In een aangepaste vorm gaat Katwijk en Plein Air toch gewoon door. | Foto: Archief/PvK
In een aangepaste vorm gaat Katwijk en Plein Air toch gewoon door. | Foto: Archief/PvK Foto:

Katwijk En Plein Air in aangepaste vorm

schilderevenement n In 2020 wordt de schildersweek ‘Katwijk En Plein Air, schilderen aan zee’ anders georganiseerd. Dit jaar is het niet mogelijk om een week 15 kunstenaars dag in, dag uit aan het werk te laten zijn. Toch wordt de zomerexpositie weer interessant.

De Nederlandse uitgenodigde kunstenaars wisselen elkaar af en komen in kleine groepjes een paar dagen schilderen. Ook heeft de Stichting Kunstvereeniging Katwijk leden van de Katwijkerkring gevraagd om deze zomer één of meer dagen naar Katwijk te komen om te schilderen. Zo zijn 20 kunstenaars uit Nederland deze zomer telkens een aantal dagen bezig.


Deelnemers

Vanaf 27 juni zijn de volgende kunstenaars in de gemeente Katwijk aan het werk. Van zaterdag tot dinsdag Jacob Kerssemakers, Michiel Kranendonk, Fred Thoolen, Hans Versfelt en Sonja Brussen. Vanaf dinsdag 30 juni tot 4 juli kan men Corry Kooy, Gineke Zikken, Joanna Quispel, Michiel Schepers en Irma Braat aan het werk zien.

In diezelfde week ontstaat de expositie geleidelijk in het DUNAatelier. De schilderijen zijn nog nat als ze worden opgehangen en worden alleen op de begane grond geëxposeerd. Het souterrain blijft dit jaar gesloten. Er zal ook geen opening worden georganiseerd.


Kunstenaars van de Katwijkerkring, waaronder Theo de Feyter, Peter van Berkel, Anna Pavlova, Bert Welmers, Louis Visser, Peter Smit en Piet Groenendijk komen gedurende de zomer enkele dagen schilderen en voegen hun werk bij de expositie. Wie er komt en wanneer wordt bekendgemaakt op de website en Facebook.

Op www.schilderenaanzee.nl komt een digitale tentoonstelling zodat alle schilderijen ook thuis te zien zijn. Maar er gaat natuurlijk niets boven het zien van de schilderijen zelf.

Voor het publiek dat in het DUNAatelier vanaf 4 juli de expositie komt bekijken worden natuurlijk voorzorgsmaatregelen genomen volgens de richtlijnen van het RIVM en de Museumvereniging. Bij de ingang hangen 8 kwasten. Als ze op zijn even wachten tot er iemand weer een komt terughangen.


De expositie is te bezoeken van zaterdag 4 juli tot en met zondag 27 september, op vrijdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur, in het DUNAatelier op het Duinplein tegenover de vuurtoren. De toegang is gratis. Alle informatie staat op www.schilderenaanzee.nl


Gemeente verwijdert nesten                        van de eikenprocessierups

rupsen n In mei, juni en juli zijn op veel eikenbomen in vrijwel heel Nederland eikenprocessierupsen te vinden. Na onderzoek blijkt dat in Katwijk totaal 26 nesten aanwezig zijn. De bomen met deze nesten worden gemarkeerd met een waarschuwingslint. Het gaat om 13 nesten in bomen aan de Nijverheidsstraat en 4 nesten in bomen langs de Lageweg, 6 nesten in bomen langs de Biltlaan en 3 nesten in bomen in het Panbos.

Omdat de brandharen zich door de lucht kunnen verplaatsen kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen worden alle nesten in de week van 23 tot 29 juni verwijderd. De eikenprocessierupsen gaan vooral ‘s nachts groepsgewijs op zoek naar eten (eikenbladeren); vandaar de naam Eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of aan de luchtwegen. Meer informatie over de eikenprocessierups en wat inwoners zelf kunnen doen om overlast te voorkomen staat op www.rupsen.info/Bestrijding De gemeente volgt voor bestrijding van de rups het advies op van het landelijk platform eikenprocessierups. Er staan in de kuststreek minder eikenbomen dan in bijvoorbeeld het oosten en zuiden van Nederland. Hierdoor is overlast van de eikenprocessierups in Katwijk relatief gezien kleiner dan in sommige andere delen van Nederland. Alle informatie over de rups in Katwijk wordt door de gemeente geregistreerd in het boombeheersysteem TMS. Bomen die een jaar eerder besmet zijn geweest worden tijdens inspectierondes automatisch het jaar erop gecheckt op aanwezigheid van de eikenprocessierups. Om de overlast van de eikenprocessierups in Katwijk in de toekomst verder te verkleinen kiest de gemeente er voor om in te zetten op het plaatsen van meer verschillende soorten bomen. Ook wordt in het dagelijks groenbeheer meer ingezet op biodiversiteit. Hiermee wordt een omgeving gecreëerd voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Inwoners die nesten van de eikenprocessierups tegenkomen in de openbare ruimte kunnen dit melden bij de gemeente via: www.fixi.nl De bomen worden door de gemeente geregistreerd en gemarkeerd. De nesten worden verwijderd.                

Afbeelding