Kersttijd

De Kersttijd is een belangrijke tijd. Iedereen zoekt de warmte in huis. Alleen of bij elkaar. Samen met het gezin, kinderen, ouders, familie of vrienden. Ook al is het nu beperkt. We willen zo graag bij elkaar zijn, dat we rekenen wat de beste manier is. De ´verplichte figuren´, waar wel eens op gemopperd wordt, zijn opeens verheven tot bezoeken die we ´niet mogen missen´. Genieten van warmte, sfeer en lekkere dingen. Want bij Kerst hoort een speciaal gevoel.

Diverse radiostations zetten er al vroeg op in en half november schalden de eerste kerstliedjes al door de luidsprekers. Kerstliedjes zoals van Mariah Carey en Chris Rea. Als voorbode van een periode waar we zo naar uitkijken. We hebben elkaar nodig. Dat hebben we altijd al, maar het lijkt wel of we ons dat nu pas meer bewust zijn. Als iets niet kan, besef je pas goed wat je mist.

En toch worstelen we ons in veel gevallen door de tijd heen. Flexibel en vindingrijk als we zijn. We bedenken allerlei dingen en soms ontstaan acties ook puur toevallig, om die saamhorigheid maar te voelen. Dan maar eerder die kerstboom en Sinterklaas en de Kerstman wat dichterbij elkaar, dan maar eerder de kerstverlichting aan en de lijstjes maken voor de cadeautjes. Boodschappenlijstjes voor lekkere gerechten en lekkernijen of vooral nu heerlijke gerechten die we via onze horeca kunnen bestellen.

Net zo toevallig was het ontstaan van het kerstliedje van Chris Rea ´Driving home for Christmas´. Eerlijk gezegd niet mijn favoriet, maar hij wordt wel veel gedraaid. Chris was nooit van plan een kerstliedje te schrijven. Het was zijn stijl niet, maar het ontstond ook door omstandigheden en werd een groot succes. Chris schreef zijn "Driving Home for Christmas" in 1978, toen hij van de Abbey Road studio’s in Londen naar zijn huis in Middlesbrough reed. Zijn vrouw kwam hem halen omdat de auto goedkoper was dan de trein en als aankomend artiest was er weinig geld.

De inspiratie voor het nummer kreeg hij, toen ze vastzaten in het drukke verkeer, terwijl de sneeuw viel. De rit duurde daardoor extra lang en er leek geen einde aan te komen. En terwijl hij naar de trieste gezichten keek van de andere chauffeurs en de weg in de gaten moest houden, begon hij gekscherend te zingen: ‘we rijden naar huis voor Kerstmis, wat duurt de rit toch lang, stapvoets rijden, komen we hier ooit doorheen?

Jaren later vond hij tijdens het stemmen van zijn piano een deuntje dat bij de tekst paste en bracht hij in 1988 de single uit. Het werd amper gedraaid totdat het in 2007 in de hitlijsten verscheen en werd opgenomen in de Top 10 van kerstliedjes.

Het leven gaat niet altijd zoals we graag willen, maar ook dit kerstliedje bewijst, dat tijden veranderen en ze uiteindelijk ten goede keren!

Mooie Kerstdagen en een goed, gezond en gezegend 2021.