De oude Visserijschool aan de Rijnmond. | Foto RD
De oude Visserijschool aan de Rijnmond. | Foto RD Foto: RD

Dunavie verkoopt Visserijschool

verkoop n De Katwijkse woningcorporatie Dunavie wil de oude Visserijschool aan de Rijnmond verkopen aan de Katwijkse projectontwikkelaar Ouwehand Bouw. Daarvoor is toestemming nodig van de Minister van Binnenlandse Zaken. Die wil op zijn beurt de zienswijze van de gemeente daarop weten.


Het college van burgemeester en wethouders is het met die beoogde verkoop eens in de hoop dat ‘de voormalige Visserijschool weer in ere wordt hersteld en in gebruik kan worden genomen’.


Verbouwplan

Dat betekent overigens niet dat de school weer voor het onderwijs beschikbaar komt, want er ligt al een door de gemeente goedgekeurd bouwplan om de oude school te verbouwen tot elf koopwoningen met daarnaast aan de Rijnmond een nieuw appartementengebouw met 21 sociale huurwoningen.

Dat zou aanvankelijk gebeuren onder regie van de wooncorporatie, maar die kiest nu voor een ander pad. Met de opbrengst van de verkoop wil Dunavie de 21 sociale huurwoningen realiseren.


Goedkeuring

Daarmee lijkt eindelijk schot in de zaak te komen. Al jaren wordt gesproken over de verbouw van de Visserijschool tot woningen met nieuwbouw ernaast. Het Katwijkse college staat daarom positief in de beoogde verkoop van het oude schoolgebouw. Met die zienswijze is het nu aan de minister om zijn goedkeuring daaraan te geven, maar dat lijkt een formaliteit.


Het maritieme onderwijs zelf is al jarenlang gevestigd aan de Zuidstraat in Katwijk. Voor dat specifieke onderwijs was het gebouw aan de Rijnmond te groot geworden. De toenmalige schoolinstelling en eigenaar van het gebouw verkocht het pand aan de Katwijksche Bouwvereeniging (KBV), voorloper van Dunavie, voor zo’n 3,5 miljoen.


Parkeergarage

De KBV wilde het schoolgebouw slopen om plaats te maken voor nieuwbouw met een grote parkeergarage voor de bewoners van de naastliggende Rooie Buurt. Die bewoners zouden verplicht worden hun auto daar te zetten, zodat de buurt zelf autoluw zou worden. De sloop- en nieuwbouwplannen werden doorkruist nadat de gemeente het pand aanwees als gemeentelijk monument.


Sinds de verkoop van het schoolgebouw staat het pand leeg en wordt het antikraak bewoond.


Wandvisuals vernieuwde Sandt dankzij Vrienden van de Wilbert

Wilbert n De afgelopen maanden is de woonomgeving van de psychogeriatrische bewoners in De Wilbert gemoderniseerd. De laatste afrondende werkzaamheden vinden plaats en begin augustus keren de bewoners die begin dit jaar tijdelijk naar Warmond zijn verhuisd, terug naar het vertrouwde Katwijk.

In het middengebied ‘Het Plein’ van woongroep ‘t Sandt komen drie wandvisuals met afbeeldingen van respectievelijk een duin- en zeezicht, een marktraam en een bloemenkraam. Deze wandvisuals zijn geschonken door de Stichting Vrienden van De Wilbert.


De Stichting Vrienden van De Wilbert – die dit jaar haar dertigjarig bestaan heeft – heeft als doel om bij te dragen in de kosten van financieren van projecten die het welzijn van de bewoners in De Wilbert bevorderen en niet (geheel) gefinancierd kunnen worden via het normale investeringsbudget van woonzorglocatie De Wilbert.


Eerder dit jaar heeft Stichting ook al van zich doen spreken en de financiering van een grote smarttelevisie met soundbar en geluidsinstallatie voor haar rekening genomen. Deze staat in de vernieuwde ontmoetingsruimte De Serre in De Wilbert en wordt gebruikt voor diverse doeleinden.


Workshop Handlettering in Zomerbieb

bieb n Een workshop Handlettering is zomers hot en altijd binnen de kortste keren uitverkocht. In de Zomerbieb is er weer eentje geprogrammeerd voor kinderen van 9 t/m 11 jaar.


Fleur Vooijs van Maf Handlettering geeft op donderdag 30 juli van 10.30 tot 12.00 uur een creatieve zomerworkshop Handlettering in de Makersplaets van de Hoofdbibliotheek. En reken maar dat je met iets leuks naar huis gaat. Er kunnen 8 kinderen meedoen, dus meld je snel aan!

Klembordje

Handlettering is het moderne kalligraferen. Het is weer helemaal in om zelf sierlijke letters of quotes te tekenen. Fleur Vooijs gaat in deze workshop Handlettering graag met de kinderen aan de slag. Eerst leren ze de verschillende basistechnieken.

En dan begint het échte werk en maken de deelnemers een superleuk klembordje met zomerse posters en ansichtkaarten.
Kijk ook eens op Fleurs’ Instagram: https://www.instagram.com/maf_handlettering/ en op haar Facebookpagina: https://www.facebook.com/madeatfleur/ waar leuke voorbeeldjes te zien zijn.


Wacht niet te lang en geef je snel op. Toegang: €5,00. Kaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl