De kwaliteit van het zeewater is dusdanig dat er een negatief zwemadvies wordt afgegeven. | Foto: SKvD
De kwaliteit van het zeewater is dusdanig dat er een negatief zwemadvies wordt afgegeven. | Foto: SKvD

Kwaliteit van Katwijks zeewater is ernstig in gevaar

zee n Het Katwijkse zeewater is ernstig in gevaar. Het serieuze risico bestaat dat Rijkswaterstaat een permanent negatief zwemadvies kan opleggen met eventueel een zwemverbod. Dat meldt het gemeentebestuur aan de gemeenteraad.

In de brief legt het gemeentebestuur uit dat de nood hoog is. ‘Het belang van Katwijk als badplaats ligt vooral bij het openhouden van de zwemvoorziening. ‘ Het probleem van slecht water langs de kust is iets wat ook speelt bij andere kustgemeenten, maar in Katwijk het meest vanwege de uitwatering. Die zorgt voor ziekteverwekkende bacteriën als er wordt gespuid vanuit het Willem-Alexandergemaal. ‘Door klimaatverandering treden weersextremen, zoals hevige neerslag, steeds vaker op. Dit is direct merkbaar in de toenemende frequentie van riooloverstorten èn de meetbare slechtere waterkwaliteit in zee bij Katwijk.’


Het is vijf voor twaalf volgens het gemeentebestuur. ‘Het is een kwestie van tijd dat een keer de meetreeks echt de verkeerde kant uitpakt en Rijkswaterstaat geen andere mogelijkheid meer heeft dan een permanent negatief zwemadvies op te leggen.’


Trucjes

De gemeente heeft de afgelopen jaren de kwaliteit van het zwemwater met trucjes binnen de lijntjes proberen te houden. Zo werd in 2015 een nieuw model waarschuwingssysteem ingesteld. Vanaf die datum werd een nieuwe meetreeks van vier jaar opgebouwd. Dit betekent dat de classificatie ‘slecht’ vanaf 1 mei 2015 niet langer gold omdat wegens te weinig watermonsters een classificatie niet mogelijk is. Dat was een éénmalig mogelijke ingreep. Dit jaar bleek het waterkwaliteit ook te slecht. Maar, de gemeente wist een trucje, geeft ze zelf ruiterlijk toe. ‘Echter kon dit worden omgezet in het predicaat ‘aanvaardbaar’, door de mogelijkheid om één uitschietende slechte meetwaarde te kunnen vervangen door een meetwaarde, die rond dezelfde tijd op dezelfde plek is gemeten. Dit ‘vervangen’ is gebonden aan strikte regels en is zeker geen onuitputtelijke mogelijkheid.’


In 2019 is ook gemeten bij het Zuidstrand, daar bleek ook dat het waterkwaliteit te slecht was. Hier bestond geen mogelijkheid om een vervangend watermonster te gebruiken. ‘Om te voorkomen dat een permanent negatief zwemadvies in 2020 volgde voor het Zuidstrand is met Rijkswaterstaat afgesproken dat vanaf 2020 het waarschuwingssysteem ook voor het Zuidstrand gaat gelden.’


De gemeente gaat nu in gesprek met Dunea en het Hoogheemraadschap. Toch ziet Katwijk maar één oplossing. ‘Alleen met een combinatie van strekdammen (of flexibele constructie aan uitstroomzijde van het gemaal Katwijk), het aanvullend zuiveren van het effluent van RWZI Katwijk en eventueel de aanpak van riooloverstorten in Katwijk is een ‘aanvaardbare’ en zelfs ‘uitstekende’ zwemwaterkwaliteit haalbaar.’


In juni kerkdiensten met maximaal 30 mensen

dertig n De Protestantse Kerk Nederland (PKN) adviseert gemeenten om tot en met 31 mei uitsluitend online kerkdiensten te verzorgen. Vanaf 1 juni kunnen er kerkdiensten worden gehouden met maximaal dertig mensen. Dat is te lezen op de website van de PKN.


