De moeder van Birgitte is zo blij met de Wonderfoon, ze geniet er elke dag van. | Foto: PR
De moeder van Birgitte is zo blij met de Wonderfoon, ze geniet er elke dag van. | Foto: PR Foto: PR

Telefoon met kiesschijf wordt Wonderfoon

n Geluksmomenten voor mensen met dementie

telefoon n Er wonen twee motten, Zonnig Madeira, Oh wat ben jij mooi, Tulpen uit Amsterdam. Liedjes van vroeger, ze zijn te beluisteren via de telefoon. Niet zomaar een telefoon, maar via een op het oog gewone ouderwetse draaischijftelefoon, waarvan het binnenwerk is omgebouwd naar een soort Jukebox. De naam van deze telefoon? Wonderfoon, voor mensen met dementie.

Birgitte Mentink is helemaal in de ban van de Wonderfoon, waarmee zij onlangs kennismaakte. Haar moeder die lijdt aan vasculaire dementie en Alzheimer, kreeg van Stichting Met Je Hart een Wonderfoon in bruikleen.

Ze zag de blijdschap bij haar moeder toen ze de liedjes uit de goeie ouwe tijd door de Wonderfoon hoorde. ‘Ze begon meteen mee te zingen; dat was zo mooi en ontroerend om te zien,’ vertelt Birgitte, die zich meteen voornam om zoveel mogelijk oude draaischijftelefoons te gaan inzamelen, zodat ze omgebouwd kunnen worden tot Wonderfoons. Zij wil zo veel mogelijk mensen met dementie mooie geluksmomentjes bezorgen. Een prachtig streven.


Succes

Henk Bakker en Aad van der Linden, beiden uit Noordwijkerhout, zijn in de Duin- en Bollenstreek en wijde omgeving verantwoordelijk voor het succes van de Wonderfoon.

Henk bouwt de telefoons om tot Wonderfoons; Aad verzamelt de oude telefoons en regelt sponsors zodat de Wonderfoons gratis, met een bruikleenovereenkomst, ter beschikking gesteld kunnen worden aan de mensen met dementie in verzorgingshuizen en instellingen. En Birgitte helpt de mannen daarbij. Wie oude draaischijftelefoons heeft staan en deze wil doneren, kan contact met haar opnemen bmentink08@gmail.com.

‘Ik zie hoe blij mijn moeder is met haar Wonderfoon’, straalt Birgitte, ‘ik wil graag veel mensen een stukje gelukkiger maken.’ En weg zoeft Birgitte, Op een mooie Pinksterdag neuriënd. Dat heerlijke wijsje zit ook ongetwijfeld in de Wonderfoon Jukebox.


V.v. Katwijk pakt koppositie na winst op Hardenberg

voetbal n Katwijk heeft zaterdag eindelijk weer de koppositie te pakken in de Tweede Divisie. De koploper werd in eigen huis met 2-1 verslagen.

Met de winst op HHC Hardenberg en verlies van IJsselmeervogels bij AFC, wist Katwijk Katwijk de koppositie te pakken in de Tweede Divisie. Een divisie waar het ongemeen spannend is, uiteindelijk is er slechts een verschil van 4 punten tussen de nummer 1 en 6. Teams uit die top 6 komt Katwijk bovendien de gehele maand maart tegen. Na HHC afgelopen weekeinde, wacht de oranjehemden duels met achtereenvolgens IJsselmeervogels (4), Rijnsburgse Boys (5) en Kozakken Boys (6) en tussendoor angstgegner Jong Sparta op het Kasteel.

De maand van de waarheid wellicht voor de titelaspirant Katwijk. Met de winst op HHC Hardenberg is die in ieder geval goed begonnen, als moest Katwijk daar wel een achterstand voor wegwerken. Katwijk startte sterker aan het duel dan de gasten, maar zagen zich op ongelukkige wijze op achterstand komen. Bart Sinteur werkte een corner achter zijn eigen goal.
Orde op zaken
De Katwijkers wisten echter vlot orde op zaken te stellen. Nog voor rust werd het, ook uit corners, nog 2-1 voor de thuisploeg. Marciano Mengerink bracht met het hoofd de gelijkmaker. Waarna aanvoerder Robbert Susan met een knal van dichtbij de Katwijkers op voorsprong bracht. Een vorsprong die lange tijd niet in gevaar leek te komen. Ook de tweede helft niet, toen Katwijk duidelijk het betere van het spel had, al wist het niet tot achte kansen te komen. Het afstandschot van Joey Jongman - een poeier van 30 meter raakte de onderkant van de lat - had wellicht een beter lot verdiend.
Pas na een dubbele wissel aan HHC-zijde kwam de spanning terug in de wedstrijd. Vooral invaller Nick de Bondt werd veeelvuldig gezocht. Samen met Rob van der Leij werd hij daarbij een enkele keer nog gevaarlijk, maar tot een goal kwam het in de spannende slotfase niet. Daarmee bleef het op 2-1 en verwees het Hardenberg naar de tweede plaats. Zaterdag is de klassieker IJSselmeervogels - Katwijk.

Stephan Warmolts in duel met Roland Bergkamp. | Foto: OrangePictures