Van Zorggroep Katwijk Welzijn op Recept

informatief n Heeft u (lichamelijke) klachten en wilt u graag iets doen om u beter en sterker te voelen, maar weet u niet hoe? Binnenkort is het mogelijk om via uw huisarts een verwijzing te vragen naar Welzijn op Recept.

Dingen doen die u leuk of ontspannend vindt, kunnen ervoor zorgen dat u zich lichamelijk beter voelt. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een (nieuwe) hobby, te bewegen of door mensen te ontmoeten. Soms is het lastig om hier alleen mee te starten. Een welzijnscoach kan hierbij helpen.


Na de verwijzing krijgt u een afspraak met uw eigen welzijnscoach. In een of meerdere gesprekken bespreekt u met deze coach wat u wilt gaan doen. De welzijnscoach weet precies wat er in de buurt te doen is en helpt u om een activiteit te vinden die bij u past. Als u weet wat u wilt gaan doen, dan helpt de coach u ook met het aanmelden voor de activiteit. De coach kan zo nodig de eerste keer met u meegaan.

Er zijn verschillende soorten activiteiten beschikbaar in Katwijk. Van koken, tuinieren en zingen tot een leesclub, sporten of dansen. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

Katwijk biedt veel sport- en beweegactiviteiten. Regelmatig bewegen is niet alleen gezond voor het lichaam en de conditie, het maakt mensen mentaal sterker en veerkrachtiger. U kunt zich bijvoorbeeld aanmelden bij een wandel- of fietsclub of meedoen aan conditietraining, fitness of volksdansen. En omdat lichaam en geest samenwerken is het belangrijk om aan beiden aandacht te besteden. Denk aan Yoga of een cursus mindfulness.


Door iets nieuws te leren en te ontdekken kunnen veel mensen zich gelukkiger voelen. Bijvoorbeeld door computer- of taalles te volgen. En mocht u genieten van samen koken en eten, dat kan dat met een smakelijke ontmoeting in clubverband.


Buitenlucht is gezond en de natuur is een goede plek om tot rust de komen. De kracht van de natuur is in Katwijk altijd dichtbij. U kunt gaan wandelen in duin, op het strand of (moes)tuinieren in de buurt.

Tot slot aandacht voor het vrijwilligerswerk. Iets voor een ander doen, zorgt ervoor dat mensen zich beter voelen. De welzijnscoach helpt bij het vinden van passend vrijwilligerswerk. Een maatje – om regelmatig mee op stap te gaan – biedt uitkomst als de stap naar (groeps)activiteiten nog te groot is.

Interesse? Neem contact op met uw huisarts.


Meer openheid psychische klachten op de werkvloer

campagne n Bijna de helft (43,5%) van alle mensen in Nederland krijgt ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Een op de vijf mensen met een psychische aandoening heeft een betaalde baan.

Van de mensen zonder een betaalde baan wil een derde graag werken. Van de jongeren tot 35 jaar wil zelfs twee derde graag aan het werk (Factsheet Trimbos). Behoorlijke cijfers. Hoe komt het dat het voor hen toch moeilijk is om een betaalde baan te vinden?


Misverstanden

Een van de redenen is, zo geven zowel werkgevers, re-integratieconsulenten als kandidaatwerknemers aan, is dat het niet makkelijk is om open over de psychische problematiek en de eventuele benodigde aanpassingen op de werkplek te praten.

Dit komt door het stigma dat nog steeds rust op psychische klachten en aandoeningen. Een aanpak om hierin verandering aan te brengen is hard nodig.


kennis en begeleiding

Meer kennis, positieve beeldvorming, begeleiding en ondersteuning maakt het mogelijk dat meer mensen met een psychische aandoening aan de slag kunnen en zo een baan kunnen vinden die past bij het eigen werkniveau.

Bedrijven en organisaties, die hen opgenomen hebben op de werkvloer en informatie en advies inwinnen over hoe dit aan te pakken, hebben daar profijt van. Het levert gemotiveerde medewerkers en een positief werkklimaat op!


Campagne ‘Opgenomen op de werkvloer’

Om deze reden lanceren de gemeenten In de Duin- en Bollenstreek, Servicepunt Werk en Stichting Lumen Holland Rijnland de campagne Opgenomen op de Werkvloer. Met dit initiatief willen zij de beeldvorming rond werknemers met een psychische aandoening verbeteren en openheid over psychische klachten op de werkvloer realiseren. Samen met werkgevers, re-integratieconsulenten, ervaringsdeskundigen, werknemers én werkzoekenden werkt Opgenomen op de Werkvloer aan een toegankelijke werkvloer waar iedereen open kan zijn over wat hij nodig heeft.


Met voorlichtingsbijeenkomsten, workshops en (persoonlijk) advies zorgt de campagne ervoor dat zoveel mogelijk mensen op de werkvloer de ondersteuning krijgen die zij nodig hebben: werknemers én werkgevers. Een speciaal campagneteam ondersteunt de werkgevers en kandidaat werknemers bij het werk vinden, in dienst nemen en houden van mensen met psychische klachten en aandoeningen. Meer informatie, advies en ondersteuning vanuit deze campagne is te vinden op de website https://opgenomenopdewerkvloer.nl/.


Decemberverkoop bibliotheek

Materiaal n Het is intussen al traditie geworden: rond de kerstvakantie verkoopt Bibliotheek Katwijk de afgeschreven materialen.

Vanaf vrijdag 4 t/m zaterdag 19 december kan iedereen weer lekker grasduinen tussen de materialen die niet langer tot de collectie van de bibliotheek behoren, uiteraard op 1,5 meter afstand van elkaar.


De verkoop wordt tijdens de openingsuren gehouden in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam

én in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever aan de Hoorneslaan.

De prijzen zijn: € 0,50 per afgeschreven boek of 3 voor € 1,-.