De proef met de vernieuwde openingstijden voor vaarverkeer is geslaagd. | Foto: Cor de Mooy
De proef met de vernieuwde openingstijden voor vaarverkeer is geslaagd. | Foto: Cor de Mooy Foto:

Proef Sandtlaanbrug niet openen tijdens spits positief ontvangen

doorstroming n Het college heeft besloten een verzoek te doen aan de provincie om het niet openen van de Sandtlaanbrug tijdens de ochtendspits definitief door te voeren. Door het instellen van een spitssluiting op de brugbediening wordt tijdens de ochtendspits het wegverkeer minder gehinderd. Dit leidt tot een betere doorstroming, minder filevorming en daardoor minder milieuschade.

Afgelopen jaren kwamen steeds meer klachten van het wegverkeer over brugopeningen tijdens de ochtendspits. De gemeente heeft vervolgens in het vierde kwartaal van 2019 een proef gehouden met een spitssluiting van de Sandtlaanbrug. Op werkdagen werd gedurende een half uur tijdens de ochtendspits tussen 8.00 en 8.30 uur de brug niet geopend. Om het vaarverkeer wel de mogelijkheid te geven om vroeg te kunnen vertrekken, is de start van de bediening een half uur vervroegd naar 7.30 uur.

Deze proef heeft geleid tot een afname van klachten vanuit het wegverkeer. Het vaarverkeer ondervindt nauwelijks hinder.


De Sandtlaan met de Sandtlaanbrug is onderdeel van het hoofdwegennet in Katwijk en ontsluit Rijnsburg via de Molentuinweg op de provinciale N 206. Diverse buslijnen rijden over de Sandtlaan en het is een hoofdroute voor nood- en hulpdiensten. Daarnaast is het een onderdeel van het hoofdfietsnetwerk, als schakel tussen Katwijk, Oegstgeest en Leiden. In het verzoek is ook gelijk een bedientijdenbesluit meegenomen voor de Joop van der Reijdenbrug in Valkenburg.


Voorstel nieuwe bedientijden

Geldend voor de Sandtlaanbrug en Joop van der Reijdenbrug.

Van 16 oktober t/m 15 april: (laagseizoen) maandag t/m vrijdag. 7.30-19.30 uur (spitssluiting tussen 8.00 - 8.30 uur); Zaterdag. 9.00-14.00 uur; zondag. gesloten.
Van 16 april t/m 15 oktober (hoogseizoen): Maandag t/m vrijdag. 7.30-19.30 uur (spitssluiting tussen 8.00 - 8.30 uur); zaterdag. 9.00-18.00 uur; zondag. 13.00-16.00 uur (alleen in juni/juli/augustus door jachthaven).

De provincie Zuid Holland is als vaarwegbeheerder verantwoordelijk voor het nemen van bedientijdenbesluiten voor de bruggen, ook als deze in gemeentelijk eigendom zijn zoals het geval is bij de Sandtlaanbrug. Na een positief besluit van de provincie worden de nieuwe bedientijden gehanteerd en gecommuniceerd aan de betrokkenen, onder andere in de wateralmanak.


Reacties op visie Mient Kooltuin gevraagd

gebiedsvisie n De gebiedsvisie voor de Mient Kooltuin in Katwijk is bijna klaar. Deze visie bepaalt de richting voor de verbetering van de Mient Kooltuin in de komende decennia. Tot 12 juni kunnen belanghebbenden en geïnteresseerden hun reactie geven op de gebiedsvisie die te vinden is op de website van de gemeente Katwijk.

De gemeente Katwijk is met OKRA landschapsarchitecten al enige tijd bezig met het maken van de gebiedsvisie. De Mient Kooltuin zal een veelzijdig en multifunctioneel gebied worden met plaats voor onder meer recreatie en natuurontwikkeling. De concept gebiedsvisie wordt samen met alle reacties in de zomer ter besluitvorming aangeboden aan het college van B&W. Daarna komt de gebiedsvisie ter inzage te liggen voor een periode van zes weken. Na de zomer beslist de gemeenteraad definitief over de gebiedsvisie. De volgende stap is het opstellen van een bestemmingsplan voor de Mient Kooltuin.


