'We moeten er vroeg bij zijn, anders is het plekje al weg'. | Foto: Marijke van Duijn
'We moeten er vroeg bij zijn, anders is het plekje al weg'. | Foto: Marijke van Duijn Foto: pr

‘Een geweldig succes, en voor iedereen’

n Platform Gehandicapten blij met verlengde betonpaden

toegankelijk n ‘Het is fantastisch om te zien dat dit jaar ook mensen met een fysieke beperking in het windje kunnen zitten op het strand’. Dat laat het Platform Gehandicapten Katwijk weten. Eerder dit jaar zijn op vier plekken op het Katwijkse strand de aanwezige betonplaten verlengd tot vlakbij de vloedlijn; ook een aan de noordkant van de Watering.

‘Je ziet ineens overal mensen in een rolstoel op strand’, heeft secretaris Marijke van Duijn de afgelopen tijd gezien. De betonpaden zijn niet alleen verlengd richting de vloedlijn; er zijn ook betonplaten aan het einde haaks daarop gelegd, zodat een plateau is ontstaan.


Op een van die plateaus, tegenover de Vuurbaak, zag zij aan de ene kant iemand in een elektrische rolstoel en de andere kant het stel op bovenstaande foto. 'Zij vertelden daar dat ze ‘vroeg op strand moesten zijn, omdat anders het plekje weg was’.


Matten

‘Wat een geweldig succes en goed dat het advies van het platform is opgevolgd’, benadrukt Van Duijn. In november vorig jaar werd op suggestie van enkele raadsleden door de gemeente de zogenoemde ‘Mobi-mat’ uitgeprobeerd in navolging van het succes in gemeente Domburg. Die mat werd daar gebruikt om voor rolstoelgebruikers de toegankelijkheid tot het strand te vergroten.


Platform Gehandicaptenbeleid Katwijk werd ook uitgenodigd om die matten te beoordelen. ‘We hebben toen gezien dat zo’n mat gaat schuiven, onder het zand komt te liggen en het een hele toer bleek te zijn om van die mat weer op de betonnen platen te komen’, blikt Van Duijn terug.

Het platform adviseerde toen om het aanwezige pad van betonplaten te verbreden en verder het strand op te leggen.

‘We zijn blij de gemeente onze raad heeft opgevolgd en het ook al dit jaar is verwezenlijkt.’ Ook het advies om een breder toegankelijk betonnen pad tussen de strandpaviljoens onderling is opgevolgd en gekomen, zodat bijvoorbeeld rolstoelgebruikers bij een muziekevenement als Reuring aan Zee of een Bridgedrive over die paden van de ene strandtent naar de andere kunnen komen.

Voor iedereen

De paden zijn overigens niet alleen voor gehandicapten. ‘Het is voor iedereen een succes, want met kinderwagens en bolderkarren kun je elkaar nu makkelijk passeren als je naar je strandtentje toe gaat.’


Of net als de groep kunstschilders en hun leerkracht eerder dit jaar, die met hun materiaal naar het uiteinde van het betonpad waren gerold en daar hun schildersezels in het zand hadden gezet. En de twee mensen die ‘s avonds heel vredig, zittend op hun rollator, bij de vloedlijn naar het zeetje zaten te kijken.

Van Duijn: ‘Jong en oud, mobiel of immobiel, iédereen kan nu zonder probleem genieten van ons Katwijkse strand. Zo zie je maar: als iedereen mee kan doen, dan is het ook voor iedereen een groot succes’.


Meehelpen

Wilt u Platform Gehandicapten meehelpen het op allerlei terreinen voor iedereen toegankelijk te maken, dan bent u van harte welkom. Platform is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.


Neem gerust contact op:

platformgbk@gmail.com


Doe mee aan de Verspillingsvrije Week

duurzaam n Vind jij het ook zonde om voedsel te verspillen? Doe dan mee met de Verspillingsvrije Week, een initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Ga van 1 tot 7 september de uitdaging aan om één week lang minder te verspillen.


Meedoen is leuk, makkelijk levert winst op voor je portemonnee. En je bent ook nog eens goed bezig voor het milieu! Meld je gratis aan via www.verspillingsvrijeweek.nl en kies een challenge.


Je ontvangt dan in de Verspillingsvrije Week handige tips om direct mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld over het efficiënt inrichten van je koelkast en het koken met restjes. Volg ook de hashtag #verspillingsvrij op sociale media.


Winst

Wist je dat je in één week wel 3 borden met eten en 10 glazen drinken kunt besparen door thuis niets te verspillen? Samen maken we een groot verschil. Zo wordt Nederland steeds meer #verspillingsvrij. In één jaar kun je maar liefst 34 kilo eten van de afvalbak redden. Omgerekend is dat zo’n € 120 per persoon. Bovendien verlaag je je impact op het milieu met zo’n 14 procent.


Waarom verspillingsvrij?

Ons voedsel is met veel energie en liefde gemaakt. Het legt een hele reis af van grond tot mond. Daarom is het belangrijk dat we goed omgaan met ons eten. En, minder verspilling betekent ook minder afval. We zijn al steeds bewuster bezig: 8 op de 10 Nederlanders wil voedselverspilling voorkomen.


Als we allemaal elke dag een beetje meer verspillingsvrij worden, dan levert dat direct winst op. Dus, kies een challenge die bij jou past en ga aan de slag!


Het doel van de Verspillingsvrije Week is een week lang geen voedsel verspillen. We enthousiasmeren zoveel mogelijk mensen en organisaties om hieraan mee te doen.


De initiatiefnemer van de week is de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’. Binnen deze stichting werken bedrijven en organisaties samen aan het doel om in 2030 de voedselverspilling te halveren ten opzichte van 2015.