Daniëlle Verdoes gaat in Zweden het ijs op om geld bij elkaar te schaatsen voor Skate4Air. | Foto: Piet van Kampen
Daniëlle Verdoes gaat in Zweden het ijs op om geld bij elkaar te schaatsen voor Skate4Air. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Daniëlle Verdoes schaatst voor Skate4air

uitdaging n Op 7 februari bindt de Katwijkse Daniëlle Verdoes (21) de gladde ijzers onder. In het Zweedse Falun gaat zij op het Runnmeer de uitdaging aan om van zonsopgang tot aan de zonsondergang ruim 9 uur te schaatsen voor het goede doel. De opbrengst komt ten goede aan de stichting Skate4air voor onderzoek naar medicijnen voor de genezing van de taaislijmziekte.

Door Piet van Kampen

De stichting organiseert jaarlijks tochten naar de Weissensee in Oostenrijk en de Daylight Challenge in Zweden. Op de Weissensee wordt de alternatieve Elfstedentocht van 200 kilometer gereden en in Zweden is het een lange dagtocht. Daniëlle koos voor de laatste challenge (uitdaging). Voor haar is het zeker een uitdaging om voor het eerst zo'n 'monstertocht' tot een goed einde te brengen. Waarom zij hiervoor heeft gekozen?

Daniëlle: 'In de familie zijn er een aantal mensen met de taaislijmziekte. Toen ik op de middelbare school een werkstuk moest maken heb ik er samen met een neefje voor gekozen om dit over deze ziekte te doen. Ik heb me erin verdiept en daarom heb ik gekozen om voor dit goede doel te gaan schaatsen' licht zij haar keuze toe. Het is niet de eerste keer dat zij actie voert en verkocht destijds al tompoucen in de schoolkantine.


Onervaren

Daniëlle is vrij onervaren maar vindt schaatsen wel leuk. De inmiddels in het Friese Tjetjerkstra wonende en werkende Katwijkse heeft contact gelegd met een groep Friese schaatsers die ook aan de Daylight Challenge deelnemen. Haar moeder Els en oom Nico supporten haar tijdens de tocht waar ook professionele begeleiding aanwezig is.

'Ik wil, net zoals mensen met de taaislijmziekte, mijn grenzen verleggen en ben gaan trainen. Op de sportschool en ook de schaatstechniek. Ik wil mij inzetten voor de Stichting Skate4air en betaal zelf de reis- en verblijfskosten. Als deelnemer ben je verplicht om een bedrag van € 750,- te doneren en vervolgens probeer je zelf door sponsoring het bedrag te verhogen. Inmiddels heb al ruim 800 euro binnen en hoop op meer', klinkt het hoopvol..

Bakkerij Verdoes houdt een speciale actie met speciale taarten en van elke verkochte taart wordt er € 2,50 gedoneerd'. Op www.skate4air.nl/deelnemers kan iedereen die haar initiatief een warm hart toedraagt een bijdrage storten.


Expositie Mond bij Baalbergen

joop n Onder de toepasselijke titel Een zee van kleur zijn van 1 februari tot 1 april 2020 bij Woonwinkel Baalbergen fleurige werken te zien van de kunstenaar Joop van Egmond (MOND, 1943-2018). De verkoopexpositie, waarin de zee, de Bollenstreek en bovenal de rijke kleurschakeringen centraal staan, is een ode aan de voortijdig overleden Rijnsburger.

De artistieke carrière van Van Egmond omspant ruim vijf decennia. Hoewel hij oorspronkelijk begon als autodidact, maakte hij zich diverse technieken eigen, zoals aquarelleren, olieverven, tekenen, beeldhouwen, etsen en houtsnijden. Gedrevenheid en een constante drang naar het creëren van schoonheid waren de pijlers onder zijn kunstenaarschap.

Inspiratie vond Van Egmond buiten zijn Rijnsburgse atelier. Soms op verre reizen, maar meestal op de fiets in de directe omgeving. De zee, de duinen en de achterliggende geestgronden waren een bron van inspiratie. Uit zijn werk blijkt wel hoezeer hij beïnvloed werd door het kleurenpalet van de bollenvelden en de expressiviteit van de kust.

In de expositie zijn kleurrijke schilderijen te zien in acryl en olieverf, maar ook enkele houtsneden rond het thema. Veel van deze werken zijn nooit eerder tentoongesteld. Tevens zijn enkele objecten in roestvrij staal toegevoegd die, hoewel minder kleurrijk, toch harmonie brengen in de zee van kleur.

De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 1 februari om 17.00 uur en wordt verricht door Kees Baalbergen, kunstkenner en goede vriend van de kunstenaar. De expositie loopt tot woensdag 1 april 2020 en is vanaf dinsdag 4 februari vrij te bezichtigen bij Woonwinkel Baalbergen, Ambachtsweg 13.


Slotfeestje Nationale Voorleesdagen

Bibliotheek n Op de laatste dag van de Nationale Voorleesdagen, op zaterdagmorgen 1 februari vanaf 10.30 tot 12.00 uur, is er een spetterend slotfeestje voor jonge kinderen in de Hoofdbibliotheek. Kom gezellig langs met je peuter/kleuter bij dit gratis feestje waarbij in alle hoeken van de jeugdafdeling iets leuks te doen is.

De kinderen hoppen van de ene activiteit naar de andere. Zo wordt er in verschillende hoekjes en in uiteenlopende decors voorgelezen, is er een knutseltafel ingericht waar de kinderen aan de slag kunnen met maskers, op de schminkkruk kunnen ze een 'regenboogje' laten zetten, er is een grappig eendjesspel, met de blue-bots (rijdende robotjes) rijden we over de mat met plaatjes uit het Prentenboek van het Jaar 'Moppereend'. Kortom: voor alle peuters/kleuters is er wel iets leuks te beleven op deze slotochtend van de Nationale Voorleesdagen. We maken er met elkaar gewoon iets gezelligs van in de bibliotheek.