Geen Najaarsfeest, wel versierde straten

najaarsfeest n De gebruikelijke festiviteiten in de laatste week van de maand augustus zijn een begrip in de regio en trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Echter gezien de Corona pandemie heeft het bestuur van de vereniging besloten om het feest af te gelasten. Voorzitter Jan de Winter geeft aan dat het volgens het bestuur niet verantwoord is om een feest met een omvang van het Najaarsfeest, door te laten gaan.

Uiteraard valt het de vereniging zwaar dat het Najaarsfeest niet door kan gaan. De Winter geeft aan dat het de afgelopen 75 jaar niet is voorgekomen dat het feest is afgelast. Niet alleen de bestuursleden betreuren de situatie, ook de 450 vrijwilligers die aan de vereniging zijn verbonden hebben de afgelopen maanden hun vrijetijdsbesteding zien wegvallen. Het is voor iedereen vreemd. De zomermaanden zijn de maanden waarin het Najaarsfeest wordt voorbereid en nu zit iedereen thuis. Het mooie weer is nog een goede compensatie. Ook voor de sponsors van de vereniging is het vreemd; het feest is voor die bedrijven een moment in het jaar waarnaar wordt uitgekeken. Het merendeel van de sponsorgroep is de vereniging al jaren trouw en respecteert het besluit van het bestuur. Nu merk je volgens De Winter goed, dat de organisatie van het Najaarsfeest een mini- economie op zich vormt.


Alle opties bestudeerd

Op de vraag of het bestuur nog heeft getwijfeld om wellicht delen van de festiviteiten door te laten gaan, reageert De Winter resoluut. "Natuurlijk is gekeken naar de mogelijkheden. De voorwaarden die door de veiligheidsregio worden gesteld om veilig festiviteiten te organiseren zijn grondig bestudeerd. Echter onze conclusie is dat als je aan al die voorwaarden voldoet, een feest eigenlijk geen feest meer is. Een feest moet iets ongedwongens hebben. Daar komt bij dat je als organisator de verantwoording hebt om de bezoekers veilig te ontvangen. En als de risico’s dan toch nog groot blijken, is het besluit om het feest niet door te laten gaan alleen maar moedig te noemen." In deze geeft De Winter een compliment aan zijn bestuursleden die unaniem dit besluit hebben genomen.


Magazine

De Oranjevereniging brengt komende week wel het gebruikelijk magazine uit. Dit magazine wordt gratis huis aan huis verspreid in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg, in een oplage van 24.000 exemplaren. In het magazine ontbreekt het gebruikelijke programma, maar wordt ruim aandacht besteed aan sponsors en vrijwilligers. De Oranjevereniging kijkt in het magazine terug op de afgelopen jaren met een fotocollage van hoogtepunten van festiviteiten.


Oproep

Een oproep doet De Winter in de richting van de straatcomités. De straten van Katwijk aan den Rijn zijn tijdens het Najaarsfeest altijd prachtig versierd. Hoe mooi zou het zijn als ook dit jaar, ondanks dat er een feestprogramma is, de straten toch worden versierd. Met het mooie weer van nu, nodigen de versierde straten uit tot een wandeling door het dorp, waarmee het gevoel van “gezelligheid Katwijk aan den Rijn” misschien toch nog aanwezig is.


Een jaar geen Najaarsfeest, maar de vrijwilligers en het bestuur kijken uit naar het moment dat er weer wel een feest kan worden georganiseerd. In de tussentijd, blijf gezond en pas op elkaar!


Sport Ondernemersfonds Katwijk wordt Sport Promotie Katwijk

sportpromotie n Stichting Sport Ondernemersfonds Katwijk (SSO Katwijk) is vanaf 2012 actief voor de Katwijkse Sport. Stichting Sportpromotie Katwijk (SSK) is vanaf 2016 actief voor de Katwijkse Sport. Beide stichtingen worden samengevoegd en gaan door onder de naam Sport Promotie Katwijk.


Hoewel de doelstelling van SSO Katwijk met name is ingegeven door het Ondernemersfonds Katwijk zijn er tal van raakvlakken met SSK. Zeker als het gaat om de collectieve ondersteuning van de Katwijkse sportverenigingen en instellingen. Om die reden is in 2019 door de besturen van de beide stichtingen het initiatief genomen na te gaan of het belang van de Katwijkse sportverenigingen en instellingen niet in gezamenlijkheid kan worden behartigd. Dit alles heeft onlangs geresulteerd in het samengaan van beide stichtingen c.q. het opheffen van SSO Katwijk. De naam van de nieuwe stichting is/blijft: Stichting Sportpromotie Katwijk. De aangepaste statuten van SSK zijn notarieel gepasseerd,. Onder andere de doelstelling van SSO Katwijk is ingepast in de (nieuwe) statuten.


Projecten

Het bestuur van SSO Katwijk heeft getracht in de afgelopen acht jaar de doelstelling(en) van SSO Katwijk zo goed als mogelijk uit te dragen en wel: SSO Katwijk beheert een fonds van gelden – opgebracht middels een gemeentelijke opslag van 10% op de OZB – van en voor sportverenigingen en instellingen binnen de gemeente Katwijk en SSO Katwijk faciliteert gemeenschappelijke projecten ten behoeve van alle Katwijkse sportverenigingen en instellingen.


Met genoegen kijkt het bestuur terug op de jaarlijkse (herhalings)cursus ‘reanimeren en bedienen AED’. Deze cursus was een schot in de roos met de jaarlijkse deelname van zo’n 200-250 Katwijkse sportvrijwilligers.


Mede dankzij deze cursus zijn tal van levensreddende handelingen verricht. Ook de kosteloos aangeboden EHBO cursussen, de donaties BHV cursus, Katwijkse Sportverkiezing en Watersportdag Katwijk waren doelen die van harte werden ondersteund.


Stichting Sportpromotie Katwijk wordt alle succes gewenst als belangen- en promotieorganisatie voor de Katwijkse sportsector.