De grote passie van Jaap Dubbelaar is het verzamelen van vlinderstruiken. | Foto CdM
De grote passie van Jaap Dubbelaar is het verzamelen van vlinderstruiken. | Foto CdM Foto:

Jaap Dubbelaar: 'Ik ben een echte verzamelaar!'

vlinderstruiken n Voor het vierde deel van 'Mijn tuin, mijn trots' keren we weer terug op het volkstuincomplex van Ons Genoegen. Op perceelnummers 155 en 156 treffen we Jaap Dubbelaar te midden van zijn hoge bloeiende struiken en vaste planten.

Door Cor de Mooy

De tuin van Jaap Dubbelaar kun je niet missen. Vraag naar de tuin met de vlinderstruiken en iedereen wijst je meteen de juiste richting. Het perceel staat er werkelijk vol mee. Naast de buddleja's, zoals ze officieel heten, staan nog veel meer soorten hoge bloeiende gewassen.

"Vlinderstruiken zijn mijn grote hobby", beaamt Jaap. Daar is eerst de hoge herfstaster bijgekomen. Eerst beperkte hij zich tot de tinten wit, roze en paars. Later kwamen daar rood, geel en oranje bij. Daarmee volgen de zonnehoed (echinacea) en ook het zonnekruid (helenium) als favorieten. "Ook kniphofia's vind ik erg mooi." Diverse andere bloeiende planten zorgen, samen met siergrassen, voor de nodige afwisseling. In de kassen vormen elf verschillende tafeldruiven een verzameling op zich. "Deze komt zelfs uit België", wijst Jaap. Verder wat tomaatjes en komkommers. "Van een buurman kreeg ik zaailingen van artisjokken. Die wil ik natuurlijk alleen voor de bloem."

Hij geniet met volle teugen van zijn struiken en besteedt er veel tijd en aandacht aan. "Kijk, deze is bijna uitgebloeid. Als ik die bloem er nou uithaal, dan komen daar gelijk achteraan weer nieuwe bloemen. Zo rek ik de bloei tot een eind in oktober. Eén soort bloeit zelfs nog in december!"


Verzamelaar

"Ik ben een echte verzamelaar", geeft Jaap ruiterlijk toe. "Als ik iets mooi vind, dan wil ik er meer van hebben. Ik blijf aanschaffen. Eerlijk gezegd kan ik eigenlijk helemaal geen maat houden. Maar ja, je komt zo gauw ruimte te kort."

Maar waarom vlinderstruiken? "Vlinders vind ik vooral mooie dieren. Als je dan weet dat de vlinderstruik de nummer 1 is voor vlinders, dan ligt dat erg voor de hand."

In zijn verzamelwoede schrikt Jaap er bepaald niet voor terug om heel wat kilometers te fietsen om te jagen op mooie nieuwe soorten voor zijn indrukwekkende plantencollectie. In 2012 kwam hij een kweker in Bennekom op het spoor die gespecialiseerd is in vlinderstruiken. Jaap en zijn vrouw zijn echte fietsers. Ze boekten een vakantiehuisje in Leersum. Met hun fietsen volgepakt met hun bagage en het vooruitzicht van een bezoek aan een eldorado vatten Jaap en zijn vrouw de rit aan.


Een rit van 25 kilometer bracht hem bij het buddleja-Mekka van Nederland. "Echt, 300 meter vol met zo veel soorten die ik nog nooit gezien had!" Het bezoek leverde zes nieuwe stukken op voor de collectie. Maar ja, als je fiets al volgepakt is, hoe neem je dan die struiken mee? Geen nood. "Ik heb ze uit de pot gehaald. De wortels spoelde ik schoon en struik snoeide ik terug. In een tas aan het stuur kwamen ze mee naar huis."

Inmiddels telt de buddlejacollectie een honderdtal soorten. "Een heel bijzonder soort is de gele. De andere hebben vooral roze en paarse bloemen. Kijk, deze noemt de kweker een krokodillenkop."


Het blijft niet bij de 330 vierkante meter op het volkstuincomplex. "Ik heb nog ik zo'n honderd meter achter mijn huis. Voor mijn huis aan de Voorstraat mag ik een gemeentestrook van 30 m2 gebruiken. Daar staan ook zeker twintig vlinderstruiken. We hebben ook een vakantiehuisje in Rockanje. Daar lag eerst gras voor. Ik mocht daar een tuin van maken. Dat is ook weer veertig meter."

Verzamelen is één ding. Om zo ongeveer een vierkante halve kilometer te onderhouden moet je toch zeker van tuinieren houden. "Tuinieren is voor mij heel erg ontspannend. Het maakt je hoofd leeg. Ik heb wat lichamelijke klachten. Zo kan ik heerlijk mijn zinnen verzetten."


Open tuin

Zo veel struiken geven ook veel jonge planten. Jaap deelt dan ook graag uit. "Bij de tiny houses staan er best wel veel", verklaart hij.

Bij Jaap op de tuin is iedereen welkom. "Ja, het is een open tuin. Er gelden wel een paar regels. Op de paden blijven en niets plukken. Vragen staat vrij." Met een knipoog: "Het is bijna verplicht om een vlinderstruik-zaailing mee te nemen."

Afbeelding
Afbeelding