Margriet ten Hove (links) en Inge de Best op de plek waar het DuinvalleiPark moet verrijzen. | Foto Piet van Kampen
Margriet ten Hove (links) en Inge de Best op de plek waar het DuinvalleiPark moet verrijzen. | Foto Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Nieuw initiatief voor Duinvallei

n ‘We moeten hier iets groens van maken’

DuinvalleiPark n Een parkje, een schelpenpad, bomen, struiken, bloemen gezaaid en in het wild. De buurvrouwen Margriet ten Hove en Inge de Best uit het Grasklokje zien het helemaal zitten om een overgebleven hoekje in de Duinvallei een flinke groene impuls te geven dat een verrijking voor de omgeving kan zijn. ‘Het kan vast ook een leuk ontmoetingsplekje worden, want het grenst aan de nieuwe speeltuin’, zien beide vrouwen al voor zich. Het schelpenpad ligt er al.

Door Piet van Kampen

De Best kwam met het idee. ‘Ik wachtte tot iemand een briljant idee zou hebben. Uiteindelijk nam ik zelf het initiatief om er iets moois van te maken en vertelde het aan Margriet. Zij was direct enthousiast. ‘Van een woestenij iets moois maken, daar wilde ik graag aan meewerken’, beaamt zij.


Het gedreven tweetal nam contact op met de gemeente over hun plannen, hebben voor een commissie een pitch gegeven, er werd samengewerkt met een ecoloog en een landschapsarchitect en er kwam vanuit de gemeentelijke commissie groen licht voor de ‘groene plannen’. Er is een contract tot 2028 getekend. Inmiddels is ook de stichting ‘Duinvalleipark’ opgericht, vanuit Fonds 1818 kwam er al een financiële injectie en ook enkele particulieren hebben de knip al getrokken. Een flinke steun in de rug van de beide vrouwen.


Ontwikkeling

‘Wij willen een stukje puur natuur tot ontwikkeling laten komen in het verlengde van de duinen. Hierin komt een mix bestaande van bloemen in het wild, struiken, snel groeiende bomen zoals wilgen en elzen en heggen. De boompjes zullen dit najaar worden geplant. Het is de bedoeling dat alles zoals de plannen zijn ingediend tot groei en ontwikkeling komt. Leuk om al enkele positieve reacties te hebben vernomen van mensen die nu al gebruik maken van het aangelegde schelpenpad’, klinken beiden opgewekt.

‘We hebben veel tijd in het voortraject gestoken en hopen dat er bewoners in de omgeving zijn die ons af en toe een handje willen helpen. Ook gaan wij kijken naar een vorm van samenwerking van degenen die al actief zijn in de Duinvallei om eventueel machines of gereedschap te mogen lenen. Misschien een goed idee ook de schapen er tijdelijk te laten grazen’, wordt er hardop door het duo geopperd.

‘Iedereen heeft raakvlakken binnen dit gebied’.


Informatiebord

Verder wordt er educatief gedacht met een informatiebord. Belangrijk voor jongeren. ‘Ze kunnen zo vanuit de speeltuin het parkje inlopen. Er zullen op een of andere wijze ook natuurlijke zitjes van houtblokken of iets dergelijks komen zodat het parkje een ontmoetingsplek voor de omgeving kan worden’, hebben beide vrouwen voor ogen.


Alle plannen voor de Duinvallei en meer informatie zijn te vinden op www.duinvalleipark.nl. Alle support op welke manier dan ook, is van harte welkom om van dit initiatief daadwerkelijk iets moois te maken.


Aardwarmte Katwijk bruikbaar                voor nieuw regionaal warmtenet

alternatief n De bodemlaag onder Katwijk en Noordwijk lijkt warm genoeg om in de toekomst onder andere woningen mee te verwarmen. Dat blijkt uit bureauonderzoek, gedaan in opdracht van beide gemeenten. Eerdere algemene studies wezen ook al op de potentie voor geothermie als toekomstige warmtebron.

De resultaten van het nieuwe onderzoek bevestigen de positieve verwachting en wijzen op ‘kansrijke mogelijkheden voor geothermie’, laat het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad weten.


De bodemlaag die in onder andere het Westland wordt gebruikt voor geothermieprojecten is ook hier aanwezig en lijkt ook winbaar. De temperatuur in de laag is hier weliswaar lager dan in het Westland, maar naar verwachting hoog genoeg om onder andere woningen mee te verwarmen.


Uit het onderzoek is ook gebleken dat er bij de omliggende gemeenten potentie is voor geothermie.


Start in Noordwijk

De gemeenten Katwijk, Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom zijn in april van dit jaar geïnformeerd over het initiatief voor de ontwikkeling van een open en publiek warmtenet, en verder onderzoek naar de potentie van geothermie in deze regio. Dat initiatief wordt genomen door Shell, Firan (dochter netwerkbedrijf Alliander) en D4, projectontwikkelaar in energietransitie.


Het initiatief gaat uit van een start aan de oostkant van Noordwijk, ter hoogte van de Leeweg. Die aardwarmtebron zou hiervandaan verbonden kunnen worden met de warmtevraag in Noordwijk, Katwijk aan Zee en Voorhout. Daarnaast wordt in Greenport Aalsmeer onderzocht of lokale restwarmte vanuit de glastuinbouw verbonden kan worden met warmtevraag in de glastuinbouwsector en gebouwde omgeving. Via die infrastructuur kan later dan aardwarmte geleverd worden aan Greenport Aalsmeer.


De uiteindelijke ambitie is om door middel van het koppelen van lokale warmtenetten op te schalen naar een ‘Warmterotonde Rijnland’.

Afbeelding