Het maken van de gebiedsvisie doet de gemeente samen met huidige en toekomstige gebruikers. Eerder werden twee informatieavonden georganiseerd waar bewoners hun ideeën konden geven. De geplande informatieavond op 17 maart kon niet doorgaan wegens de corona-maatregelen. Daarom presenteert de gemeente de concept gebiedsvisie nu digitaal op www.katwijk.nl/locatievalkenburg.


Wie niet op het internet kan komen, kan telefonisch een geprinte versie opvragen bij de gemeente via (071) 406 50 00. Men krijgt dan een exemplaar thuisgestuurd. Reacties kunnen vóór 12 juni gemaild worden aan locatievalkenburg@katwijk.nl of telefonisch worden doorgegeven aan de projectleider via tel. 06-36073154.


Gemeente versoepelt maatregelen coronacrisis

n Burgemeester Visser: “Samen gaan we een nieuwe stap maken'

versoepeling n Per 1 juni mogen restaurants, cafés, strandpaviljoens en allerlei culturele instellingen hun deuren en terras openen. Voor binnen geldt een maximum van 30 personen. Op het terras is er geen maximum vastgesteld, maar moet men, vanaf drie personen, 1,5 meter afstand bewaren tussen anderen dan het eigen gezin.

Wethouder Knape: “Alle horeca en culturele instellingen hebben hard gewerkt om alle gestelde maatregelen door te voeren. Er is zoveel energie, creativiteit en oplossingsgerichtheid getoond door betrokkenen. Dat verdient een groot compliment!”


Uitbreiding terrassen

Terrassen krijgen tijdelijk waar mogelijk 25% meer ruimte. Door de afstandsregel van 1,5 meter kunnen horecaondernemers nu minder tafeltjes plaatsen dan normaal. Er is hierover intensief contact met vertegenwoordigers van de Katwijkse horeca.


Er is een aantal zaken waar rekening mee gehouden wordt. In de eerste plaats de veiligheid op straat. Uitbreiding van een terras mag geen belemmering zijn voor de doorgangsruimte voor voetgangers, fietsers, mensen in een rolstoel of scootmobiel en de nood- en hulpdiensten. Daarnaast mag de extra ruimte voor ondernemers niet leiden tot onevenredige overlast voor omwonenden en andere betrokkenen. Het indienen van een voorstel kan via ondernemersinfo@katwijk.nl. Elke aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld. Eet- en drinkgelegenheden bij sportvoorzieningen, die door een vereniging of stichting worden beheerd (para-commerciële instelling), blijven gesloten.


Fietscoaches

Veel mensen komen op de fiets naar het centrum en het strand. Het is mogelijk fietsen te plaatsen bij fietsbeugels, op fietsparkeerhavens en bij de houten afrastering langs strandafritten. Parkeren op of voor de betonplaten is niet toegestaan.

Op zonnige dagen kan het een uitdaging zijn de fiets te parkeren. Om hierbij te helpen en adviseren, zijn vanaf 1 juni fietscoaches actief. Zij zien erop toe dat de belangrijkste strandafritten vrij blijven voor de hulpdiensten, KRB en KNRM.


Winkelen

De gemeente brengt, in overleg met winkeliersvereniging Zeezijde, in het winkelgebied van Katwijk aan Zee straatmarkering aan. Op sommige plaatsen, zoals in de Princestraat, ontstaat hierdoor éénrichtingsverkeer. Op deze manier kan het winkelend publiek meer afstand houden.

Ook in winkels zijn allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, waardoor afstand bewaren mogelijk is. Als de straatmarkering goed werkt in het centrum, wordt dit ook in andere winkelgebieden aangebracht.


Parkeren

Om te grote drukte in Katwijk te voorkomen, worden verschillende parkeerterreinen in ieder geval tot 30 juni gedeeltelijk afgesloten. Het gaat hier om de parkeerterreinen bij de Noordduinen, Zuidduinen, Panbos en Het Valkenburgs Meer. De openbare sanitaire voorzieningen in Panbos en de parkeergarage gingen dinsdag 2 juni weer open.

Burgemeester Visser: “Samen gaan we een nieuwe stap maken in de strijd tegen het coronavirus. Het sociale leven komt meer en meer op gang. Dit vereist van ieder van ons de juiste instelling. Houd 1,5 meter afstand en vermijd drukte. Zo zorgen we dat de versoepeling een succes wordt en nieuwe stappen mogelijk zijn.”