Zo moet de fietstunnel bij het Waterloopje er uit gaan zien. | Afb.: PR
Zo moet de fietstunnel bij het Waterloopje er uit gaan zien. | Afb.: PR Foto:

Zeeweg-Oost afgesloten tot en met 5 juli voor aanleg tunnel

tunnel n De fiets-/voetgangersoversteek bij het Waterloopje wordt vervangen door een tunnel op dezelfde locatie. Sinds maart wordt buiten gewerkt aan de voorbereidingen van dit werk.

Vanaf 2 juni gaat de Zeeweg tussen de rotonde bij de Kon. Julianalaan en de afslag naar de N206 vijf weken dicht. Dan wordt het ondergrondse deel van de tunnel onder de Zeeweg aangelegd. Omleiding Voor fietsers en voetgangers zijn in de afgelopen weken al omleidingen ingesteld.

De oversteekplaatsen bij het Waterloopje en het Roversbrugpad zijn verwijderd. De Zeeweg veilig oversteken kan nu alleen bij de rotonde Koningin Julianalaan. Gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid via de N206 – Hoorneslaan – Biltlaan-Zuid. De toerit vanaf de Zeeweg-Oost naar de N206 blijft beschikbaar voor gemotoriseerd verkeer komend vanuit de Rijnstraat.


Vanaf 6 juli is de Zeeweg weer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. In de periode tot eind november wordt gewerkt aan de toeritten van de tunnel aan de kant van de wijk Koestal en van de wijk Cleijn Duin. De rijbanen zijn in deze periode versmald en er geldt een maximum snelheid van 30 km per uur voor auto’s. Fietsers en voetgangers kunnen tot eind november de Zeeweg-Oost alleen oversteken bij de rotonde Kon. Julianalaan.

De parallelle fietspaden langs de Zeeweg oost, tussen de rotonde Koningin Julianalaan en de N206, zijn in deze periode gesloten. Aan de westkant van de rotonde vinden tussen 11 en 25 augustus werkzaamheden plaats. Deze zullen tot enige verkeershinder leiden, maar de weg blijft te gebruiken. Tussen 25 augustus en 1 september wordt de rotonde Kon. Julianalaan voor werkzaamheden ’s nachts afgesloten.


De Kon. Julianalaan tussen de rotonde Zeeweg en rotonde Industrieweg is van 1 september tot 12 oktober in beide richtingen afgesloten. Het benzinestation en het garagebedrijf blijven bereikbaar. Over deze werkzaamheden en omleidingen volgt te zijner tijd verdere informatie via onze online kanalen.


De aanleg van de fietstunnel is een van de maatregelen die genomen wordt voor de komst van R-net. Het ondergronds brengen van de oversteek is nodig om het verkeer op de Zeeweg beter te laten doorstromen, en is beter voor de verkeersveiligheid. Behalve de fietstunnel komen er bij de Zeeweg en de Koningin Julianalaan drie R-net haltes met bijbehorende fietsenstallingen en een aparte busstrook op de Koningin Julianalaan tussen de rotonde Industrieweg en de Zeeweg.


In 2020 en begin 2021 werkt de gemeente op verschillende plaatsen aan de weg. Zo wordt de gemeente beter bereikbaar, veiliger en leefbaarder. De Rijnstraat wordt ingericht als 30 km weg. De Biltlaan wordt opnieuw ingericht en de Kon. Julianabrug wordt vanaf september gerenoveerd. Houdt u dus het hele jaar door rekening met omleidingen en een langere reistijd. Of neem wat vaker de fiets! De werkzaamheden zijn op elkaar afgestemd om overlast zoveel mogelijk te beperken.


Op www.katwijk.nl/onderweg staat meer informatie over de verschillende projecten en de planning.


Aquamar weer open, nog geen recreatief zwemmen

zwembad n Aquamar heeft afgelopen maandag ook de deuren weer geopend, maar nog niet voor alle activiteiten. Recreatief zwemmen is nog niet mogelijk; banenzwemmen wel en ook is weer begonnen met een aantal groepslessen.

