Samen werken aan een toekomstbestendig Katwijk

Duurzaam n De gemeente heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuwe duurzaamheidsagenda. Dit is een overzicht van de belangrijkste duurzame thema’s, plannen en doelen voor de komende jaren in de gemeente Katwijk.

De gemeente wil samen met inwoners en ondernemers werken aan een toekomstbestendig Katwijk, waarin iedereen fijn kan blijven wonen, werken en recreëren. Wethouder Jacco Knape: “Dat betekent dat we bijvoorbeeld anders met ons energiegebruik, afval en onze omgeving om moeten gaan. Dit doen we om zo steeds beter rekening te houden met het milieu en om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Ons eigen gedrag is daarbij de sleutel om de duurzame doelen die in de nieuwe agenda staan te bereiken.”


4 thema’s

De duurzaamheidsagenda bestaat uit 4 thema's: elektriciteit en warmte, duurzaam vervoer, hergebruik en afval, en klimaatbestendige omgeving. Binnen deze thema's gaat de gemeente de komende jaren aan de slag met het uitvoeren van allerlei maatregelen. Op het gebied van elektriciteit en warmte wordt bijvoorbeeld gekeken naar plekken in de regio waar duurzame energie opgewekt kan worden. En er zijn plannen nodig om te kijken welke woningen in welke wijken de komende jaren van het aardgas af kunnen en in plaats daarvan duurzaam verwarmd gaan worden. Ook zullen er in de toekomst steeds meer mensen met elektrische auto's gaan rijden, of gebruik gaan maken van deelauto's. Zo is de gemeente bezig met duurzaam vervoer door onder andere het eigen wagenpark te verduurzamen en met elektrische dienstauto’s te rijden, zoals bij handhaving en de buitendienst. Daarnaast kijkt de gemeente naar afval en hergebruik en hoe zij bedrijven en bewoners kan stimuleren om afval beter te scheiden. Op die manier kan het afval opnieuw gebruikt worden en er een kringloop, of ook wel een ‘circulaire economie’, ontstaan. Voor het thema klimaatbestendige omgeving wordt de komende tijd gekeken naar plekken in de gemeente waar de gevolgen van klimaatverandering merkbaar zijn of worden. Bijvoorbeeld plekken die vaak na hevige regenbuien onder water staan, of waar in de zomer weinig verkoeling te vinden is. Op die plekken moeten dan maatregelen genomen worden om te zorgen dat het water goed weg kan lopen of om te zorgen dat het koeler wordt. Dat kan bijvoorbeeld door in de gemeente gescheiden rioolsystemen aan te leggen en door meer bomen en groen aan te brengen. Jacco Knape: "Een ding is zeker: alleen kunnen we het milieu en het klimaat niet helpen. We moeten het echt met zijn allen doen. Elk beetje helpt, dus als iedereen doet wat hij of zij kan, dan kan dat al een verschil maken en bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering.”


Iedereen kan dus wat doen voor het klimaat. De gemeente, bedrijven en inwoners. Dat kan iets groots zijn of juist klein. Wilt u weten wat u kunt doen om bij te dragen aan een toekomstbestendig Katwijk? Ontdek het op www.iedereendoetwat.nl.