De kerken mogen vanaf 1 juni weer beperkt open met maximaal dertig personen. | Foto: pr
De kerken mogen vanaf 1 juni weer beperkt open met maximaal dertig personen. | Foto: pr Foto: pr

Kerken zijn weer open

n Maximaal dertig bezoekers tot 1 juli

open n Met de versoepeling van de coronamaatregelen mogen ook de kerken weer voorzichtig open. Vanaf 1 juni zijn maximaal dertig personen tijdens diensten toegestaan. Vanaf 1 juli worden dat er honderd. De Katwijkse kerken zijn druk bezig met de voorbereidingen.

Door Sandra Kornet-van Duyvenboden

De Hervormde Gemeente Katwijk aan Zee gebruikt de maand juni om te oefenen. Jaap van der Plas, preses Algemene Kerkenraad, laat weten, dat er gewerkt wordt aan de ‘gebruiksplan’ voor de Nieuwe Kerk en de Ichthuskerk.

‘Zodra deze gereed zijn (we hopen zo vroeg mogelijk in juni) zullen we met een groep van zo’n 25 kerkgangers beginnen en ervaren of het gebruiksplan goed in elkaar steekt, of dat er aanpassingen nodig zijn. Deze groep kerkgangers zullen we zelf benaderen.’

Als die oefenperiode goed verloopt, kan het aantal toegestane kerkgangers in juli verhoogd worden naar honderd.

Van der Plas: ‘Allereerst weer in de Nieuwe Kerk en Ichthuskerk, waarbij we overigens verwachten dat in de Ichthuskerk minder dan honderd kerkgangers passen.’


In juli hoopt Van der Plas dat er ook weer enkele doop- en belijdenisdiensten gehouden kunnen worden. Daarbij worden kerkgangers gericht uitgenodigd, ‘zodat we zeker weten dat het maximum van honderd niet overschreden wordt’.


Vredeskerk

De Vredeskerk is van plan om vanaf 1 juni de zondagse diensten open te stellen voor dertig gemeenteleden, en vanaf 1 juli voor honderd gemeenteleden.

De kerk houdt zich daarbij aan het protocol van de PKN, laat Eric de Hoop, scriba Gereformeerde Kerk Katwijk aan Zee, weten. ‘Een commissie van onze gemeente is bezig om een gebruiksplan voor de Vredeskerk op te stellen.’


Proefdraaien

De Open Hof Kerk in Katwijk aan den Rijn gaat in juni op twee zondagen proefdraaien met dertig personen.


‘Wij zijn ook druk bezig met een protocol als wij – vanaf 5 juli – met honderd personen weer kerkdiensten mogen gaan houden. Dit vergt wel enige inspanning, rekening houdend met de 1,5 meter afstand en de dan beperkte ruimte in de kerkzaal van de Open Hof. We hopen dat het ons gaat lukken’, meldt Aad Wassenaar, secretaris van het kerkbestuur.


Gereserveerde plaatsen

Ook de RK-parochie H. Joannes de Doper start in juni met de kerkdiensten ‘met inachtneming van alle richtlijnen van het RIVM’, aldus Gerard Bol.

En richtlijnen zijn er meer dan genoeg. Zo moeten kerkgangers zich vooraf aanmelden voor een gereserveerde plaats. ‘Deelnemers aan de viering of bijeenkomst wordt gevraagd naar gezondheidsklachten coronavirus gerelateerd. Geen gezangen door koren en gelovigen (volkszang) tijdens de viering. Geen optredens van instrumentalisten op blaasinstrumenten en muziekgroepen’, geeft Bol aan.


‘Bij de ingang hangt een poster waarop de voorschriften duidelijk staan vermeld. Ook ligt hier het protocol voor gelovigen zodat zij dit mee kunnen nemen.’ Er is een ontsmettingsplan voor het kerkgebouw, lezenaars, microfoons e.d. Bij binnenkomst staat ontsmettingsmiddel klaar om de handen te ontsmetten.

'Wijwaterbakjes dienen leeg te zijn. En tussen de vieringen moet het kerkgebouw geventileerd worden.'


DVS start crowdfundingactie

tekorten n Ook DVS krijgt steeds meer ruimte van de autoriteiten. Gelukkig voor deze Katwijkse muziekvereniging die door de Corona-crisis alle optredens zag wegvallen en zo geconfronteerd wordt met een schadepost van vele tienduizenden euro’s. DVS is dan ook gestart met de grootste financiële actie in haar geschiedenis.

Als eerste mochten de Junioren hun repetities weer oppakken. Alleen buiten en op anderhalve meter afstand. Inmiddels mag er al meer. Van Duijn: “De Junioren hoeven nu niet meer de anderhalve meter afstand in acht te houden. In de afgelopen dagen werd bekend dat nu ook de Marchingband en DVS on Stage buiten mogen repeteren met maximaal 30 personen en met de anderhalve meter afstand. Binnen mogen we nu de één-op-één lessen weer opstarten. Op de overige versoepelingen moeten we nog even wachten”.

Goede berichten natuurlijk maar ze staan in schril contrast met de financiële situatie van de club. Penningmeester Jan Kroon kan er kort over zijn. “Al onze optredens in 2020 zijn afgezegd, de inkomsten uit ons verenigingsgebouw zijn volledig opgedroogd. De vaste lasten lopen door en daarom worden we geconfronteerd met enkele tienduizenden euro’s schade. Het lopende seizoen is verloren en om klaar te zijn voor het volgende seizoen zullen we een groot aantal financiële acties moeten organiseren.”

Voorzitter Van Duijn wil geen concessies doen aan de producten en de opleidingen van DVS. “We gaan vechten voor onze toekomst. We passen ons verenigingsgebouw aan op de 1,5 meter-maatschappij. We organiseren weer festivals zodra het kan. Voor onszelf, voor de Gemeente Katwijk en al onze fans’’.

Daarom heeft het bestuur een startschot gegeven aan de grootste financiële actie uit de historie van DVS. De Corona Crowdfundactie. Penningmeester Kroon: “We gaan de krachten bundelen van onze leden, familie, vrienden, supporters, sponsors en het bedrijfsleven. Normaal doen we alles liefst op eigen kracht maar nu vragen wij de hulp in van iedereen die ons wil helpen. De impact van deze crisis is te groot. Wij gaan keihard werken om volgend jaar weer op ons topniveau te zijn, onze fans gaan het mogelijk maken”.

Van Duijn is ervan overtuigd dat de acties gaan slagen. “Op www.dvskatwijk.nl kan iedereen lezen hoe je kunt bijdragen als je dat wilt. Iedere bijdrage, groot of klein, is van harte welkom en zorgt ervoor dat DVS sterker dan ooit uit deze crisis zal komen!”