Jubileumconcert COV ‘Excelsior’

concert n Op vrijdag 13 maart voert COV ‘Excelsior’ haar 110-jarig jubileumconcert uit: de Johannes Passion van de beroemde componist: Johann Sebastian Bach. Het concert wordt gegeven in de Dorpskerk, Kerklaan 12 te Katwijk aan de Rijn en begint om 20.00 uur.

Drie jaar voor de Mattheüs-Passion componeerde Bach zijn eerste passie, de Johannes Passion, gebaseerd op het evangelie van Johannes. De Johannes Passion bestaat uit twee delen die worden omgeven door een openings- en een slotkoor. Daar tussenin speelt zich het passieverhaal af. In dit verhaal ligt de nadruk op de persoon Jezus als de Zoon van God, een man zonder pijn en verdriet en als Verlosser van de mensheid. Hierdoor ligt het accent in de Johannes-Passion minder op het lijden van Jezus dan in de Mattheüs-Passion. Jezus komt meer over als een krachtige persoonlijkheid die een boodschap te vertellen heeft, dan als het trieste slachtoffer in de Mattheüs-Passion. De kern van de Johannes-Passion bestaat uit het rechtbankdrama dat zich in het tweede deel voltrekt, waarin het volk zich steeds kwaadaardiger tegen Jezus en ook tegen Pilatus keert. Bach geeft dit weer met overrompelende en indringende muziek van de groepskoren. Na de laatste woorden van Jezus aan het kruis volgt de ontroerende aria Es ist vollbracht. In het slotkoor Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine keert de rust terug. Bach sluit de Johannes-Passion af met een koraal zoals hij dat ook in zijn Cantates doet: Ach Herr, lass dein lieb Engelein.
Medewerking wordt verleend door Agnes van Laar (sopraan), Emilie Wijers (alt), Stefan Kennedy (tenor), Eimar Thor Gudmundsson (bas), Niek van der Meij (orgel) en barokorkest Florilegium Musicum, de algehele leiding is in handen van Robert Jan Kamer. De entree bedraagt 25 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de koorleden, Boekhandel Het Baken en via info@excelsiorkatwijk.nl