Afbeelding
Foto:

Redschuur nu thuishaven voor Kattekse Culturen

overdracht n Na de grondige renovatie gaat de Redschuur een tweede leven tegemoet. Het markante gebouw werd vorige week vrijdag door de sleuteloverdracht van de gemeente aan de Stichting Cultuurpodium Kattekse Culturen (SCKC) de thuishaven voor de stichting die cultureel Katwijk een warm hart toedraagt.

Door Piet van Kampen

Het was een korte maar op de historie van het gebouw toegespitste plechtigheid. Het troubadours duo ‘Hier en Daar’, Coen en Martine Zeeman verzorgden een act waarin de geschiedenis, de gulle financier Baron van Kattendijke, de functie, de opslag voor de bomschuit en allerhande relateerde details werden besproken en gezongen. Een knap stukje werk waarvan de genodigden hebben genoten.

Onder hen de wethouders Jacco Knape en Adger van Helden. Knape: ‘Het cultureel erfgoed is verbouwd en is nu een plaatje. Katwijk heeft veel aan cultuur te bieden en deze kans lieten we niet aan ons voorbij gaan. Deze ruimte is voor de cultuur een kers op de taart’. Collega Van Helden: ‘Gebouwen moeten er zijn om gebruikt te worden. Dit hier is er een mooi voorbeeld van’.


Na de act van het duo ‘Hier en Daar’ en de lovende woorden van de beide wethouders was het moment suprème daar. Uit handen van de beide bewindslieden mocht voorzitter van SCKC Joke Verhoef de sleutel van het gebouw in ontvangst nemen. In haar korte dankwoord voerde het woord ‘fantastisch’ de boventoon.

De Redschuur is ‘gered voor de toekomst’ en biedt de ruimte voor exposities, vergaderingen en andere activiteiten op cultureel gebied.


Gemeente haalt geen fietsen bij strandafgangen weg

fietsen n De gemeente gaat geen fout geparkeerde fietsen weghalen bij de strandafgangen. Er zijn op dit moment drie strandafritten waar gele belijning is aangebracht om duidelijk te maken dat de strandafrit vrij moet zijn. Dit zijn de afgangen naar de KRB posten en de grote strandopgang bij het strandplein.

Om duidelijk te maken dat elke strandafrit in ieder geval 2,5 meter ruimte moet bieden voor de hulpdiensten wordt op elke strandafgang belijning en/of vloerstickers aangebracht. Denk hierbij aan de huidige gele belijning, maar het is ook mogelijk rode lopers op de afrit te plaatsen, waardoor duidelijk wordt dat er niet geparkeerd mag worden. Het kan zijn dat de uitvoering pas na 1 juli lukt.

Burgemeester Visser: “Op zomerse dagen wil iedereen zo snel mogelijk naar het strand, ook onze inwoners die met de fiets of scooter komen. Helaas heeft niet iedereen oog voor de risico’s van het foutparkeren van fietsen en scooters. Als een ambulance of brandweerauto niet snel genoeg bij een kritieke situatie op het strand kan komen, kan dit levens kosten. Daarom gaan we, mede op verzoek van de hulpdiensten als politie, brandweer, ambulance, KRB en KNRM, zwaardere maatregelen voorbereiden. Op de zomerse dagen als de (fiets)coaches actief zijn, is het belangrijk dat iedereen de aanwijzingen opvolgt en dus niet op de strandopgangen een fiets of scooter parkeert.”

Vanuit handhaving wordt nu een aantal jaar gewerkt met fietscoaches. Dit zijn uitzendkrachten die op warme dagen toezicht houden en mensen aanspreken wanneer zij een fiets fout parkeren. Het aantal fietscoaches wordt uitgebreid, zodat bij elke strandafgang een fietscoach toezicht houdt.


Geen fietsen weghalen

Een veelgehoord verzoek is fietsen weg te halen als ze fout geparkeerd staan. Aangezien het weghalen van fietsen een vorm is van bestuursdwang, zijn hier specifieke spelregels voor opgesteld. Een fiets kan niet zomaar weggehaald worden. Per fiets moet bijvoorbeeld een proces verbaal worden opgesteld, extra personeel worden aangetrokken en materieel worden ingekocht voor het verwijderen, opslaan en weer uitgeven van fietsen. Daarnaast moet er een koppeling komen met de politie, zodat fietsen niet als gestolen opgegeven kunnen worden i.v.m. de verzekering. Dit brengt een behoorlijke kostenpost met zich mee. Om die reden is de ‘fiets fout, fiets weg’-methode op dit moment nog niet aan de orde.


'Eerlijk, heerlijk en van verrassend hoge kwaliteit'

streekbox n De redacteur van de Katwijk Speciaal mocht een Streekbox weggeven aan de lezers. Dar moest wel een tegenprestatie voor komen. In 25 woorden konden inzenders vertellen wat onze streek nou zo bijzonder maakt.


Van mevrouw Jeanette Oosthoek was de winnende inzending: 'De streek Leiden, Katwijk, Oegstgeest, Leiderdorp vind ik bijzonder omdat hier het leven eerlijk, heerlijk en van verrassend hoge kwaliteit is dankzij de combinatie van boeren, recreatie, educatie: authentieke streekproducten, afwisselende landschappen, Romeins cultuurhistorisch erfgoed.'

Zij kreeg van hoofdredacteur Teuntje van Delft een mooie houten box met lekkernijen uit de regio overhandigd.

Afbeelding