Afbeelding
Foto:

Complexe maatregelen bij aanvang competitie

Voetbal n Het voetbalseizoen 2020-2021 zal de geschiedenis ingaan als een jaargang met veel geregel en improvisatie vanwege het coronavirus dat de maatschappij behoorlijk heeft ontwricht. Ook sportverenigingen voelen de pijn door minder inkomsten en daarnaast dienen zij allerhande maatregelen te treffen.

Door Piet van Kampen

Ook bij FC Rijnvogels is men druk doende geweest – en nog steeds – om alles zo goed mogelijk te reguleren. De richtlijnen van het RIVM zijn alom bekend en ook de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond heeft richtlijnen en protocollen opgesteld als handleiding en tevens dringende adviezen. Praktische zaken zijn uitvoerbaar zoals de 1,5 meter afbakening met stickers op de afrastering en op de tribune.


De looprichting in de kantine en plexiglas schermen boven de bar evenals de aanwezigheid van desinfecteervloeistof zijn in orde. Meubilair is gedeeltelijk verwijderd zodat het maximale toegestane aantal aanwezigen ruim kan zitten want dat is een verplichting. Buiten staan tenten om de drukte op te kunnen vangen. Met het gebruik van de kleedkamers is het schipperen, want een team moet over meerdere ruimtes beschikken en dat houdt in dat enkele teams en met name de jeugdteams aangekleed op het sportpark aankomen en thuis moeten douchen.


Vijfhonderd bezoekers

Met betrekking tot het aantal bezoekers zijn ook regels opgesteld. Voorzitter Marcel van Duijn: ‘Wij mogen voorlopig tot een maximaal aantal van 500 bezoekers gaan op ons sportpark. Voor bezoekende verenigingen stellen wij er 30 beschikbaar. Dat is weinig maar als je alle sponsors, leden van de businessclub en een aantal vaste toeschouwers bij elkaar optelt blijft er niet veel voor de bezoekende club over’ licht hij toe.

Sponsors en leden van de businessclub mogen binnen komen op hun geregistreerde pasje. Leden en supporters kunnen die bij het bezoek aan de wedstrijd voor een kaart vanaf heden bij de kassa terecht en deze dient daar ingevuld te worden zodat alles geregistreerd wordt. Hier geldt echter ‘op is op’.

‘We gaan ook werken met een QR-code zodat deze met de telefoon gescand kan worden’, voegt de voorzitter er aan toe. Van het grootste belang is echter dat mensen zonder klachten naar het sportpark komen.


Discipline

Het is net zoals in de hele samenleving. Er worden regels gesteld maar het is aan de mensen zelf om vanuit hun eigen discipline en verantwoording deze na te leven. Helaas gebeurt dit maar al te vaak niet. Kijk naar de TV, kijk om je heen op straat en vooral in de supermarkt. Wie belet het iemand om te juichen bij een doelpunt en spelers die elkaar automatisch opzoeken na het scoren van een doelpunt?


‘Wij kunnen toch geen politieagent spelen?’, vraagt Van Duijn zich met enige zorg af. Hij doet een beroep op de trouwe aanhang om zich aan de regels te houden en corona buiten het sportpark te houden. ‘Wij hebben er in ieder geval alles aan gedaan’ besluit hij.


75 jaar Vrijheid in                        het Katwijks Museum

tentoonstelling n Een speciale tentoonstelling over herdenken, dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, was gepland, doch helaas verhinderde de coronapandemie de uitvoering in de maand mei.


Aan de hand van foto´s, films en tal van voorwerpen wordt een beeld gegeven van die zwarte periode uit onze geschiedenis. De nadruk wordt gelegd op gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in onze eigen omgeving.


Dat begon met de inval op 10 mei 1940 en de slag om Valkenburg, de bouw van de Atlantikwall met de daarbij horende afbraak en evacuatie, het verzet, de hongerwinter, voedseldroppings en de bevrijding. Ook de visserij in oorlogstijd krijgt aandacht.


Steun

Financiële steun van het Huis van Oranje, onderdeel van de Oranjevereniging Katwijk aan Zee en het Noordzee Zomer Festival heeft deze expositie mogelijk gemaakt.


Leerlingen van groep 8 van basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en van de brugklassen van het voortgezet onderwijs krijgen dan ook gratis toegang tot de tentoonstelling.