Een impressie van de verbrede Koningin Julianabrug. | Afb. Gemeente Katwijk
Een impressie van de verbrede Koningin Julianabrug. | Afb. Gemeente Katwijk Foto:

Omleiding Julianabrug onzeker door corona

afsluiting n De coronacrisis zorgt voor onzekerheid rondom verkeersmaatregelen tijdens de afsluiting van de Koningin Julianabrug. Donderdagavond werd onder andere gesproken over het pakket aan maatregelen om het verkeer in Katwijk goed door te laten stromen tijdens de ruim zes-en-een-halve maand durende afsluiting.

De gemeente is voorbereid op het ergste. Duizenden auto’s, fietsers en voetgangers gaan dagelijks over de brug. Dat is van 1 september tot medio maart niet meer mogelijk door de vernieuwing van de Koningin Julianabrug. Automobilisten moeten waarschijnlijk gaan omrijden via een eenrichtingsconstructie over de Westerbaan en Binnensluis. Fietsers moeten ook omrijden en voor voetgangers is een pontje bedacht. De gemeente publiceerde half april het pakket met tientallen maatregelen. Die maatregelen zijn al eerder bedacht door een verkeersbureau.


Toen kwam corona. Inmiddels is het aantal verkeersbewegingen in Katwijk ernstig afgenomen. ‘Kijk naar de Biltlaan, daar hebben we tal van verkeersmaatregelen bedacht. Dat bleek allemaal niet nodig’, zei wethouder Rien Nagtegaal. In de vergadering spraken de Fietsersbond Katwijk en het Platform Gehandicapten Katwijk in over de maatregelen.

Zo maakt de Fietsersbond zich zorgen over het omfietsen via de Binnensluis, ‘dat is voor gezonde mensen best goed te doen. Maar voor mensen die minder goed kunnen lopen, maar nog wel kunnen fietsen, is dat gewoon niet te doen. Ik vraag de wethouder een uitzondering te maken voor die groep fietsers op het voetgangerspontje.’ De wethouder neemt de input mee in de finale uitwerking van die plannen.


Ook de suggestie van het Gehandicapten Platform Katwijk worden meegenomen. De wethouder zou moeten kijken naar de toegankelijkheid van het pontje voor mensen in bijvoorbeeld een rolstoel of een scootmobiel. Omrijden is voor die mensen volgens het platform ook onwenselijk.

Over dat pontje. 'Daar is nog veel onduidelijkheid over. De bedoeling is dat die alleen voor voetgangers is. De plannen zijn gemaakt voor de pre-coronasamenleving. Nu leven we in de anderhalvemetersamenleving. Daarin is het lastig om met 10 man op een pontje te gaan staan. De wethouder moet nu met het verkeersbureau gaan bekijken hoe dat op te lossen valt in september.'


Over de maatregelen zegt de wethouder verder, ‘opschalen is lastig in dit land. Afschalen gaat een stuk makkelijker.’ Het is dus goed mogelijk dat als de verkeersdruk van september tot en met maart nog steeds minder is dan verwacht, de verkeersmaatregelen worden afgeschaald.


Voedselbos in de Duinvallei

groen n Samen ontdekken hoe je op een duurzame manier voedsel kunt laten groeien! Dat is het doel van een nieuw initiatief in Duinvallei Katwijk: Mini Voedselbos Katwijk. Kunstenares Marleen Dijkdrent is, met hulp van Gerard Bol en Joke Verhoef (Operatie Steenbreek), begonnen met dit groene project. Het is pionieren.

Een voedselbos is een project waarbij je samenwerkt met natuur. Een proces die stapje voor stapje genomen wordt. Omdat samenkomen met grote groepen nu niet mogelijk is, nodigt Marleen elk weekend een ander gezin uit om samen een stapje te doen, zoals zaaien, stekken of het graven van een poeltje.

In plaats van mest gebruiken wordt in het voedselbos bijvoorbeeld onkruid gebruikt Door wilde planten hun werk te laten doen komt het bodemleven op gang. Groenbemesting (het afgestorven blad laten liggen) doet de rest. In het najaar kan begonnen worden met ontwerpen en aanleggen. Pioniersbomen helpen vruchtdragende bomen en ook wilde eetbare planten krijgen een plekje. Men wil hiermee de weg vrij maken voor meer groen, biodiversiteit en duurzaamheid in de gemeente Katwijk. En hopelijk ruimte voor een groter voedselbos in de gemeente.

Marleen zet haar creativiteit graag in voor dit project. Zij wil vooral gezinnen inspireren en mee laten denken. Inzetten op educatie. Kinderen mee laten doen en scholen erbij betrekken. Een plek creeren om samen te ontdekken. Elke stap wordt beschreven op facebook en instagram: mini_voedselbos_katwijk. Ook zijn twee kinderen bezig om een website voor het voedselbos te maken. Lijkt het jouw gezin ook leuk om een keertje mee te helpen in het voedselbos? Op vrijdagmiddag of zaterdagochtend is er meestal wel iets te doen.

Afbeelding