Kerstoverdenking door ds. P. Rozeboom. | Foto's: pr.
Kerstoverdenking door ds. P. Rozeboom. | Foto's: pr. Foto: P. Rozeboom

Kerst 2020 met harde lockdown

‘Komt allen tezamen’……Niet dus

Klein n Deze Kerst zal de boeken ingaan als uitzonderlijk. We blijven afstand bewaren terwijl juist in deze dagen “samen” een belangrijk woord is. Neem nu de kerkelijke topper voor Kerst “Komt allen tezamen”. Niet dus – dat kan en mag nu helemaal niet met “zijn allen”.


En zingen mag ook al niet. Toch strooien de speakers op de werkvloer of in de auto en de doppen in je oren tal van oude en nieuwe kerst hits over ons heen en gaan we aan de slag om de “mini Kerst” tot iets moois te maken.


Ik kijk eens even achterom. Een lockdown en tegelijk een samenleving die applaudisseert voor de mensen in de zorg. Een begrafenis met slechts een paar mensen, maar intiem. Tal van initiatieven om een crisis die de maatschappij stilgezet heeft. Ook vragen of ons “oude normaal” wel zo goed was omdat de aarde namelijk zuchtte onder een teveel. Over zuchten gesproken: het duurt lang en nu moeten we zelfs de Kerst in het klein vieren.

Kleine Kerst. Zo is het toch begonnen?

Een jong stel vindt uitgeput een plaats in een soort stal, waar een wellicht vroegtijdige geboorte plaats vindt. De baby krijgt een voerbak aangeboden als wieg. Het is wel volgens ons huidige protocol toch? Er komen herders op bezoek, ik lees niets over aantallen, dus dat zal ook nog gekund hebben.

De wijzen uit het Oosten zijn volgens onze traditie drie man sterk en waren niet gelijktijdig met de herders, dus ook dat zou volgens de regels van Rutte gekund hebben. Kleine eerste Kerst dus.

Ik wil nog een ander lied delen: ‘Mag ik dan bij jou’. Dat is een lied waarvan je stil kunt worden. Het is een lied, dat rillingen over de rug geeft en een brok in je keel. Ik beluister daarin trouwens de essentie van Kerst. God komt namelijk niet met een programma van bijstand, een taskforce of een cyberaanval op onze virussen. Hij komt zelf maar heel ongedacht als een baby. Een baby die afhankelijk is en dus bij jou wil zijn. Een kind dat bij jou wil schuilen. Bij jou en mij wil God zijn.

We lezen het oude kerstverhaal opnieuw en kijken achterom en vooruit. Ontvang het wonder in alle eenvoud. Het licht in de nacht mag je in je hart en huis ontsteken. Met bijvoorbeeld een telefoontje waarop jij niet wacht maar dat je zelf doet met stoute schoenen aan waardoor je afstand overbrugt. Kerst is niet groot begonnen maar wil groot worden door de geboorte van het licht in ontelbaar veel mensenharten door geloof en een hoop liefde.

Ik wens ieder een lichtend Kerstfeest in het klein.


Ds. Piet Rozeboom

Sinds 1 november 2020 verbonden aan de Protestantse Gemeente te Rijnsburg.


Kerst…viert u met ons mee?

Ga ook mee op sterrenjacht

Samen n Over enkele dagen is het Kerst. En meer dan ooit verlangen we naar licht, naar gezelligheid, naar samenzijn. In de aanloop naar Kerst heeft de Protestantse Gemeente Rijnsburg nagedacht hoe we het kerstfeest kunnen vieren, juist in deze tijd.

Dat kunnen we o.a. doen met: ‘Kerst in Rijnsburg 2020’ onze PGR kersthit op YouTube. Via dit kanaal worden positieve kerstklanken bij u in huis gebracht.

En wellicht hebt u ze al zien hangen: de sterren achter 9 ramen rond het centrum. De kinderen gaan komende week op sterrenjacht. Iedere ster staat voor belangrijke personen uit het kerstverhaal: van Jozef en Maria tot aan de wijzen uit het Oosten. Ze zijn op de sterren allemaal te vinden!

Natuurlijk zijn er ook vieringen. Vieringen zoals we ze al jaren kennen, maar ook vieringen in een nieuw jasje. Zo is er de zeer gewaardeerde kinderkerstnachtdienst. Er is een kerstnachtdienst voor iedereen die zich jong voelt, maar ook een kerstnachtdienst met de eeuwenoude traditionele kerstliederen. Op Eerste Kerstdag verzorgen we kerkdiensten in kerstsfeer. Alle diensten en vieringen worden online aangeboden. En kunt u, bij voorkeur, vanuit uw huiskamer meevieren. Want het aantal plaatsen voor bezoekers is in de kerken dit jaar beperkt, vooraf reserveren is daarvoor noodzakelijk. Op de website www.protestantsrijnsburg.nl vindt u de wijze waarop u de diensten mee kan beleven.


Programma

Ook al is het anders dan anders, we hopen van harte dat u Kerst met ons mee viert en dat u zich (digitaal) met ons verbonden voelt. Hieronder het kerst programma. Voor actuele info zie ook de website.


18 december: How He loves us, Kerst aanbiddingsconcert met Erik de Mooij en band in de Grote Kerk.

21 december: Start van Sterrenjacht in het Centrum van Rijnsburg.

23 december: 4de Adventsviering in de Grote Kerk.

24 december: Kinderkerstnachtdienst in Immanuëlkerk; Kerstnachtdienst in Immanuëlkerk. Kerstnachtdienst in De Voorhof. Kerstnachtdienst in de Grote Kerk.


Lionsclub verblijdt Voedselbank met gift

Dank n De Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg heeft afgelopen maandag een cheque van € 2500,- uitgereikt aan het bestuur van de Voedselbank Katwijk.

De Lionsclub heeft dit geld opgehaald met vrijwilligerswerk en is blij dat op deze wijze een bijdrage kan worden geleverd aan dit belangrijke werk in onze gemeente. De cheque werd door Cees de Mooij en Pieter Onderwater overhandigd aan de voorzitter van de Voedselbank, Aafke van Rhijn, en secretaris Wim de Mooij.


De Voedselbank doet veel meer dan alleen het uitreiken van voedsel aan hen die dat nodig hebben. Zo is er ook een ruime keuze uit een kledingassortiment en wordt er zelfs een kappersfaciliteit in het voormalige schoolgebouw van de Dubbelburg in Rijnsburg geboden. Deze Voedselbank Plus geldt als schoolvoorbeeld voor Nederland. Het gebouw is gecertificeerd voor de distributie van levensmiddelen en kent een optimale logistiek die Corona-proof is.


Uitreiking cheque door Cees de Mooij en Piet Onderwater van de Lions aan Aafke van Rhijn en Wim de Mooij van de Voedselbank Katwijk. | Foto: pr.

Afbeelding
Afbeelding