Het holocaustmonument Levenslicht is tot 2 februari te zien in het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen
Het holocaustmonument Levenslicht is tot 2 februari te zien in het gemeentehuis. | Foto: Piet van Kampen

Onthulling 'Levenslicht' eerste actie rond 75 jaar bevrijding

Holocaustmonument n Vorige week woensdag werd in de hal van het gemeentehuis een bijzondere monument onthuld: 'Levenslicht'. Het symboliseert de levens die in de Tweede Wereldoorlog ook in onze gemeente werden gelaten. Burgemeester Cornelis Visser onthulde samen met mevrouw Levy van de Joodse Gemeenschap uit Leiden het markante kunstwerk.

Door Piet van Kampen

Jaarlijks wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari van dit jaar is het 75 jaar geleden dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, het internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd.

Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosengaarde om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden. In heel Nederland woonden Joden, Roma en Sinti. In de cultuur van deze volken zijn stenen belangrijk. Het vormde de inspiratiebron voor de kunstenaar die in samenspraak met Holocaustoverlevenden en hun familie tot dit ontwerp kwam.


Landelijk

Op 16 januari werd in Rotterdam het hele kunstwerk van 104.000 stenen gepresenteerd. Het is het aantal gesneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna zijn de stenen verspreid over de 171 deelnemende gemeenten waaronder ook Katwijk.

Het monument licht langzaam op en dooft vervolgens weer. Dit gaat een aantal seconden om en om. Het symboliseert een ademhaling als licht en houdt de herinnering aan de slachtoffers levend. De onthulling van het monument is de eerste activiteit in de reeks van vele die de vier gezamenlijke Oranjeverenigingen uit de dorpskernen in samenwerking de gemeente rondom 75 jaar bevrijding op het programma hebben staan.

Het monument is tot en met 2 februari in de hal van het gemeentehuis te bezichtigen.


Iets minder schade tijdens de jaarwisseling

vandalisme n Burgemeester Visser: "Het is ontzettend jammer te moeten constateren dat er ook dit jaar weer schade is ontstaan. We doen er alles aan schade als gevolg van vuurwerk tot een minimum te beperken. Van handhaving, preventie tot communicatie. De jaarwisseling is een feest. Zonde dat dit met vernielingen gepaard gaat. We blijven, samen met de politie, de strijd aangaan tegen vuurwerkvandalisme."

Naast een uitgebreide campagne met de slogan 'Houd de boel heel', handhaven de politie en GOA's in deze periode heel intensief. Jongeren die betrapt worden met (illegaal) vuurwerk buiten de toegestane periode krijgen een straf opgelegd via HALT. Ook verwijdert de buitendienst van de gemeente waar mogelijk schadegevoelige materialen of sluit deze af.

Schade in de buitenruimte

In aanloop naar de jaarwisseling leek de schade mee te vallen. Toch hebben medewerkers van de buitendienst uiteindelijk toch behoorlijk wat vernielingen geconstateerd. De schade zit vooral in het vervangen van afvalbakken, verkeersborden en speeltoestellen. De kapotte materialen zijn inmiddels vervangen. Schade aan straatkolken wordt niet meegenomen in het totaalbedrag. Een kapotte kolk wordt pas later in het jaar zichtbaar, bijvoorbeeld na een zware regenbui. Het aantal kapotte kolken als gevolg van de jaarwisseling 2018/2019 is uitgekomen op ruim 18.000 euro. Dit is bijna 6.000 euro lager dan het jaar ervoor.

Aanpak

Alle schadelocaties zijn bekend en van de vernielde materialen zijn foto's gemaakt. Deze worden doorgegeven aan de politie. Ook u kunt helpen. Heeft u gezien dat materiaal werd vernield en/of heeft u foto's of filmpjes van vernielingen? Meld dit bij de politie, zodat de gemeente de schade op eventuele daders kan verhalen.


Lezing over zeevogels 'Down Under'

Australië n Vrijdagavond 31 januari vertelt de Katwijkse wereldreiziger Marc Guyt in De Roskam over zijn vogelreis op een expeditie-schip in de roerige wateren ten oosten van Nieuw-Zeeland. Met fantastische foto's.

De wateren rond Nieuw-Zeeland liggen op roemruchtige, stormachtige breedtegraden, die ook wel de 'roaring forties' en 'furious fifties' worden genoemd, en door vogelaars de Albatross Latitudes. Mede dankzij dat onstuimige weer, en door de voedselrijkdom en de aanwezigheid van veel (vaak onbewoonde), eilanden kent dit deel van de wereld de grootste variatie aan zeevogels ter wereld.

Rondom de ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland gelegen eilandengroepen als de Snares, Bounty, Antipodes, Auckland, Campbell, Chatham en Macquarie Islands komen meer dan 40 échte zeevogelsoorten voor. Echte zeevogels zijn vogels die buiten de broedtijd om hun hele leven op volle zee verblijven, en daaraan helemaal zijn aangepast. In deze regio gaat het bijvoorbeeld om tien soorten albatrossen (die zich zonder sterke winden niet zo makkelijk zouden kunnen verplaatsen) en meer dan twintig soorten stormvogels, pijlstormvogels, prions en stormvogeltjes.

Tijdens de expeditie-cruise waarmee Marc Guyt meevoer werden ook diverse eilanden aangedaan, met zodiacs. Op die eilanden zitten onder meer diverse soorten pinguïns, maar ook verschillende zangvogelsoorten, waarvan de meeste alleen op deze eilanden voorkomen (de zogenoemde endemen). Marc is een gekend vogelfotograaf (en mede-eigenaar van een fotobureau) en kan zijn lezing voor de Vogelclub Katwijk opluisteren met spectaculaire foto's.

De lezing in De Roskam in Katwijk aan den Rijn begint vrijdagavond 31 januari om 20.00 uur. Iedereen is welkom. De entree bedraagt 2 euro.

Adult Southern Royal Albatross (Diomedea epomophora) swimming on a smooth ocean surface off Kaikoura in New Zealand.