Dit jaar voor het eerst is de Redschuur geopend tijdens Open Monumentendag. | Foto: Iris Ooms
Dit jaar voor het eerst is de Redschuur geopend tijdens Open Monumentendag. | Foto: Iris Ooms Foto:

Open Monumentendag Katwijk gaat door

historie n Wethouder Jacco Knape is met recht trots op het Comité Open Monumentendag Katwijk en alle vrijwilligers, dat zij toch ook in deze coronatijd weer een mooi programma voor 12 september hebben samengesteld. Met zelfs ook nog een paar prachtige nieuwkomers, de Redschuur in Katwijk en het Merovechpark in Rijnsburg.

Het was even spannend of de Open Monumentendag in Katwijk wel kon doorgaan, maar de animo onder de vrijwilligers bleek groot en ook de monumenten lieten het vanwege de ruimte toe om bezoekers te ontvangen. Niet alle Katwijkse monumenten zijn open, maar het grootste gedeelte wel en dat alles binnen de richtlijnen van de overheid. Het thema van dit jaar is “Leermonumenten”. In elk geval toepasselijk voor dit jaar.


Magazine

Een groot gedeelte van de Monumenten zijn open en die staan ook benoemd in het magazine. Een ander deel van de monumenten kon vanwege de 1,5 m niet gerealiseerd worden. Ook zijn alle monumenten afhankelijk van vrijwilligers, waarvan een aantal vallen in de categorie kwetsbare.

Alle monumenten staan wel benoemd in de fietsroute die u terugvindt in het magazine. Belangrijk om te weten is wel dat bij de monumenten die geopend er soms gereserveerd moet worden of wellicht even gewacht. Ook dit staat per monument benoemd.

‘Naast de vele bekende monumenten zijn we erg blij dat voor het eerst de Redschuur aan de Rijnmond Katwijk geopend is en met ons meedoet’, licht Yvonne van den Anker, voorzitter van het Comité Open Monumentendag toe. ‘Zij zorgen er meteen voor dat de ruimte goed te bezichtigen is, er een expositie is te bewonderen en er ook nog muziek te beluisteren valt. Zij hebben er erg veel zin in en wij ook, dus een bezoek wordt dan ook van harte aanbevolen. Uiteraard aan alle geopende monumenten.’


Schatgraven

De opening van deze Open Monumentendag zal plaats vinden op het Merovechpark in Rijnsburg. Het park bevindt zich in “de Horn”, aan de Rijnsburgse kant tegen het Oegstgeesterkanaal. Het oude grafveld wat een Rijksmonument is, is ingericht als Merovechpark. Hier zijn archeologische vondsten aangetroffen, munten en kralen uit 560 na Christus. Het is in de tijd waarin Merovingen, Frankische koningen leefden. In het park kan je de historie overal voelen, zien en ervaren. De vondsten zijn zeer zeldzaam voor de Europese archeologie en dat maakt het park nog unieker. Het thema van OMD het “Leermonument” komt hier dan ook zeker terug.


De officiële opening van het park zou in juni dit jaar plaatsvinden maar door de Corona perikelen is dit uitgesteld. Het genootschap Oud Rijnsburg had voor de opening in juni meegeholpen aan een mooi draaiboek, maar helaas kon dit geen doorgang vinden. Gelukkig vindt de officiële opening van het Merovechpark nu plaats op de vrijdag voor de OMD 11 september. Deze opening vindt eveneens in aangepaste vorm plaats, maar omdat het zo’n bijzonder monument en moment is, is deze dag doorgetrokken naar de opening van Open Monumentendag.


Opening

De opening van OMD zaterdag 12 september zal om 10.00 uur plaatsvinden. Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape zijn bereid gevonden de opening te verrichten. Er wordt deze keer heel wat van ze verwacht, want zij mogen als eersten kijken of er nog meer schatten in de grond zitten. Daarna mag de jeugd losgaan. De historische vondsten zijn ontdekt door schatgraven en dat is iets dat zij ook mogen doen.

Wethouder Knape is blij dat de dag op deze manier doorgang kan vinden. ‘Wij zijn heel blij met het Comité en de vele vrijwilligers, die in hun vrije tijd bij de monumenten aanwezig zijn om de mensen te ontvangen. Zonder deze vrijwilligers zou er geen OMD zijn. Zeker in deze “nieuwe tijd” is er meer werk bij komen kijken voor de vrijwilligers. Aan de hand van het Magazine, waar precies instaat welke monumenten ‘veilig’ open zijn, kunnen de bezoekers weer genieten van al het moois dat Katwijk te bieden heeft.’

Afbeelding