Petra de Boer-Lagerwerf heeft de Kerstballenactie bedacht. | Foto: pr.
Petra de Boer-Lagerwerf heeft de Kerstballenactie bedacht. | Foto: pr. Foto: pr

Mooie actie van Werkgroep De Ruyter

n Opbrengst voor 2500 voedselpakketten

Oost n Europa. Werkgroep De Ruyter uit Rijnsburg verzorgt al meer dan 30 jaar hulptransporten naar Oost-Europa. Het afgelopen jaar heeft De Ruyter vanwege de corona crisis helaas veel minder hulptransporten kunnen verzorgen.

Zo kon o.a. dit jaar de grote voedselhulpactie in september geen doorgang vinden. Al een groot aantal jaren worden er door De Ruyter in het najaar bijna 1000 voedselpakketten afgeleverd in o.a. Kosovo. Deze voedselpakketten worden samengesteld met behulp van onze plaatselijke Albert Heijn. Dit jaar kon het voedseltransport echter niet doorgaan.

Ook het december Hulpgoederen Transport kwam te vervallen. In deze maand probeert De Ruyter normaliter duizenden gezinnen van een (Kerst)voedselpakket te voorzien. Helaas zat die actie er tot voor kort ook niet in. Gelukkig bedacht de organisatie op tijd een nieuw voedselhulpplan. Besloten is om de allerarmsten er toch van een voedselpakket te voorzien, een pakket dat ter plaatse door vertrouwde lokale hulporganisaties zal worden samengesteld en bezorgd. Ruim 2500 gezinnen hoopt De Ruyter zo alsnog een onvergetelijke Kerst te bezorgen.

Voor de financiering van het plan is het volgende bedacht. De Ruyter heeft 2500 Kerstballen laten maken met daarop naast haar logo een gedichtje. Deze ballen in fraaie geschenkverpakking zullen verkocht worden voor € 10,00 per stuk. De opbrengst ervan dekt de kosten van de 2500 voedselpakketten. De kerstballen worden sinds begin november al aangeboden aan bedrijven in Rijnsburg en komen vanaf deze week in de verkoop, o.a. via de website: www.werkgroepderuyter.nl en Albert Heijn Rijnsburg.

Werkgroep De Ruyter vrijwilligster Petra de Boer-Lagerwerf, die de Kerstballenactie heeft bedacht, overhandigde afgelopen maandagmiddag burgemeester Cornelis Visser een kerstbal en gaf daarmee het startschot voor de verkoop aan particulieren.


Verkiezing Politicus van het Jaar

stemmen n Welk raadslid viel in 2020 het meest op en onderscheidde zich het meest? Welk raadslid debatteert het best? Weet zijn of haar standpunt het best voor het voetlicht te brengen?

De Rijnsburger, De Katwijksche Post en Allesoverkatwijk.nl organiseren ook dit jaar weer de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’. Uiteraard is het moeilijk om in dit coronajaar een keuze te maken, maar juist daardoor is het interessant deze uitdaging aan te gaan. Ook voor de politici is het een pittig jaar geweest. Daarom blijft ook dit jaar de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’ in ere.


De bekendmaking vindt plaats in samenwerking met RTV Katwijk die op maandag 4 januari een live Nieuwjaarsuitzending verzorgt. Rond deze avond wordt een totaalprogramma opgezet. Dit programma binnenkort bekend gemaakt. Er is een publieksprijs en een juryprijs. Alle inwoners van Katwijk kunnen stemmen voor de publieksprijs via de FB-pagina of www.allesoverkatwijk.nl. Journalisten en correspondenten van verschillende media vormen de jury. In de eerste ronde kon op alle raadsleden en wethouders worden gestemd.


Tweede ronde

De tien hoogst genoteerde politici zijn inmiddels doorgedrongen naar de tweede stemronde. Dit zijn: Sonny Spek (DURF); Matthijs van Tuijl (PvdA); Barend Tensen (CDA); Jonathan de Mooij (CDA); Wethouder Gerard Mostert (CU); Nelly Smits (Fractie Smits); Gijsbert Schrijvers (HvK); Jaap Haasnoot (KiesKatwijk); Wethouder Corien van Starkenburg (CDA); Wethouder Adger van Helden (CDA).

Uit deze tien kan men tot zondag 20 december stemmen via eerder genoemde mogelijkheden.

De publieks- en juryprijs worden op maandag 4 januari bekend gemaakt tijdens de live Nieuwjaarsuitzending van RTV Katwijk en Alles over Katwijk.

Afbeelding