Pieter en Francesca in hun voortuin. | Foto: PR
Pieter en Francesca in hun voortuin. | Foto: PR Foto:

Een Kattukse tuin met een vleugje Italië

trots n In de Oranjestraat, op een hoek, ligt de tuin van Pieter de Mooij en zijn vrouw Francesca. Het mooie van een hoekhuis is dat je langs drie zijden een tuin hebt. Nou, daar wist het paar wel raad mee. Nu is het een tuin om te kweken, te oogsten en te genieten.


Door Cor de Mooy

'Zo was het toen we hier naartoe verhuisden', zegt Pieter terwijl hij een foto van zes jaar terug toont.


Stukje bij beetje onderging de tuin een ware metamorfose. Dode bomen en verwilderde struiken werden eerst verwijderd. Het looppad werd aangepast. Langzaam maar zeker werd de gehele tuin overnieuw aangelegd. Compleet met een nieuw terras, borders vol vaste en eenjarige planten en gras in.plaats van overal grond en grint. Het pad is samengesteld uit oude kinderkoppen met moderne led-verlichting rondom. Een oude waterpomp pronkt in de voortuin bij de opgang naar de voordeur. "Ja, die is nog van mijn vader geweest", vertelt Pieter.

Wat kuipen en manden met bloeiende planten maken het geheel verder af.


Plantenhospitaal

Uit diverse tuinen werden de hortensia's gered. Francesca wil een paar hortensia's graag blauw kleuren. Hierbij moet even in de oude trukendoos worden gekeken, dan komt dat allemaal goed.


"We zijn eigenlijk een soort van plantenhospitaal", lacht de van origine Italiaanse. "We krijgen soms planten, klein en halfdood. Die krijgen bij ons een mooi plekje in de tuin. In de regel knappen ze weer helemaal op." "Net als deze olijfboompjes", vult Pieter aan. "Die kregen we zo". Hij wijst een hoogte van zo'n 40 centimeter aan. "Je ziet het hoe die gegroeid zijn en hoe mooi ze het doen."


Zo laat Francesca meerdere planten en struiken zien die mogen rekenen op haar liefdevolle zorgen en daar zichtbaar wel bij varen.

Moestuin

Een appelboom, maar ook noten-, kersen- en perenbomen werden in de voortuin geplant. Zichtbaar trots vertelt Pieter hoeveel stoofperen er vorig seizoen van de boom afkwamen. "Die waren zò lekker, joh. Heerlijk met rode wijn!"


Het pad langs het huis leidt naar een gedeelte waar de tomatenplanten heerlijk in het zonnetje staan. Onderwijl plukt De Mooij een paar net rijpe cherrytomaatjes.

In bakken staan kruidenplanten in allerhande soorten. "We hebben wel vijf soorten muntplanten", glundert Francesca. Wat betreft een lekkere kop thee zit het dus wel goed. Aan de andere kant staat een grote courgetteplant, maar ook sla in verscheidene soorten. Daarbij ook stamboontjes.

Verderop nòg meer tomaten. Aan de voet van deze uit de kluiten gewassen planten staan krootjes, knolvenkel en een aubergineplant met een nog jonge maar al mooi paarse vrucht.


Julius Caesar

Als je het gras oversteekt - "Ja, het is kunstgras", geeft Pieter toe - staat de trots van beide echtelieden te prijken. "Die druif kwam als jonge plant mee in onze koffer per vliegtuig naar hier", vertelt hij. "Man, als je ziet wat daar aan trossen vanaf komen!" Francesca vult aan: "Die komt uit de tuin van mijn tante in Cuma, aan de Amalfikust bij Napels. Zij woont naast de ruïne van de zomervilla van Julius Caesar." De druiven zijn van een soort waarvan een prima wijn wordt gemaakt. "Die rijpen laat, pas in oktober", aldus Pieter.

Aan de voet van die wijnstok hangen ook knapen van komkommers. "Ja, die moeten we nog oogsten", zegt Pieter. "Maar ja, we zijn net thuis van een weekje weg, dus tja..."


Culinair

Een keukenprinses als Francesca haalt natuurlijk haar producten uit de eigen tuin. "Ik hou echt van inmaken." Een duik in de provisiekast levert verschillende potten met lekkere producten uit eigen keuken op. "Kijk, dit zijn ingelegde groene tomaten, als antipasta. Dit is basis voor pastasaus, gemaakt van tomaten maar ook pompoen."


Een even gezellige als productieve tuin van een sympathiek stel.

Afbeelding
Afbeelding