Dit jaar werden maar liefst vier legpenningen uitgereikt tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. | Foto: Piet van Kampen
Dit jaar werden maar liefst vier legpenningen uitgereikt tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Toespraak met blik vooruit, uitdaging en waardering

receptie n De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente op maandag 6 januari werd druk bezocht. In de nieuwe opzet was de nieuwjaarsrede van burgemeester Cornelis Visser naadloos doorweven met het uitreiken van vier gemeentelijke erepenningen en een postuum toegekend Mobilisatie Oorlogskruis.

Door Piet van Kampen

Enkele facetten uit de nieuwjaarsrede. De burgemeester begon met zijn dank en waardering uit te spreken naar alle instanties en vrijwilligers die zich bij de jaarwisselingen hebben ingezet. Deze is zonder ongelukken verlopen. Vervolgens verwees hij naar de titel van een boek 'De meeste mensen deugen'. Hierin zou de link naar de zojuist vermelde mensen kunnen liggen want deze deugen zeker. Het betreft echter de overheid die middels een woud van regels grip op alles wil krijgen waar tegen de vorige Ombudsman in verzet kwam. Verderop in zijn speech een fragment wat hier leuk aan gekoppeld zou kunnen worden, het 'Right to Challenge'. Een wetsvoorstel van minster Knops om bewoners bepaalde taken van de overheid over te laten nemen als ze het denken beter, slimmer en goedkoper te kunnen doen. Een uitdaging! Er is immers vaak kritiek op de plaatselijke overheid. De verbouwing van het gemeentehuis werd toegelicht, de renovatie van de Koningin Julianabrug en de Biltlaan werden aangehaald en de herinrichting van de Turfmarkt en de Rijnstraat passeerden de revue. Regionale samenwerking met betrekking tot het klimaat, betaalbare woningbouw en bereikbaarheid van de gemeente zijn hot items. Samenwerking tussen de vier Oranjeverenigingen moet zich gaan vertalen in het vieren van een fantastisch feest vanwege 75 jaar bevrijding.


Gemeentelijke waardering

Een podium voor hen die de erepenning ontvingen. Rijnsburger Henk Westra voor zijn inzet voor Genootschap Oud Rijnsburg, de Oranjevereniging Rijnsburg, de Kunstroute 'bewandelen' op scholen en echte wandelingen door historisch Rijnsburg. De Katwijkse Natasja Geyteman verwierf niet alleen plaatselijke maar ook landelijke bekendheid vanwege haar gewonnen strijd om doodgeboren kinderen ook wettelijk te laten registreren. Basketbalvereniging Grasshoppers heeft met haar prestaties de club landelijk op de kaart gezet en biedt ook de mogelijk voor rolstoelbasketbal en G-sporters. Peter Jongejan was jarenlang voorzitter van de Katwijkse Ondernemersvereniging en het Ondernemersfonds. Het Mobilisatie Oorlogskruis werd postuum uitgereikt aan de zoon van Leonard Herbert van der Hoeven.