Geen steun van de gemeente

Iedereen heeft er de mond vol van: klaar staan voor anderen; samen de schouders er onder. Let op mensen met weinig contacten. Mensen zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig om gelukkig te zijn.


In het begin van de pandemie werden veel acties ingezet zelfs leden van diverse politieke partijen in Katwijk vormden één front. Het Welzijnskwartier met Corine Hoek voorop nam het voortouw. Vele vrijwilligers zetten zich met succes in, terwijl succes niet hun inzet was. Hulp, daar ging het ze om. Vele organisaties en verenigingen worstelden en worstelen nog met wat ze kunnen doen. Bestuurders en vrijwilligers willen, juist nu, er voor hun leden zijn.

Verenigingen kunnen het niet alleen. Ze zijn in grote mate afhankelijk gemaakt van de gemeenten zowel qua kennis als financieel. Onze volksvertegenwoordigers zouden nu moeten laten zien dat we niet geregeerd worden door de ambtenaren, die zich zelf weer verschuilen achter de politici. De AOBK heeft in 2016 onder grote druk moeten accepteren dat zij een buitenproportioneel hoge huur moeten betalen voor hun onderkomen. Ondanks de toezegging van het toenmalige college aan de raadsleden dat de huur binnen de normen zou blijven was het voor de AOBK slikken of stikken. Nu ondervindt de ouderenbond hier de naweeën van. De beheerder van de panden van de gemeente Katwijk, het WZK, zegt met handen en voeten gebonden te zijn omdat de gemeente Katwijk vasthoudt aan een kostprijs dekkende huur. Zo is het lot van de AOBK bezegeld.

Met het invallen van de pandemie zou iedere vereniging die huurt van de gemeente een brief gehad moeten hebben met informatie over de huur. Op 21 april heeft de AOBK een mail gestuurd naar de gemeente dat zij niet in kennis van het beleidsplan van de gemeente zijn gesteld. Een doorverwijzing naar de beheerder, het WZK, is het enige antwoord van de gemeente geweest.

Leden smachten om weer iets te kunnen, vooral om dat deze kwetsbare ouderen al zoveel moesten missen. Door nieuwe inzichten zijn er best mogelijkheden voor diverse activiteiten, soms in kleinere groepen aangepaste voorzieningen etc. Anders ligt dit bij de niet-wekelijkse activiteiten zoals de seizoensopening, ALV, bingo, kerstviering etc. Bijeenkomsten waarvoor de Zwanenburg nu niet geschikt is door de 1,5 m maatregelen, maar waar wel elders plek voor is. De AOBK is niet in staat dubbele (top)huur te betalen terwijl er ook nog eens geen andere inkomsten zijn.

Gemeente Katwijk laat uw sociale gezicht zien en wees eens niet star in uw beleid. Laat zien dat u niet wegloopt voor uw verantwoordelijkheid hetgeen u nog meer zal kosten.