Het organisatietrio op de Goerie, waar het coronaproef Jumpin' Picknickfestival wordt gehouden. | Foto: Piet van Kampen
Het organisatietrio op de Goerie, waar het coronaproef Jumpin' Picknickfestival wordt gehouden. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Jumpin’ Picknickfestival, mogelijk enige in coronatijd

feest! n Het coronavirus heeft het normale leven behoorlijk ontwricht en doet dat nog steeds; daarom, zijn grootschalige evenementen als de Oranjefeesten, Haringrock en Noordzee Zomer Festival van de feestkalender geschrapt. Het, tot nog toe, enige evenement dat met toestemming en medewerking van de gemeente doorgaat, is het Jumpin’ Picknickfestival dat voor de derde keer wordt gehouden.

Door Piet van Kampen

Het bestuur van de Stichting Bruisende Events heeft aan het begin van de corona-uitbraak al de koppen bij elkaar gestoken. Het enthousiaste trio - Esmeralda de Jong, Edith van den Oever en Francesca Rasenberg - wilde het evenement dolgraag organiseren en kreeg voor hun goed doortimmerde plan groen licht van de gemeente.


Maatregelen

Alle maatregelen zijn getroffen om er weer een gezellig gezinsfeest van te maken. Zo worden er op het festivalterrein De Goerie cirkels getrokken, waarbinnen een gezin van maximaal 5 personen plaats kunnen nemen. Ook de onderlinge afstand tussen de cirkels is volgens de regels. Aan de buitenkant van het terrein zijn eigen losse plekken via de website te reserveren.


Omdat er minder bezoekers dan voorheen tegelijkertijd op het terrein mogen, zijn er vier tijdsblokken van drie uur ingepland. Van 10.00 tot 13.00, van 13.00 tot 16.00, 16.00 tot 19.00 en 19.00 tot 21.00 uur. Via deze spreiding kunnen toch veel mensen deelnemen. Tussen de 65 cirkels zijn er looproutes gepland.


Veiligheid en gezelligheid

De organisatie heeft niets aan het toeval overgelaten om alles veilig te laten verlopen. Security en EHBO zijn ter plaatse. Desinfecteermiddelen zijn aanwezig. Via een QR-code worden de bezoekers gescand en binnen gelaten.


Alle bezoekers van een bepaald tijdsblok krijgen een gekleurd bandje, zodat er gecontroleerd kan worden of ieder zich aan de tijd houdt en na drie uur het terrein verlaat door de aparte uitgang.

Eigen drank en etenswaren worden niet geaccepteerd, want er is voldoende catering, zoals een foodtruck en een Brownies & Downies-stand.

Bezoekers die het niet zo breed hebben kunnen van de gemeentelijke Doe Mee-regeling gebruik maken, maar de toegang is voor iedereen gratis.

Voor mensen boven de achttien is er een speciaal bandje dat gebruik alcohol legaal maakt. Live muziek van The Flames, ACE, Chardonnay en een dj zorgen voor vrolijke noten. Schminken, een mega bellenblaas en springkussens zorgen voor het nodige kindervermaak.


Al veel animo

Bij elke attractie worden ook de afstand en veiligheidsmaatregelen in de gaten worden gehouden. Kortom, de organisatie heeft alles in het werk gesteld en tot in de puntjes geregeld om er een gezellig en veilig feest van te maken.

‘Er is al volop animo en er zijn veel ‘boekingen’ gedaan’, vertelt bedenkster De Jong, die drie jaar geleden dit evenement voor het eerst organiseerde. Ook haar collega’s Edith en Francesca kijken enthousiast uit naar zaterdag 5 september.


Voor informatie en reserveren: www.stichtingbruisendeevents.nl > jumping-picknick-festival


Voormalig ID College wordt woonruimte na echtscheiding

huisvesting n Het voormalige ID College aan de Jan Evertsenlaan-Industrieweg wordt de komende twee jaar gebruikt voor huisvesting van gescheiden mensen, zogenoemde spoedzoekers. De gemeente heeft daar vorige week vergunning voor verleend. Het onderwijsgebouw staat al enkele jaren leeg en werd tot voor kort gebruikt als atelier door kunstenaars.

Het gebouw, inmiddels eigendom de Katwijkse projectontwikkelaar Van Rhijn Bouw, wordt in ieder geval de komende twee jaar beheerd door het bedrijf Divorce Housing uit Lisse. Dat bedrijf verhuurt en beheert vastgoed, ook leegstaande gebouwen.


Mensen die gaan scheiden hebben vaak grote moeite met het vinden van ‘tijdelijke’ woonruimte. Woningcorporaties en gemeenten zijn al jarenlang gestopt met het verlenen van urgentie bij echtscheidingen en de vrije sector huur biedt door de hoge huurprijzen ook geen uitkomst. En onderdak bij familie of vrienden is ook vaak niet mogelijk.


Divorce Housing biedt de mogelijkheid om direct een ruimte te betrekken. Die tijdelijke woonruimte is beschikbaar vanaf vijfhonderd euro per maand (inclusief), afhankelijk van het type woonruimte, aldus de website van dat bedrijf. Er lijkt grote behoefte te zijn aan die tijdelijke woningen, want op de website staat geen enkele woning beschikbaar.




Het voormalige ID College aan de Jan Evertsenlaan-Industrieweg. | Foto: RD