Naar aanleiding van de vorige week aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen, is de verwachting dat vanaf 1 juli religieuze bijeenkomsten met honderd mensen zijn toegestaan.

‘De overheid geeft aan, dat bij een religieuze bijeenkomst maximaal 30 mensen zijn toegestaan als er onderling anderhalve meter afstand genomen kan worden. Het is aan te raden om in de maand juni van deze mogelijkheid gebruik te maken om zo te oefenen voor het kerk-zijn in een anderhalve meter setting. Het lijkt er namelijk op dat vanaf 1 juli 100 mensen zijn toegestaan bij een religieuze bijeenkomst’, zo meldt de PKN.


Protocol

Deze week komt de PKN met een protocol dat kerkenraden in staat stelt om beleid te bepalen ‘voor hun gemeente op het gebied van kerk-zijn in een anderhalve meter samenleving’, zoals hygiëne en zingen. In dat protocol worden ook richtlijnen genoemd voor het houden van andere bijeenkomsten - zoals bijvoorbeeld catechese of vergaderingen.


De PKN stelt, dat het belangrijk is om ‘juist in deze corona-tijd vindplaats van geloof, hoop en liefde te zijn’. ‘Dat gebeurt online en offline op vele verschillende manieren. Tientallen kerkelijke gemeenten stellen hun kerkgebouw beperkt open. Volledig in lijn met de RIVM-maatregelen. De ene gemeente biedt gelegenheid voor rust, gebed of meditatie. De andere gemeente biedt de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken of een persoonlijke ervaring of vraag achter te laten.’


BPD en Katwijk tekenen intentie overeenkomst woningbouw locatie Valkenburg

valkenburg n De gemeente Katwijk en gebiedsontwikkelaar BPD, Bouwfonds Property Development, tekenden op 13 mei een intentieovereenkomst voor woningbouw naast voormalig vliegkamp Valkenburg. Hiermee start het haalbaarheidsonderzoek voor de ontwikkeling van een groot aantal duurzame woningen.

De betreffende BPD-gronden en opstallen liggen rondom de Oude Broekweg en tussen het voormalige vliegkamp Valkenburg, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, en de N206. Dit gebied is onderdeel van een grotere (her)ontwikkeling waarbij minstens 5.000 nieuwe woningen gerealiseerd kunnen worden. Daarom neemt de gemeente Katwijk de plannen voor de BPD-locatie integraal mee in de ruimtelijke procedures voor de gehele gebiedsontwikkelingslocatie Valkenburg. Het streven van BPD is om in 2022 de eerste woningen op te leveren.

Patrick Joosen, directeur BPD Zuid-West: “Met de ontwikkeling van duurzame, betaalbare woningen sluiten we aan de bij lokale- en regionale woningbehoefte. Een deel van de woningen wordt ontwikkeld als huurwoning voor het BPD Woningfonds, waarmee ze betaalbaar zijn voor middeninkomens. In de nieuwe toekomstgerichte wijk hebben we oog voor bestaande kwaliteiten. De karakteristieke hoeve en het lint van de Oude Broekweg worden prominente dragers. We verbinden waardevolle plekken in bestaand Valkenburg met de nieuwe dorpskern. Onder andere door een groene wandel- en fietsverbinding over de N206 en inpassing van de nieuwe busbaan. De kruising met de Rijnlandroute biedt kansen voor een eigentijds mobiliteitsknooppunt met commerciële functies, rondom de HOV-halte die in voorbereiding is.”

De intentieovereenkomst is volgens wethouder Gerard Mostert van Katwijk een mooie stap om snel te kunnen gaan bouwen aan een toekomstbestendige en betaalbare woonwijk. “Door de plannen van BPD te integreren in de ruimtelijke procedures voor de hele gebiedsontwikkeling, zoals de milieueffectrapportage, winnen we tijd. Doel is om zo snel mogelijk de eerste woningen op te leveren. Bovendien waarborgen we dat de stedenbouwkundige plannen van BPD en het Rijksvastgoedbedrijf op elkaar aansluiten en van hoge kwaliteit zullen zijn.”





                
                
        
        

Afbeelding