Minder geld naar wegen voor behoud maatschappelijk taken

Algemene n Beschouwingen .De aangekondigde bezuinigingen op enkele zaken uit de Bijzondere Bijstand en de Maatschappelijke Agenda, waaronder het Mantelzorgcompliment, gaan niet door. Een amendement daarover haalde vorige week donderdag bij de Algemene Beschouwingen een ruime meerderheid. Daardoor moet er wel meer bespaard worden op onder meer het ambtenarenkorps en wegenonderhoud.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Katwijk moet in 2025 structureel 5,2 miljoen euro bezuinigd hebben om de begroting meerjarig sluitend te krijgen.

Om dat voor elkaar te krijgen, stelde het college van burgemeester en wethouders een pakket aan maatregelen voor, waaronder een jaarlijkse verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) en besparingen op verschillende posten.

Voor verschillende partijen zijn met name de bezuinigingen in het sociaal domein onaanvaardbaar, net zoals de ozb-verhoging voor andere partijen onaanvaardbaar is.

Nadat D66 en PvdA enkele weken geleden al een amendement aankondigden om ‘mensen boven stenen’ te stellen, hebben verschillende raadsfracties daarna de koppen bij elkaar gestoken om met een gezamenlijk standpunt te komen. Dat leidde tot een amendement van CDA, ChristenUnie, D66, Fractie Smits, GemeenteBelangen, PvdA en SGP.

De partijen stellen daarin onder meer voor om vanaf 2023 structureel 200.000 euro te bezuinigen op de budgetten voor de personeelsformatie/externe inhuur het versoberen van het wegenonderhoud: 2 ton structureel vanaf 2022.

Daardoor hoeft er niet bespaard te worden op onder meer het jaarlijkse Mantelzorgcompliment, de ‘Subsidie Jeugd en & Jongerenwerk vrijwilligersdeel’, regiotaxi en de ‘Individuele Inkomenstoeslag in de Bijzondere Bijstand’.


Godzilla

KiesKatwijk steunt het amendement. DURF, Hart Voor Katwijk en VVD stemmen tegen. De tegenstemmers verwijten de voorstemmers de problemen door te schuiven naar volgende generaties. De voorstanders verwijten de tegenstanders ‘guur rechts beleid', zoals Matthijs van Tuijl van de PvdA het noemt.

‘Wij denken aan de portemonnee van de mensen’, stelt Gijsbert Schrijvers van Hart Voor Katwijk. ‘U gaat als Godzilla door de maatschappelijke agenda’, reageert Barend Tensen van het CDA.


Lastig en niet eenvoudig

Wethouder Rien Nagtegaal wijst de raad erop, dat er een ‘extreem hoge werkdruk’ is in de gemeentelijke organisatie. ‘Bezuinigen zal lastig zijn, maar we gaan ons best doen en komen met een voorstel om een aantal taken minder op te pakken.’

De voorgestelde extra bezuiniging op wegenonderhoud noemt de wethouder ‘geen eenvoudig traject'. Hoe die genoemde besparingen in het amendement er precies uit gaan zien, moet het college nog gaan uitwerken.