Het echtpaar Rooijakkers is al decennialang actief als vrijwilligers bij De Wilbert. | Foto: PR
Het echtpaar Rooijakkers is al decennialang actief als vrijwilligers bij De Wilbert. | Foto: PR Foto:

Vrijwilligers De Wilbert in het zonnetje gezet

wilbert n Alle 280 vrijwilligers van De Wilbert worden komende weken verrast met een leuk presentje via de post. Zodra het weer mogelijk is om op De Wilbert te kunnen helpen, krijgen ze een lekkere chocolademedaille van de Hema. De jubilarissen worden ook niet vergeten! Normaal gesproken worden de jubilarissen tijdens de zomer BBQ voor vrijwilligers en medewerkers gehuldigd en krijgen ze een bloemetje. Dat is vanwege de coronamaatregelen nu niet mogelijk.


Het 40-jarig jubileum van mw. Rooijakkers als vrijwilligster wilden wij niet zomaar voorbij laten gaan. Mw. Rooijakkers is als 40 jaar actief bij de Wilbert en haar man is al 38 jaar vrijwilliger van de Wilbert. Dat verdient zeker een bloemetje en een cadeaubon. De andere jubilarissen hopen wij met de kerstborrel een bloemetje te kunnen overhandigen.


Mw. Rooijakkers vertelt: “Ik ben begonnen in 1980 met het organiseren van activiteiten zoals bloemschikken. Ik maakte roosters en zocht vrijwilligers om te laten helpen. Natuurlijk ging toen alles zonder computer, en nog steeds zet mw. alles gewoon op papier voor de bingo en de zang en andere activiteiten. Met de kerstperiode werden er met 30 vrijwilligers wel 20 bomen versierd. Ook op de dagbesteding. Jaren geleden was er een ruimte die Zonnevis heette, waar wij iedere dag bewoners naar toe brachten om leuk dingen mee te doen zoals breien, haken, krantje lezen en gezellig samen koffie te drinken. Ook zorgde ik, soms wel 50 keer per jaar dat de mensen naar het ziekenhuis werden gebracht als ze daar moesten zijn voor onderzoeken.”

Tot aan nu regelt mw. Rooijakkers nog altijd dat er een groep mensen komt helpen als er grote evenementen zijn en iedere vrijdagmiddag helpt mw. Met haar groep vrijwilligers dat de bewoners naar de zangmiddag kunnen gaan. De activiteiten kunnen helaas voorlopig nog niet starten, maar mw. en dhr. Rooijakkers staan te popelen om weer actief vrijwilliger te kunnen zijn.


Alle ongeveer 280 vrijwilligers van de Wilbert zullen deze of volgende week iets leuks per post ontvangen en de Hema sponsort al deze vrijwilligers met een heuse medaille met nr. 1 van heerlijke dikke chocolade. Deze zullen alle vrijwilligers omgehangen krijgen wanneer ze weer op de Wilbert de bewoners en medewerkers mogen ondersteunen. Er is gekozen het presentje bij de Hema te bestellen om ook zo de lokale ondernemer te steunen die het in deze tijd ook zwaar hebben.


Drie strandpaden met uitkijkplateau voor mensen met beperking

zeezicht n De gemeente heeft op drie plekken betonnen strandpaden met uitkijkplateau aangelegd om het strand voor mensen met een beperking toegankelijker te maken. De paden zijn doorgetrokken tot de hoogwaterlijn bij de strandpaviljoens Zand en Zilt, Zee en Zon en Willy Noord.


Wethouder Corien van Starkenburg licht toe: “De gemeenteraad heeft het college gevraagd het Katwijkse strand toegankelijker te maken. Daar is gevolg aan gegeven en dit is het resultaat. Ik ben ook heel trots op de nieuwe strandpaden. Er is eerst een pilot geweest met een uitrolbare mat, maar tijdens de test bleek de mat niet geschikt voor het Katwijkse strand. Daarom is in overleg met het Platform Gehandicaptenbeleid besloten om de betonnen strandpaden op 3 plekken te verlengen tot aan de hoogwaterlijn. Zo kunnen alle inwoners en bezoekers het strand van Katwijk bezoeken, ook inwoners met een beperking.”

Wethouder Jacco Knape vult aan: “Ook ben ik blij met de strandpaviljoenondernemers, die hun terrassen ook met de 1,5 meter maatregelen, toegankelijk houden voor mensen met een beperking.”


Voorzieningen strand

Er zijn aan het strand speciale voorzieningen voor mensen met een beperking. Bij verschillende strandpaviljoens zijn gratis strandrolstoelen te leen. Deze strandrolstoelen kunnen worden gereserveerd bij de strandpaviljoens. Daarnaast hebben alle permanente (jaarrond) paviljoens een invalidentoilet.


Ook zijn er in garage Boulevard-Zeezijde invalidenparkeerplaatsen en invalidentoiletten. Doordat de garage direct aan de boulevard ligt, staat u binnen een paar minuten op het strand.

Voor rolstoelers is het strand weer wat toegankelijker. | Foto: PR