Else Vooijs in de HMBC/kliniek. | Foto: PR
Else Vooijs in de HMBC/kliniek. | Foto: PR Foto:

Dennis en Else Vooijs realiseren hun droom

kraamkliniek n Een jaar geleden is Dennis Vooijs, geboren en getogen in Katwijk, samen met zijn vrouw Else en hun drie kinderen afgereisd naar Zuid-Afrika om daar als vrijwilligers te gaan helpen in de Healthy Mom and Baby Clinic.

“Het sterftecijfer van pasgeboren baby’s is in Zuid-Afrika tien keer hoger dan in Nederland,” vertelt Else. “De sterfte onder zwangere en pas bevallen vrouwen is nog hoger. Aangetoond is dat betere zorg tijdens de zwangerschap en de bevalling veel sterfgevallen had kunnen voorkomen. Daarom biedt de HMBC zorg aan alle vrouwen die daar aankloppen. Maandelijks worden zo’n 1.000 moeders en baby’s geholpen met zorg, anticonceptie en counseling.” Else vervolgt: “HMBC heeft ook een mobiele kliniek die regelmatig de sloppenwijken ingaat om moeders en baby’s te helpen. Dagelijks worden ook ernstig zieke mensen opgepikt en adequate zorg geboden. Op deze manier wordt zorg bereikbaar voor mensen die niet naar de kliniek kunnen of durven komen.”


Vrijwilligerswerk

“Als verloskundige kan Else met haar kennis helpen de kliniek en daarmee de zorg voor moeders en baby’s te verbeteren,” zegt Dennis. ”Het was aanvankelijk de bedoeling één jaar te blijven. Er is in dat jaar al veel werk verzet op en rond de kliniek. Else sprak ook op diverse symposia en kon zo haar kennis overbrengen en verloskundigen inspireren. Het was een mooi jaar met veel ontroerende momenten, maar we hebben ervaren dat er veel moet gebeuren.”

Else: “Stel je eens voor: in iedere plaats in Zuid-Afrika een kliniek voor veilige zorg voor moeder en kind. Als projectleiders willen we de HMBC laten uitgroeien tot een centrum voor alle zorg aan moeders en baby’s. Dat moet dan de blauwdruk voor, hopelijk, meer van deze centra zijn. Dat is ook de reden dat wij langer willen blijven. Dagelijks zien wij de impact die de kliniek heeft. Daarom willen wij de komende tijd de kliniek blijven ondersteunen met onze kennis en skills om de volgende stap te zetten.”

Ook Dennis in actief in Zuid-Afrika. Hij begeleidt een aantal jongens die leven en werken op de vuilnisbelt en soms ook horen bij een ‘gang’. Door ze bezig te houden met muziek en sport weet hij ze van de straat te krijgen. “Het werkt,” zegt Dennis. “De jongens komen trouw en genieten van het sporten en muziek maken. Samen met een maatschappelijk werker is een programma opgezet om ze te helpen de juiste keuzes te maken. Wanneer dit programma één jongen uit zo’n ‘gang’ te krijgen is mijn missie geslaagd,” zegt Dennis.

Dennis en Else ontvangen geen salaris voor hun werk. Dennis: “Wij hebben gespaard om het jaar dat we zouden blijven te kunnen bekostigen. Nu komt daar als het even kan nog anderhalf jaar bij en wij zijn bezig hiervoor de fondsen en donaties bij elkaar te krijgen. Wij hebben een website opgezet (www.familie-vooijs-on-adventure.webnode.nl) waarop wij vertellen over ons werk. Ook is daar te vinden hoe u ons kunt ondersteunen.”


Gezien door Céline

Het voorjaar komt steeds dichterbij. De krokus heb ik alweer gezien en dus maar gelijk vastgelegd. De krokus herinnert ons eraan dat, hoe hard, zacht of onstuimig de winter ook is, de lente altijd terugkeert. Hoe bijzonder is dat! | Foto: Céline van Egmond-Mulder

Afbeelding