'We zijn enorm blij dat we onze bezoekers en gebruikers weer in het zwembad kunnen ontvangen’, meldt Sportbedrijf Katwijk. Voor de veiligheid van bezoekers en medewerkers is er sprake van een gefaseerde heropening. Dat betekent dat sinds maandag een gedeelte van de activiteiten van start is gegaan met een maximaal aantal toegestane deelnemers per activiteit.

Er zijn ook een aantal maatregelen en facilitaire zaken waar de bezoekers rekening mee moeten houden bij het zwembadbezoek. Zoals een routeaanduiding, een spatscherm bij de receptie en handdesinfectiepunten voor bezoekers.


Zwembadbezoekers komen via de hoofdingang naar binnen, maar verlaten die na het zwemmen weer via een nooduitgang aan de zijkant. Douchen in het zwembad is niet toegestaan. De kledinglockers zijn ook nog niet in gebruik, dus zwemmers moeten hun spullen meenemen naar het zwembad.


Leszwemmen is ook weer opgestart, maar alleen voor de kinderen die al gevorderd zijn. Leszwemmen voor volwassenen en seniorengym zijn voorlopig nog opgeschort.


Biltlaan gaat weer open richting rotonde De Krom

verkeer n De herinrichting van de Biltlaan-Noord, tussen de Hoorneslaan en De Krom, vordert volgens planning. Vanaf 30 mei is er weer één rijbaan beschikbaar. Verkeer in noordelijke richting, vanaf het kruispunt Hoorneslaan naar de rotonde De Krom kan weer van de Biltlaan gebruik maken. Dit verkeer rijdt dan over de westelijke rijbaan. Het werk aan de Biltlaan wordt op 5 juli afgerond; de Biltlaan wordt op maandag 6 juli voor beide richtingen weer opengesteld.

De gemeente voert dit jaar groot onderhoud uit aan de Biltlaan. Het werk wordt in fases uitgevoerd. De Biltlaan wordt ingericht met stil asfalt, het vrijliggende fietspad van de Biltlaan-Zuid wordt op de Biltlaan-Noord doorgetrokken en er komt een compleet nieuwe groenstructuur in de oostelijke berm. Verder wordt een aantal maatregelen uitgevoerd om de R-net bussen vanaf eind december 2020 over de Biltlaan te kunnen laten rijden, zoals de aanpassing van de rotonde Rijnsoever. Vanaf september start de renovatie van de Koningin Julianabrug en het werk aan de op- en afritten (de Biltlaan–Zuid).


Groenplan

De voormalige groenstrook langs de oostkant van de Biltlaan-Noord heeft voor een deel plaatsgemaakt voor het vrijliggende fietspad in twee richtingen. In samenspraak met de omgeving en een aantal deskundigen is een compleet nieuw groenplan gemaakt voor de nieuwe situatie, waarin meer gekeken is naar diversiteit, functionaliteit, ecologie en beeldkwaliteit.

Het nieuwe groen bestaat uit een gelaagde en gegroepeerde samenstelling van kruiden, grassen, struiken en bomen. De nieuwe inrichting met veel kruidenrijk grasland en heesters, levert in de nieuwe situatie een hogere biodiversiteit op en wordt minder ‘massief’. Het groen vormt een afscheiding tussen de weg en de woningen, waardoor het zicht op de weg vanuit de tuinen ontnomen wordt en fijnstof uit de lucht wordt opgenomen. Aan beide kanten van de weg komen grondwallen die het geluid van het verkeer dichtbij de bron remmen. Samen met het nieuwe stille asfalt op de weg vormt dit een dubbel geluidreducerend effect. De nieuwe groenstrook wordt vanaf het najaar van 2020 aangelegd, dan start het nieuwe plantseizoen.

Meer informatie over de werkzaamheden aan de Biltlaan staan op www.katwijk.nl/onderweg. Ook via onze online kanalen houden wij u op de hoogte. Aannemer KWS biedt de gratis KWS app die in de Appstore of via Google Play is te downloaden voor automatische updates over het werk aan de Biltlaan. Actuele informatie over het openbaar vervoer staat op www.arriva.nl

Afbeelding