Afbeelding
Foto:

Schoon Salem dankzij bewoners ‘s Heerenloo

opgeruimd! n Het sportveld bij Salem is een paar weken geleden helemaal opgeruimd en schoongemaakt door bewoners van ‘s Heerenloo. Wat een verrassing en wat een mooi gebaar!

Bij het sportveld van Salem was het de laatste maanden niet altijd even netjes. Het veldje was, zeker in coronatijd, een druk bezochte locatie. Veel jongeren maakten gebruik van het veld en de omgeving, maar helaas werd het niet altijd schoon achtergelaten. Jongerenwerkers, politie en handhaving (BOA’s) hebben de afgelopen maanden steeds gecontroleerd en jongeren verzocht het veldje te gebruiken en te behouden waar het voor is bedoeld, namelijk sporten en bewegen zonder overlast, vervuiling en vernielingen.

Een paar weken geleden troffen de BOA’s onverwachts een groep mensen op het veld die aan het schoonmaken waren. Het bleek te gaan om bewoners van ‘s Heerenloo, die graag hun steentje bijdragen om de buitenruimte netjes te houden. Het zag er perfect uit. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen! Om hen te bedanken voor hun inzet, hebben zij een armbandje gekregen van de BOA’s. Dit armbandje is een compliment voor positief gedrag. Laten we hopen dat zij nog vele armbandjes uit kunnen delen de komende tijd.


Terug van vakantie; spoel eerst de kranen door

water n De schoolvakanties zijn begonnen. Veel mensen blijven dit jaar in eigen land, anderen gaan wel de grens over. Waar de vakantie ook heen gaat, Dunea adviseert om bij thuiskomst alle kranen in huis een minuut door te spoelen. Als water langere tijd stilstaat, kan de kwaliteit achteruit gaan. Door bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten, geniet u ook na uw vakantie van lekker vers kraanwater.

Kraanwater is beperkt houdbaar. Het kan het beste vers gedronken worden. Tijdens vakanties staat het water een tijdje stil. Dit kan de kwaliteit negatief beïnvloeden. De smaak en geur van het water kan anders zijn dan u gewend bent en er kunnen bacteriën ontstaan. Het is daarom verstandig om bij thuiskomst eerst alle kranen open te zetten en de leidingen door te spoelen. Laat het water één minuut lang rustig stromen en voorkom dat het vernevelt. Doe dit altijd als u langer dan een week van huis bent geweest.


Tip: laat herinnering achter voor als u thuiskomt

Om uzelf te helpen herinneren dat u de kranen bij thuiskomst moet doorspoelen, kunt u een geheugensteuntje voor uzelf achterlaten.

Hang bijvoorbeeld een kaartje aan de kraan, of doe er een strik omheen. Zo weet u zeker dat u bij thuiskomst na uw vakantie weer dat lekkere frisse kraanwater van topkwaliteit drinkt. Doe dit overigens niet op een zichtbare plek, om inbrekers niet op ideeën te brengen.


Zo spoelt u de kranen door na vakantie

Begin met de kraan die het dichtste bij de watermeter zit. Open van elk tappunt de koud- en warmwaterkraan en laat het water een minuut lang rustig stromen. Spoel ook de toiletten een keertje door. Brandslanghaspels hoeft u niet door te spoelen.

Voorkom dat het water vernevelt. Bij de douche kunt u dit doen door de douchekop in een emmer te houden, met een handdoek eroverheen. Als u het water opvangt in een emmer, kunt u het nog gebruiken: voor de tuin, voor een sopje, of om het toilet mee door te spoelen. Klaar met doorspoelen? Dan is het tijd om te genieten van een heerlijk glaasje vers getapt kraanwater.

Het drinkwater dat Dunea levert, voldoet aan de kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in de Waterleidingwet en in het Waterleidingbesluit.