Er had zich maar 1 inspreker gemeld om mee te denken over Speelruimtebeleidsplan. | Foto: Piet  van Kampen
Er had zich maar 1 inspreker gemeld om mee te denken over Speelruimtebeleidsplan. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Nieuwe koers voor Bewegen- en speelruimtebeleidsplan

inspraak n Tijdens een informatieve sessie bleek dat er vanuit de bevolking weinig interesse is in het gemeentelijk beleid omtrent met name de speelruimtes in de gemeente. Slechts mevrouw Van Duijn had zich als enige inspreker gemeld om haar wensen kenbaar te maken. En dat terwijl de burger vanwege het participatiebeleid de gelegenheid wordt geboden om wensen kenbaar te maken en een zegje te doen.

Door Piet van Kampen

Gemiste kans dus. Niet voor de inspreker, die terecht aankaartte dat ervoor minder valide kinderen weinig speelmogelijkheden zijn. Juist voor hen die integratie in de maatschappij zo belangrijk is. Als voorbeeld haalde zij aan dat de vorig jaar aangelegde speeltuin bij zwembad Aquamar weinig mogelijkheden voor minder validen biedt. Tevens vroeg zij zich af hoe het er met de komst van een speeltuin in de Duinvallei voor staat omdat de speeltuin bij de Zanderij/Cantineweg is verdwenen. Het antwoord was min of meer bevredigend. Enerzijds omdat de plannen voor een tijdelijke speeltuin op tafel liggen maar anderzijds stuitte de geplande infrastructuur haar tegen de borst. Zand- en schelpenpaden zijn juist minder valide-onvriendelijk. Daar mee had zij een punt. Een punt om in de uitwerking mee te nemen.


Veranderingen

Van gemeentewege ligt er het voorstel om de voormalige bestemmingsreserve speeltuinen op te heffen en in het nieuwe Bewegen- en speelruimtebeleidsplan 2020-2030 een jaarlijks exploitatiebudget van € 276.000,-beschikbaar te stellen. Veranderingen kenmerken ook de oude speelruimtes ten opzichte van de nieuwe zoals wethouder Rien Nagtegaal deze bij het zwembad als voorbeeld schetste.

Veranderingen ook bij de jeugd die vanuit het zitten achter de PC of tablet naar buiten moeten worden gelokt met aansprekende speel- en beweegruimtes.

'Meer mogelijkheden voor creativiteit in plaats van de 'standaardspeeltuin' zoals Atie Kuijt (CU) voorstelde. Kimberley van der Nagel (CDA) pleitte voor speciale toestellen waar minder validen gebruik van kunnen maken. Scholen en burgers kunnen met initiatieven komen. Vooral denken aan voorzieningen aanbrengen en/of verbeteren toegespitst op de behoefte en vraag vanuit bepaalde wijken. Een behoefte aan een skatebaan in de Zanderij staat op de wensenlijst.
Nagtegaal: 'We moeten naar een situatie waar beweeg- een speelplekken een ontmoetings- en tevens ontspanningsruimte worden. Meerdere doelgroepen moeten er terecht kunnen maar we kunnen niet eindeloos investeren' voegde hij er direct aan toe. Kortom, de gemeenteraad kan zich op 30 januari buigen over de plannen om het beschikbare budget voor de komende tien jaren de juiste bestemming te geven.


Reünie Gaspard de Colignyschool

Vijftig n Deze klas van de Gaspard de Colignyschool is dit schooljaar 50 jaar van school af. De foto is van de vijfde klas. Vandaar dat 'meester' Pronk erop staat. In de zesde klas is helaas geen klassenfoto gemaakt.

25 Jaar geleden zijn we bij elkaar geweest. Hoe leuk is het om dit na 25 jaar weer te doen? Gedacht wordt om bij voldoende animo dit te laten plaatsvinden in april.

Wie (weer) interesse heeft kan reageren via reuniegaspard@gmail.com Wie een klasgenoot kent die buiten Katwijk woont, wordt verzocht het emailadres door te geven.

Zeedienst zingend geloven

vredeskerk n Op zondag 26 januari is er een Zeedienst om 16.50 uur in de Vredeskerk aan het Baljuwplein 1. De dienst staat weer geheel in het teken van de zee, met liederen van en over de zee.

Generaties lang hebben de vissers uit ons dorp de zeeën bevaren en dat gaat nog steeds door. De onvoorspelbare zee met heftige stormen, grondzeeën en gevaarlijke wrakken. Als kustplaats, met de visserij en alles daarmee verbonden houden we de onverbrekelijke band met de zee. En nu mogen we met elkaar uit volle borst mooie liederen over de zee zingen.!
Ongeveer 10 minuten voor vijf komt de Klederdrachtgroep Katwijk binnen en volgt een filmpje over de KW 36 Margriet.
Voorganger is ds. E.C.Vreugdenhil-Mijnarends. Het thema is 'Het Anker'. De mannenzanggroep SION onder leiding van Leo Meijvogel zal hieraan weer medewerking verlenen met prachtige liederen. De organist/pianist is Rob van Efferink.
Na afloop gelegenheid kan men elkaar ontmoeten en napraten onder genot van een bakkie koffie of thee.

Afbeelding