De volledig vernieuwde Deining in 't Sandt. | Foto: PR
De volledig vernieuwde Deining in 't Sandt. | Foto: PR Foto:

’t Sandt is in een nieuw jasje gestoken

wilbert n Begin dit jaar zijn de bewoners van ’t Sandt in De Wilbert tijdelijk verhuisd naar Warmond en op 4, 5 en 6 augustus verhuizen ze weer terug. In dit afgelopen half jaar is ’t Sandt flink onder handen genomen. Alles is weer fris en licht, deuren staan open en er is een prettige woonomgeving gecreëerd.


Teamleider Emmy Schuller: “Het was een grote klus. Het heen en weer terug verhuizen van de bewoners en natuurlijk de verbouwing, maar oh wat zijn we blij met het resultaat! Het is nog mooier geworden dan dat we van te voren hadden kunnen bedenken. Ik ben er supertrots op dat we dit zelfs in coronatijd voor elkaar hebben gekregen.”


’t Sandt bestaat nu uit zes kleine woongroepen voor tien bewoners die nu één grote woongroep vormen. Tweepersoonskamers zijn verleden tijd, iedereen heeft lekker zijn eigen kamer. De sanitaire ruimtes zijn compleet vernieuwd en voldoen aan de wensen voor mensen met dementie. Er zijn nieuwe keukens geplaatst, teamleider Facilitair Dirk Pieter van Leeuwen: “We kunnen heerlijk vers koken op de afdeling. Als de bewoners willen, kunnen ze helpen met koken.”


Beleefhoekjes op Het Plein

De drie verschillende afdelingen komen samen op “Het Plein”. Een plek waar allemaal verschillende beleefhoekjes zijn. Er komt een groot poppenhuis – geschonken én zelf gemaakt door een echtgenoot van een inmiddels overleden bewoner -, een muziekhoekje, een voelmuur, een bloemenkraam en een marktkraam. Bij deze marktkraam kunnen bewoners zelf een boodschap halen. Daarnaast is er een nostalgisch draaiorgel, met echte draaiorgelmuziek. Ook aan de mannen (en technische vrouwen) is gedacht, zij kunnen lekker rommelen in de klus- en opknaphoek.


Uiteraard is er extra aandacht voor het feit dat we wonen in Katwijk en kunnen de bewoners genieten van een strandvergezicht met zeegeluiden.


Zonnepanelen voor Katwijks Museum

duurzaam n Sinds deze zomer zijn het Katwijks Museum en De Burgt in Rijnsburg een stuk duurzamer geworden. Op de daken van deze gemeentelijke gebouwen liggen namelijk zonnepanelen. Deze panelen wekken energie op die weer gebruikt wordt om de gebouwen van stroom te voorzien. Een aanzienlijke besparing in de kosten en natuurlijk veel milieuvriendelijker.

In het Katwijks museum is de verduurzaming nog een stukje verder gegaan. Daar zijn namelijk ook de lampen vervangen door LED-verlichting. De gemeente betaalde deze verlichting, de vrijwilligers van het museum vervingen de lampen. Het museum is enthousiast over de verduurzaming.

Voorzitter Hans Schonenberg: “In het museum hangt een scherm waarop we kunnen zien hoeveel stroom de panelen opleveren. En dat is heel veel! Afgelopen maanden was onze energierekening een stuk lager. En dat kwam goed uit nu we door corona veel minder bezoekers hadden dan normaal.”

Wethouder Jacco Knape: ”Het is mooi om te zien hoe twee onderwerpen die belangrijk voor mij zijn, gecombineerd worden. Een prachtig historisch gebouw is nu veel duurzamer geworden. Dat kan dus heel goed samen gaan.”


Wethouder Adger van Helden: “We vinden het belangrijk om het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Voor het milieu maar ook voor de kosten. Het grootste gedeelte van de besparing wordt gebruikt voor de verduurzaming. Zo kun je tegen beperkte kosten een groot effect behalen.”


Kosten verduurzaming

De verduurzaming is onderdeel van een plan dat in 2019 is vastgesteld; de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. In dit plan werd € 2,1 miljoen beschikbaar gesteld om het vastgoed van de gemeente duurzamer te maken. De jaarlijkse kosten van deze € 2,1 miljoen, ongeveer € 140.000, worden voor het grootste gedeelte gedekt door de besparing in de energiekosten. Voor de gebouwen die nu verduurzaamd zijn, heeft ook het Rijk, via subsidie, bijgedragen.


De verduurzaming van de overige gebouwen uit fase 2 zoals de sportlocaties van de atletiek en schietsport, de sporthallen Boorsmazaal, het Waterbos, Rijnsoever, korfbalvereniging Madjoe, gymzaal Dahliastraat, en dorpshuis Valkenburg zijn in voorbereiding en komen dit jaar en begin 2021 aan de beurt.

Wethouder Jacco Knape en voorzitter Hans Schonenberg op het dak van het Katwijks museum.