Harde lockdown - scholen en veel winkels weer dicht

update n Omdat de besmettingscijfers in heel Nederland hard oplopen, heeft het kabinet besloten dat er een landelijke lockdown geldt tot 19 januari 2021.

Ook in onze gemeente lopen deze cijfers hard op. Vorige week werden er 273 besmettingen gemeld bij de GGD Hollands Midden, 100 meer dan een week eerder. Er waren in die week ook 6 ziekenhuisopnames en 1 overlijden. Het hoge aantal besmettingen zet ook deze week nog door. Afgelopen maandag werden 44 besmettingen gemeld en 1 ziekenhuisopname. Dinsdag werden 27 nieuwe besmettingen gemeld.

In januari start het Rijksvaccinatieprogramma corona. Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in de eerste fase zorgmedewerkers gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Andere groepen komen daarna aan de beurt. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

De eerste groep die in aanmerking komt voor een coronavaccin zijn zorgmedewerkers die in nauw contact staan met kwetsbaren. In Hollands Midden worden er in januari naar verwachting 11.000 zorgmedewerkers gevaccineerd. De zorginstellingen selecteren de medewerkers die in aanmerking komen voor een vaccin. Waar de vaccinatielocaties komen is nog niet bekend.