De wethouders Knape en Nagtegaal onthulden de naam voor de speeltuin. | Foto: Piet van Kampen
De wethouders Knape en Nagtegaal onthulden de naam voor de speeltuin. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Speeltuin bij Aquamar mag weer naam hebben

speeltuin n Vorige week woensdag werd de naam onthuld van de speeltuin naast zwembad Aquamar. Net zoals bij de ingebruikname enkele maanden geleden was het ook nu weer een natte bedoening. ‘Als er hier in de omgeving iets te vieren valt regent het’, grapte wethouder Adger van Helden, die samen met collega Rien Nagtegaal het gebeuren een officieel tintje gaf.

Door Piet van Kampen

Op het bordje dat bij nu dus het ingangshekje is bevestigd prijkt de naam ‘Miereweide’. Van Helden: ‘Er zijn enige discussies geweest of het taalkundig nu Mierenweide met een ‘n’ of Miereweide zonder ‘n’ moest zijn en herinnert aan het oude zwembad dat hieronder deze mooie speeltuin ligt. De naam stamt uit opgravingen van de Romeinse tijd die hier zijn gedaan. Eigenlijk een soort eerbetoon aan het verleden’ lichtte de wethouder toe.

Ondanks de regen was er een aantal kinderen in de speeltuin. Kleine bikkels. Wethouder Rien Nagtegaal sprak hen vaderlijk toe over de spelregels voor het speelparadijs waar al maanden veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Spelregels die tevens op het bord staan vermeld. Vervolgens mochten de enthousiaste jongelingen een rebus oplossen waaruit stukje bij beetje de naam tot stand kwam. Daarna werd het bord onder toeziend oog van een aantal genodigden en belangstellenden en onder de paraplu samen met de beide wethouders maar al te gretig onthuld.


Cantate Deo zingt Marcus Passie

concert n Op vrijdag 3 april geeft Cantate Deo een bijzonder concert in het kerkgebouw De Fontein aan de Willem de Zwijgerlaan.


De verteller leest het Evangelie van Marcus 14 en 15. Bijzonderheid hierbij is, dat het allereerste moment van de Opstanding (Marcus 16) hieraan is toegevoegd, samen met lofzeggingen uit Openbaringen 5 en 7. Daardoor krijgt het lijdensverhaal van Marcus een doorzicht naar het Nieuwe Verbond.

Aangaande het genre is dit een ‘motetpassie’ te noemen, met declamatie van de evangelietekst. Daar waar Marcus personen laat spreken, wordt dit door solisten gezongen; zoals Jezus, Pilatus en anderen. Waar groepen aan het woord komen, zoals hogepriesters, soldaten, of een volksmenigte, zingt het koor. Daarnaast geven solisten en koor geloofsinhoudelijke reacties op de gebeurtenissen, aan de hand van bekende liederen. Op enkele momenten wordt u daarbij uitgenodigd tot samenzang.

Aan dit concert werken mee: Jacomina van der Plas, sopraan, Alexander Prins, tenor, Coert van den Berg, bariton, Dirk Hoek, bas, Arjan Wolfswinkel, orgel, Ds. John de Groot, lector (verteller), Alexander Prins, muzikale leiding.

Het concert begint om 20.15 uur, de deuren van de kerk gaan om 19.45 uur open. Toegangskaarten à € 10,00 zijn vooraf verkrijgbaar bij de leden van het koor, bij Adri van Rijn (tel. 4029682) en op de avond van het concert in de kerk.


Katwijkse schrijversavond in de bieb

literatuur n Bibliotheek Katwijk houdt op vrijdag 13 maart een verrassende Katwijkse schrijversavond waarbij iedereen welkom is om kennis te maken met allerlei schrijvers uit onze gemeente die zichzelf en hun boek(en) presenteren. Het schrijversfeest met onder meer interviews en een Katwijkse pubquiz begint om 20.00 uur, de inloop met live muziek is vanaf 19.30 uur.

In een marktachtige sfeer kunnen bezoekers van het ene schrijverstafeltje naar het andere lopen om de auteurs en hun boeken te ontmoeten. Bekende en minder bekende schrijversnamen en verschillende genres zijn vertegenwoordigd. Bezoekers maken op deze avond in ieder geval kennis met: Eva Burgers, Leendert de Vink, Jaap van der Marel, Mark van Dijk, Mirjam Ouwehand, Piet Rovers, Agnes Korebrits, Gesa van Delft, Willem van der Plas, Rick van Leeuwen, Peter Elshout, Ian Laverman, Binh Tay Nguyen, Taco Veldstra, Annette van der Meij, Robert Meijer en Robert Haasnoot. Waar mogelijk verzorgen de deelnemers zelf de boekverkoop.

Anne Pauwels, activiteitenprogrammeur van Bibliotheek Katwijk, opent de avond en interviewt de Katwijkse schrijfster Eva Burgers. Met tien spannende jeugdboeken, een crimineel format voor RTL en een thriller voor volwassenen op haar naam wordt deze voormalig rechercheur bij de politie in Amsterdam ook wel ’de nieuwe Baantjer’ genoemd.
Daarna gaan de spotlights naar Leendert Vink en Jaap van der Marel. Hun project ‘Katwijks woordenboek’ nadert de voltooiing en als opwarmertje spelen we een hilarische pubquiz.
Dan volgt het overzicht van publicaties die in de periode 2018-2020 zijn uitgegeven en lezen de aanwezige schrijvers de mooiste zin uit hun eigen boek voor.
Onder de muzikale klanken van Myrthe Glasbergen en Tom van Beelen en met een drankje in de hand lopen de bezoekers vervolgens langs de verschillende ‘schrijverskraampjes’. Na de prijsuitreiking van de pubquiz interviewt blogger Joost Zuijderduijn Mirjam Ouwehand over het genre fantasy. Romanschrijver Robert Haasnoot licht een tipje van de sluier op over zijn nieuwste boek dat bijna verschijnt.

Kaarten zijn te koop via www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheken. Prijs: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden.