Financieel perspectief gemeente is gevaarlijk onzeker

Ingezonden n KiesKatwijk. Tijdens de recente behandeling van de bezuinigingsnota heeft KiesKatwijk (KK) zijn teleurstelling uitgesproken over het gebrek aan heldere informatie betreffende het financiële perspectief van de gemeente.

Ook zagen we onvoldoende actieve politieke sturing van het college in het saneringsproces rond inkomsten en uitgaven en werd de gemeenteraad niet vroegtijdig betrokken bij het doen van keuzes.


Daardoor hebben de ambtenaren moeten bedenken waarop wel of niet bezuinigd zou kunnen worden. De gemeenteraad moest daardoor helemaal aan het einde van de pijplijn met stoom en kokend water op eigen initiatief meerderheden proberen te vinden voor allerlei wijzigingsvoorstellen. Met deze bestuursstijl heeft het college van burgemeester en wethouders weinig toegevoegde waarde.


Afwentelen

Omdat het totaaloverzicht niet helder uit de stukken naar voren komt, heeft KK zelf wat analyses gedaan. We zien dat iets minder dan de helft van het totaal bezuinigde bedrag wordt afgewenteld op de burger via allerlei lastenverzwaringen. Dat loopt van extra verhoging van de OZB en leges tot aan hogere contributies aan verenigingen die minder subsidie gaan ontvangen.

Tevens zien we dat slechts de helft van het totale voorziene tekort in het komende jaar op dit moment gedekt wordt met de door de gemeenteraad geaccordeerde besluiten. Er resteert nog steeds een gat van 1,9 miljoen euro in de begroting van volgend jaar. Dat gat is groter dan de bezuinigingen van 1,7 miljoen waarover vorige week besloten is.


Wat ons echter de meeste zorgen baart is de met zekerheid te verwachten hoge kosten voor de gebiedsontwikkeling op het voormalige Vliegkamp Valkenburg waar geen inkomsten tegenover staan. Die kosten zijn nog volledig buiten beeld in de financiële overzichten van de gemeente.


Project Locatie Valkenburg

Er is dus door de gemeente een contract gesloten met het Rijksvastgoedbedrijf over Valkenburg zonder dat men weet heeft van de financiële gevolgen voor de gemeente. Om die reden had KK een motie ingediend met het verzoek zo snel mogelijk dan maar achteraf een prognose en analyse op te stellen. Er hoeft namelijk maar betrekkelijk weinig te gebeuren of de meerjarenbegroting is niet meer dekkend te krijgen en dan zijn we dus failliet. Neem van mij aan dat elke inwoner daarvan iets gaat merken als dat gebeurt, en misschien zijn we nu al failliet zonder het te weten.


De wethouder gaf toe dat hij niet beschikt over de financiële prognoses. De coalitiepartijen boeide het allemaal maar matig. Met zulke vrienden heeft u geen vijanden meer nodig.


Jaap Haasnoot
KiesKatwijk