Bij mooi weer wandelden de schoolkinderen veel geld bij elkaar. | Foto: Piet van Kampen
Bij mooi weer wandelden de schoolkinderen veel geld bij elkaar. | Foto: Piet van Kampen Foto:

'Katwijk springt eruit'

n Scholieren wandelen 14 mille bij elkaar voor water

ZOA-scholenactie n Het is inmiddels een traditie geworden. Zo rond half maart wandelen kinderen van een aantal basisscholen uit Katwijk mèt water vóór water. Voor de voorzieningen en winning van schoon water in de Derde Wereld. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor een project in Burundi.


Door Piet van Kampen

Vorige week woensdag togen 429 kinderen uit de hoogste groepen van negen basisscholen bepakt en bezakt met een tasje van zes liter water op de rug richting strand. Het is de elfde keer dat er zes kilometers moesten worden afgelegd. De Farèlschool doet al jarenlang mee. Bijzonder is dat twee klassen daags voor de wandeldag zelf water uit de zee halen en hiermee de rugtassen worden gevuld. Onder het motto ‘schoon drinkwater verspillen is zonde’. Een mooi initiatief. Nadat er een collectieve muzikale warming-up was afgewerkt en de burgemeester de scholieren had geprezen en een hart onder de riem had gestoken, ‘ging es los’. De burgervader loste telkens het startschot voordat groep voor groep enthousiast ‘aan de wandel ging’.


Katwijk springt eruit

Er wordt op veel plaatsen in den lande voor water gewandeld. Stichting ZOA de overkoepelende organisatie voor dit bijzondere project, was met enkele medewerksters ook ter plekke in gebouw het Haventje naast de Oude kerk.


Angenien Baas: ‘Katwijk springt er uit. Ze zijn hier super actief en brengen altijd hoge bedragen bij elkaar’, stak zij de vrijwilligers de loftrompet. Vrijwilligers waarvan Marianne van Duijn de drijvende kracht is.

De beide AH-supermarkten en de Witte Prijzenslager sponsorden hartversterkertjes, lekkernijen en sapjes en het trio ‘Opgetrommeld’ toverde weer de bekende djembé-klanken uit hun instrumenten. Nadat de laatste kinderen van hun tocht waren teruggekeerd maakte mevrouw Beatrice - geboren in Burundi - onder luid applaus en enthousiasme het prachtige eindbedrag bekend.


Noodkreet over armoedebeleid

armoede n Grip op de Knip vindt dat de gemeente Katwijk meer moet doen voor mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. Voorzitter Aad van der Hout van de vrijwilligersorganisatie slaakt een noodkreet richting politiek over armoedebestrijding. Volgens Van der Hout dreigen mensen te verdrinken in de geldzorgen. Daar kan de gemeenteraad van Katwijk wat aan doen, stelt hij.

Meer aandacht voor preventie en vroegsignalering kan daarbij helpen, maar daar heeft de gemeente te weinig aandacht voor. “En daardoor blijft het dweilen met de kraan open”.

Van der Hout verwijst naar de bevindingen in van de Maatschappelijke agenda (MAG), waarin de gemeente aangeeft hoe de armoedebestrijding kan worden aangepakt. Van der Hout plaatst vraagtekens bij de aanpak. “Om enkele belangrijke doelstellingen uit de MAG te kunnen realiseren, ik noem deze nog maar even: zoveel mogelijk inwoners moeten mee kunnen doen en zoveel mogelijk inwoners schuldenvrij maken. Dat bereiken we niet door alleen een integrale aanpak. Wij zullen samen de handen meer uit de mouwen moeten steken om die kraan langzaam dicht te gaan draaien door veel meer aandacht voor preventie en vroegsignalering.”

Grip lanceerde begin dit jaar al ideeën om mensen met problemen eerder te signaleren. Een meldpunt voor betalingsachterstanden, preventie, deelname aan Geldfit (initiatief van banken en maatschappelijke organisaties, waarin mensen kunnen testen hoe ze er financieel voorstaan) en een gemeentelijke kredietbank of een regeling die schulden overneemt.

Van der Hout vindt dat een groot deel van de in problemen verkerende huishoudens in Katwijk geholpen zouden zijn met het ter harte nemen van de adviezen van Grip op de Knip.

Vorige week werd het onderwerp behandeld door de raadscommissie. De suggesties van Grip worden hoogstwaarschijnlijk gebruikt bij een herijking van het armoedebeleid. Voorzitter Van der Hout hoopt er het beste van. “Maar wij moeten de vinger aan de pols blijven houden om het college en de raad 'bij de les' te houden.”


De Schelp heeft nog 12 moestuintjes over

moestuin n Achter buurtcentrum de Schelp zijn nog 12 moestuintjes vrij. Buurtbewoners mogen de vierkante bakken met eigen groente vullen en deze natuurlijk ook zelf opeten.

De moestuintjes liggen er weer helemaal op en top bij. Dat hebben leerlingen van Visser ’t Hooft Lyceum gedaan in het kader van hun maatschappelijke stage.

De houten bakken zijn 1,20 x 1,20 meter en zijn al voorzien van speciale aarde waarin groente en kruiden goed groeien. Zeker als u ergens in de lente begint met kweken. De meeste groenten gedijen namelijk goed als je ze in het voorjaar plant.

Het kost € 7,50 per moestuintje voor een heel jaar. Wat ook een goed idee is, is om met meerdere mensen een aantal moestuintjes te onderhouden.

Geïnteresseerd? Bel of mail Margriet Rous: margrietrous@welzijnskwatier.nl, (071) 8894 461. U kunt ook even naar de Schelp komen, Suurmondstraat 1.