Pastoor Rochus Franken: 'Ik geniet ook volop van het gewone leven’ | Foto en tekst: Piet van Kampen
Pastoor Rochus Franken: 'Ik geniet ook volop van het gewone leven’ | Foto en tekst: Piet van Kampen Foto:

Nieuwe pastoor Rochus Franken doet intrede

n ‘Ik ben in een hechte gemeenschap terecht gekomen’

Pastoor n Nog maar nauwelijks enkele weken in Katwijk aan de Rijn aan een nieuwe uitdaging begonnen of de nieuwe pastoor heeft het al enigszins ondervonden. ‘Ik ben in een hechte gemeenschap terecht gekomen’, vertelt Rochus Franken (57).

Het is voor de in Zutphen geboren en in Voorschoten opgegroeide Rochus Franken een vorm van een hernieuwde kennismaking met Katwijk. ‘Als jongen ging ik er vaak naar het strand maar is veel veranderd als ik nu de Boulevard zie. Inderdaad, de tijden zijn veranderd. Ook in het leven van Franken. Hij volgde de middelbare school aan het Bonaventura College in Leiden, studeerde daarna rechten in dezelfde stad en ging toch in de IT-branche aan de slag. ‘Ik ontmoette vrienden en bij heel veel kopjes koffie spraken wij, soms tot diep in de nacht, over het geloof en dat zette mij aan het nadenken. Toen was ik al met het geloof bezig en besloot theologie te gaan studeren. Ik had het verlangen om mijn leven daaraan te gaan wijden en trok in in Vronesteyn, een huis voor priesterstudenten van het Bisdom Rotterdam. Vandaar uit ben ik in Amsterdam theologie gaan studeren’ schetst de pastoor in het kort hoe hij ertoe kwam om zijn leven in dienst van het geloof te stellen. ‘Maar ik geniet ook volop van het gewone leven’, zegt hij met een glimlach.


Nooit vervelen

Hoogtepunten in zijn leven waren de diakenwijding in 1993 en vervolgens de priesterwijding op 5 juni 1993 in de kathedraal van Rotterdam. De geestelijke loopbaan begon in Den Haag-Zuid waar hij als kapelaan in vier parochies werkzaam was. In 1999 werd Franken pastoor van de parochies Hoogvliet/Rhoon en Rozenburg en daarna werden in 2008 de parochies van de Agathakerk in Lisse en De Engel zijn werkplek waar hij het woord Gods mocht verkondigen en zijn mooie roeping mocht uitoefenen. ‘Want het is een roeping’ benadrukt de nu Katwijkse geestelijk leider van ‘de hechte gemeenschap’. In 2010 kwamen de gemeenschappen in Hillegom en De Zilk erbij.

De Joannes de Doperparochie is een onderdeel van de Heilige Augustinus parochie, een regionale ‘fusie’. Zo draagt Franken beurtelings missen op in Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Katwijk. Het is een mooi afwisselend beroep, met dopen, trouwen en uitvaarten en alles wat er nog meer bij komt kijken. ‘De dingen in het pastoraat gaan nooit vervelen. Ik ben in een mooie kerk terecht gekomen met een geweldig kinderkoor waarvan ik heb genoten’, besluit de nieuwe leider van de parochie na een openhartig interview.