Rien en Willemien met de ‘cheques’ voor KWF Kankerbestrijding en Stichting KiKa. | Foto: pr
Rien en Willemien met de ‘cheques’ voor KWF Kankerbestrijding en Stichting KiKa. | Foto: pr Foto: pr

Inschrijving Kippenloop verplaatst

2021 n De 17e editie van de Kippenloop is gepland op zaterdag 12 juni 2021. Door het coronavirus is het onzeker of het evenement doorgang kan vinden.

Het bestuur heeft daarom besloten de inschrijving van het evenement te verplaatsen. Inschrijven op 1 januari 2021 is dus niet mogelijk.

Eind maart neemt het bestuur een definitief besluit of het evenement door kan gaan of niet. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en we houden u op de hoogte als er meer bekend is.


Door corona zijn dit jaar veel evenementen afgelast, zo ook de 16e editie van de Kippen- en Kuiken-loop.

KWF Kankerbestrijding en Stichting KiKa lopen hierdoor veel inkomsten mis in de strijd tegen kanker.


Na aftrek van reeds gemaakte kosten kon dit jaar toch nog een mooi bedrag, afkomstig uit inschrijf- en sponsorgelden, worden overgemaakt naar deze goede doelen, zoals op bovenstaande foto te zien is.


Amendementen voor de bühne

politiek n Zeventien amendementen en tien moties werden er vorige week donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen door de verschillende raadsfracties ingediend. Allemaal bedoeld om wijzigingen aan te brengen in de bezuinigingsvoorstellen van het college van burgemeester en wethouders. Slechts twee amendementen werden aangenomen. Voor het merendeel was er te weinig steun. Enkele moties werden ingetrokken na toezeggingen door het college.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Een van de aangenomen amendementen werd zeer breed gesteund en maakt bezuinigingen in het sociaal domein ongedaan (lees elders).

Het tweede amendement dat is aangenomen, van GemeenteBelangen (GB), D66 en PvdA, gaat over het onderwijs. Daarin staat, dat ‘de bezuinigingsoptie ‘versoberen onderwijsbeleid en onderwijsagenda’ geen directe gevolgen heeft voor de ondersteuningsmogelijkheden van leerlingen en het passend/inclusief maken van het onderwijs’. Ook daar is brede steun voor. Alleen VVD Katwijk en Hart Voor Katwijk (HVK) stemmen tegen.


Tegenbegroting

De VVD dient als amendement een tegenbegroting in met meer bezuinigingen op gebied van cultuur en het sociaal domein. Zo willen de liberalen minder (of geen) geld uitgeven aan de muziekschool, bibliotheek, culturele activiteiten in de Maatschappelijke Agenda, RTV Katwijk, gemeentelijk personeel en het participatie-budget. De VVD stelt, dat ‘cruciale voorzieningen zoals armoedebestrijding zoveel mogelijk dienen te worden ontzien’.


Allemaal bedoeld om de verhoging van de ozb (onroerende zaakbelasting) van tafel te krijgen. Maar een motie van de VVD om dat tegen te gaan, wordt alleen gesteund door HVK en KiesKatwijk (KK), die daar zelf ook ieder een amendement voor indienen. En alleen op elkaars steun kunnen rekenen. PvdA noemde de voorstellen van de VVD ‘guur rechts’.


Strandhuisjes

Die drie partijen willen eveneens af van de verhoging van de toeristenbelasting en de pacht op de ondergrond van de strandhuisjes. Amendementen daarover van worden door de meerderheid verworpen.

Wel gaat het college, op aandringen van de raad, de tarieven voor de toeristenbelasting minder hard laten stijgen dan eerst was voorgesteld.

Over het forse verhogen van de pacht op de grond waar de strandhuisjes op steen, is het laatste woord nog niet gezegd. Wethouder Jacco Knape zegt toe, om te kijken of ‘verzachting mogelijk is’.


Minder geld naar

HVK brengt negen amendementen en twee moties in stelling, in de wetenschap dat daar niet voldoende steun voor zal zijn. Alleen VVD, KiesKatwijk en een enkele keer DURF scharen zich achter HVK.

Die negen amendementen gaan vooral over minder geld uitgeven aan ‘ontmoeting in de wijk’, ‘inburgering statushouders’, ‘versoberen van inzet op cultuur’ en ‘sportstimulering’. Daarnaast wil HVK de VVV afstoten en onderzoek doen naar ‘afstoten van alle buitensportaccommodaties’ en ‘gemeentelijk vastgoed’. CDA kwalificeert de voorstellen als ‘een aanslag op de maatschappelijke ambities’.


Wethouder Adger van Helden ziet wel iets in het verhogen van de huur voor buitensportaccommodaties. ‘Daar gaan we naar kijken. Maar we moeten sporten niet onmogelijk maken.’


Project Locatie Valkenburg

KK komt met twee moties, waaronder ‘Kosten/baten scenario’s voor Katwijk als gevolg van Project Locatie Valkenburg’. Dat is een stokpaardje van Jaap Haasnoot. ‘Onze gemeente gaat volledig leeglopen op deze gebiedsontwikkeling’, stelt hij. Daarbij verwijst hij naar een ‘ontluisterend wurgcontract’. Maar dat contract is ‘geheim’ wat een openbare discussie onmogelijk maakt. Met een volledig overzicht van de kosten en baten, wil KK het failliet van de gemeente Katwijk voorkomen.

DURF en HVK steunen de motie.

Wethouder Gerard Mostert ontraadt de motie ‘vanwege aannames en halve waarheden in constateringen’. Wel belooft hij in het tweede of derde kwartaal van 2021 ‘uitgebreid’ met de raad over Valkenburg te praten.


Ingetrokken

DURF presenteert vier moties, waarvan er drie worden ingetrokken na toezeggingen vanuit het college, dat er al aan gewerkt wordt. Zoals de motie ‘Zorg voor meer Mbo-stages’. ‘Daar zijn we al op verschillende fronten mee bezig’, aldus wethouder Knape.


DURF brengt wel de motie ‘Onderzoek naar huismeester’ in stemming. Daarmee wordt het college opgeroepen om bij ‘Dunavie aan te dringen op het houden van een enquête onder de huurders naar het verdwijnen van de huismeester en de gevolgen voor de ervaren leefbaarheid in de wooncomplexen’.


Alleen KK ondersteunt dat. De andere partijen staan achter de mening van wethouder Mostert. ‘Dunavie zet meer in op buurtbeheerders die een belangrijke rol spelen voor de hele wijk.'


Toezegging

De motie van het CDA over een ‘Maatschappelijk debat normaliseren Jeugdhulp' wordt ingetrokken, nadat wethouder Corien van Starkenburg aangeeft daar al bezig mee te zijn.


De voorstellen in de aangenomen amendementen moeten nu door het college uitgewerkt worden.