| Foto: Monica Stap
| Foto: Monica Stap Foto:

'Het is gewoon goed zo; het is gewoon klaar'

n Tuincentrum Moerkerk neemt afscheid van zijn klanten

afscheid n De tijd tikt door. Zaterdag gaat na, bijna negentig jaar, bij Tuincentrum Moerkerk de deur echt dicht. "Ja, we wilden graag een afscheidsreceptie geven. Maar ja, nu in deze coronatijd gaat dat gewoon niet", verklaart Hermien. Zo maar alleen dichtgaan vinden Chris Moerkerk en zijn partner Hermien ook niet de juiste manier. Daarom maar via een afscheidsinterview.

door Cor de Mooy

"Voor ons gevoel is het nog niet echt definitief", zegt Hermien. "We hebben het tuincentrum nog niet verkocht." Daarnaast is het ook nog altijd niet duidelijk hoe het Project Mient-Kooltuin vorm moet gaan krijgen. "We zijn wel goed in gesprek met de projectontwikkelaar, hoor", zegt Hermien.


Chris gaat ook nog naar de veiling om planten in te kopen. Dat versterkt dat ook nog eens. "Ja, het moet er toch allemaal goed uit zien. Je moet wel wat hebben om te laten zien."


"Het mooiste zou het zijn geweest als we tien jaar geleden een nieuw, meer toekomstbestendig pand neer hadden kunnen zetten", stelt Hermien. "Door allerlei vertragingen in de ontwikkeling van het gebied lukte dat niet. We hebben de knoop doorgehakt en dat is echt een opluchting. Het opsplitsen in tuincentrum en hoveniersbedrijf is echt een heel goede oplossing. Zowel voor Chris als voor mezelf. Daar hebben we echt vrede mee. Je kunt dan zeggen: jammer dat je de negentig jaar niet vol kunt maken. Ach, dat is ook eigenlijk maar een getal... Weet je, het is gewoon goed zo; het is gewoon klaar."


In volle tevredenheid kijken Chris en Hermien terug op de afgelopen jaren. "We zullen zeker de contacten met de klanten en onze collega's zeer zeker gaan missen", zegt Hermien en Chris beaamt dat van harte. "Je kunt eigenlijk wel stellen dat we hier lief en leed hebben gedeeld. We konden de mensen de aandacht, die ze nodig hadden, geven. Ze konden hun verhaal kwijt. Het is toch wel bijzonder, dat je zo veel vertrouwen krijgt."

De reacties waren er dan ook naar. "We hebben heel veel leuke kaarten en lieve briefjes gehad". glundert Hermien. "Maar ook gebak, flessen wijn en zelfs een fles champagne. Sommige klanten barstten zelfs in tranen uit: 'Waar moet ik nu naartoe voor mijn planten?'" Dat is toch ontzettend hartverwarmend.


Wat niet helemaal verandert is dat de hovenierstak van het bedrijf gewoon doorgaat. Jochem van Vliet zet dit samen met Bert de Mol voort. Chris blijft hier nauw bij betrokken. Niet alleen als adviseur, maar ook blijft hij, zoals hij altijd heeft gedaan, gewoon het onderhoud doen aan de tuinen van een hele groep oude, getrouwe klanten. "Ja, het mooie is, daar kwam mijn vader al. Bij hen blijf ik zeker komen. Verder zijn onze klanten erg blij en opgelucht dat het hoveniersbedrijf gewoon voortgezet wordt." Overigens blijft ook de naam Moerkerk aan het bedrijf verbonden.


Zo verdwijnt een klein, niet-ketengebonden tuincentrum met de bekende gemoedelijke sfeer. Met 89 jaar op de teller mag je trots en met opgeheven hoofd afscheid nemen. En bij een afscheid hoort onlosmakelijk een bedankje. "We zeggen hartelijk dank voor alle jaren klandizie. We wensen iedereen het allerbeste en goede gezondheid toe."


K&O komt met nieuw programma

Cursussen n In verband met de corona- pandemie zijn alle activiteiten van K&O in de maand maart per direct gestopt. Ook de lopende cursussen werden in deze maand helaas afgebroken.


Echter met de verruiming van de maatregelen en het terugdringen van het virus heeft K&O de draad weer opgepakt. Men is al geruime tijd bezig met de opzet van een nieuw cursussen- programma voor het komende seizoen 2020-2021. De invulling is sterk afhankelijk van de maatregelen die op termijn zullen gaan gelden. K&O hoopt in september weer te gaan starten met de cursussen. Hierbij zijn de RIVM-richtlijnen leidend, immers de veiligheid van de cursisten, docenten en medewerkers staat ten allen tijde voorop. K&O zal zich houden aan het protocol van het RIVM. Zo wordt er o.a. geregeld dat de cursisten op 1,5 meter afstand van elkaar kunnen werken, dat er desinfecterende middelen zijn en er wordt extra schoongemaakt.

Naar verwachting wordt het nieuwe cursussenprogramma per 1 juli op de website te gepubliceerd. Hier kan men een keuze maken en direct inschrijven. Inschrijven kan met ingang van 1 juli ook aan de balie van het kantoor, Sluisweg 16. Betaling kan uitsluitend met PIN aan de balie. Geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. www.kenokatwijk.nl