Vertegenwoordigers van de organisaties die in de (Meerburg)prijzen vielen. | Foto: Piet van Kampen
Vertegenwoordigers van de organisaties die in de (Meerburg)prijzen vielen. | Foto: Piet van Kampen

Herinneringsfonds maakt mensen weer blij

meerburgprijzen n Het is een traditie dat voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente de Meerburgprijzen aan particulieren, bedrijven of instanties worden uitgereikt. De geldbedragen van verschillende grootte worden toegekend aan hen die een bijdrage leveren om de cultuur, handel en industrie van Katwijk te bevorderen. Het geld wordt gedoneerd uit de nalatenschap van de bekende reder Dirk Meerburg.

Door Piet van Kampen

Na het overlijden van de reder werd in 1990 de Stichting Herinneringsfonds opgericht. De (huidige) bestuursleden, kleindochter Marjolein Meerburg, burgemeester Cornelis Visser, notaris Willem van den Eijkel, Hans Oudwater en Luc Ouwehand maken de keuze om uit de aanvragen te selecteren om welke bedragen het gaat en welke bestemmingen het geld krijgt. Uit de 16 aanvragen werden er 8 gehonoreerd. Voorafgaand aan de uitreiking toonde Marjolein Meerburg via een presentatie aan de aanwezigen waaraan het geld en hoe het vorig jaar werd besteed. Een bevestiging dat het op de goede plaats en op de juiste manier werd besteed. Vervolgens werden de uitverkorenen van dit jaar beurtelings uitgenodigd om de cheque in ontvangst te nemen. Er werd uitvoerig toegelicht waarom er juist voor deze persoon of instantie werd gekozen.

De donaties waren als volgt verdeeld: Christelijk Oratoriumkoor 'Hallelujah' voor het 120-jarig bestaan en de uitvoering van de Matthaüs Passion (€ 500). Voor 'het zusje' Christelijke Oratoriumvereniging 'Excelsior' dat 110 jaar bestaat en de Johannes Passion zal uitvoeren was eveneens € 500,- beschikbaar. Mark Ruis van Kijk op Katwijk ontving voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van het Sant eenzelfde schenking. Voor de Stichting Nationaal Smalspoor-Stoomtrein Katwijk-Leiden werd ook € 500 voor twee picknickbanken beschikbaar gesteld. Stichting Rijnsburgs Bloemencorso kan voor een gereedschapskar op € 1000 rekenen en een zelfde schenking werd aan de Stichting Noordzee Zomerfestival gedaan. Bedragen van € 2000 werden gedoneerd aan de Stichting Katwijkse Bomschuit voor een permanente replica op het Vuurbaakplein en de vier Oranjeverenigingen uit de dorpskernen verzorgen lespakketten over 75 jaar bevrijding voor de scholen. In totaal is er door het fonds in totaal al € 235.000,- de afgelopen jaren uitgereikt.