Onthulling van de cover op de pui door wethouders Van Helden, Knape en de heer Plokker. | Foto: Piet van Kampen
Onthulling van de cover op de pui door wethouders Van Helden, Knape en de heer Plokker. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Een tweede leven voor de Redschuur

GERENOVEERD n Monumenten op waarde schatten. Dat heeft de gemeente ook onderkend en trok de knip om de redschuur te redden van verloedering. Tijdens een flinke renovatie van een klein half jaar werd er gewerkt tot aan het moment van de feestelijke heropening vorige week donderdag.

Door Piet van Kampen

Er ging heel wat aan vooraf voordat in 1951 de Redschuur werd gebouwd op de plek waar deze nog steeds staat. In een presentatie van Jaap Plokker werd dit in woord en beeld gebracht. Gesteggel over een plaats aan de Boulevard na de kaalslag in de Tweede Wereldoorlog. Dichtbij de zee zodat de paarden die de reddingsboot naar zee trokken niet ver hoefden te lopen, werd het achteraf dus niet. Kortom een interessant stukje geschiedenis. Dit is in een boekwerkje samengevat en het eerste exemplaar werd door wethouder Adger van Helden aan de heer Plokker overhandigd. De vergroting van de cover is op de pui bevestigd en werd als openingsceremonie onthuld.

Baron van Kattendijke

Op de deur van het opgepimpte gebouw hangt een houten reddingsboei met daarop geschilderd: Baron van Kattendijke. Wie was dat? Het was een Zeeuwse ambachtsheer die vanwege een ontstaan verwantschap met Katwijk een reddingsboot schonk en ook de bouw van de Redschuur voor zijn rekening nam.


De renovatie van nu werd uit de gemeentelijke schatkist gefinancierd. De deur oogt van binnen als een garagedeur maar de buitenkant is in visgraatvorm vervaardigd van een speciale houtsoort. Dakpannen werden opnieuw gelegd en voor de ramen werden glazen bouwsteentjes gebruikt die bij buurgemeente Noordwijk werden 'gevonden'.

Veel schilder- en voegwerk werd er verricht en de nieuwe vloer ligt er ook gelikt bij. Kortom een mooi stukje werk in en aan het gebouw waar de bomschuit de KW 88 jaarlijks haar winterslaap houdt en indien nodig een APK-beurt ondergaat. 'Het is een ruimte met veel meer potentie en over de invulling ervan gaan wij nog eens goed nadenken' beloofde Van Helden.


Sint en Pietenactie vereerd met enorme donatie De Beslagkom

uitdaging n Pieter Bekooij en Tanja Pater, eigenaren van Grill en Pannenkoekenrestaurant de Beslagkom in Katwijk, hebben van 6 tot 19 december een barre en tegelijkertijd prachtige tocht ondernomen: De Noordkaap Challenge.

Met een volledig omgebouwde Volvo V70, hebben zij in slechts 13 dagen, 5 landen doorkruist en ruim 7000 kilometer gereden. Tussendoor zijn zij een aantal spannende en bijzondere uitdagingen aangegaan, zoals wakduiken, een sledehondentocht en dat alles in een sprookjesachtige besneeuwde omgeving. De reis had als doel om geld in te zamelen voor het goede doel. Door middel van speciale menu's in hun restaurant, een heuse Noordkaapkoffie en verschillende opdrachten via de Noordkaap Challenge is geld opgehaald tijdens hun reis voor het goede doel.

Al vele jaren heeft Grill- en Pannenkoekenrestaurant de Beslagkom een nauwe samenwerking met Stichting Sint en Pietenactie Katwijk. Pieter en Tanja hebben hen dan ook gekozen als goed doel voor hun reis en met veel plezier en inzet voor hen gereden. Op vrijdag 10 januari heeft de uitreiking van de cheque met het opgehaalde bedrag plaatsgevonden. Kees de Mol en Michael van der Plas, voorzitter en penningmeester van Stichting Sint en Pietenactie Katwijk, mochten de cheque van maar liefst 6129,50 euro in ontvangst nemen. Een onvoorstelbaar mooi bedrag, waar Stichting Sint en Pietenactie dan ook ontzettend gelukkig mee is.

Stichting Sint en Pietenactie zet zich ieder jaar, middels een aantal grote evenementen en een veelheid aan bezoeken van de goedheiligman en zijn helpers aan instanties en particulieren, in om geld op te halen voor het goede doel. Zij stoppen de opbrengst in een speciaal opgericht fonds waar men onder voorwaarden een aanvraag voor donatie bij mogen doen. Met het geld zullen vanuit het Sint en Pietenactie Donatiefonds komend jaar ook weer kleine maatschappelijke initiatieven een financiƫle bijdrage ontvangen voor ingezonden aanvragen.

Om de belevenissen van Pieter en Tanja nog te volgen, kan www.facebook.com/DeBeslagkomNoordkaap/ bezocht worden.

Pieter en Tanja van De Beslagkom overhandigden een mooie cheque. | PR