StringWood Ensemble speelde tijdens het StringWood Festival de sterren van de hemel. | Foto: Piet van Kampen
StringWood Ensemble speelde tijdens het StringWood Festival de sterren van de hemel. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

De juiste snaar geraakt

festival n ‘Ik heb super genoten,’ prees mevrouw Aleid Swierenga uit Katwijk klarinettist Denise van Leeuwen. ‘Jullie zijn zo veelzijdig en goed op elkaar ingespeeld’. Het Katwijkse muzikale talent genoot er zichtbaar van. Ook de heer Post uit Valkenburg stak haar de loftrompet. ‘Ik vond het geweldig en het was mooier dan ik had verwacht’. Complimenten voor het String Wood Ensemble dat vorig weekend diverse optredens in de Open Hofkerk verzorgde. Met dit festival heeft het talentvolle ensemble bij het publiek de juiste snaar geraakt. Gevoelig voor klassieke muziek.

Door Piet van Kampen

Het was de eerste keer dat het StringWood Festival in Katwijk werd georganiseerd. De Stichting Kattekse Culturen, de Open Hofkerk en donaties faciliteerden het festival. Cees Wassenaar van de Open Hof: ‘De opkomst bij de optredens was boven verwachting’. Dat klonk goed, overtuigd en voldaan. Ook dat Denise van Leeuwen voorzichtig liet doorschemeren dat zij volgend jaar ook weer heel graag willen optreden zal de liefhebber als (klassieke) muziek in de oren klinken.


Het StringWood Ensemble wordt gevormd door zes aan het Conservatorium afgestuurde musici die een mooi muzikaal en harmonieus sextet vormen. Het muzikale menu was met zorg samengesteld, met een aantal arrangementen van onze plaatsgenoot Denise. Klassiek, zwaar, licht en speels, zeker tijdens het optreden voor de jongsten tot 10 jaar die vrijdag van een spannend verhaal gelardeerd met muzikale toefjes genoten. De ouverture ´Bye Bye Britain´ was op donderdag, nadat wethouder Jacco Knape het festival had geopend. Knape: ‘Mooi dat dit georganiseerd wordt in Katwijk, een prachtig nieuw initiatief. Klassiek voor alle leeftijden’. Zaterdagochtend ‘Appeltaart met Bachroom’, heerlijke muzikale kost. Prachtige vioolsolo’s van Eva de Vries en Emma Rhebergen, een fijnbesnaarde solo van Jobine Siekman op de cello en een spetterend optreden van pianiste Valentina Tóth op het toetsenpaneel. Het geheel gezamenlijk afgerond met het mooie ‘Jesu bleibet meine Freude’. Het slotakkoord was zaterdagavond met ‘Muziek in woorden’. Een verrassende mix. Net zo verrast als de organisatie was met dit geslaagde festival.