Afbeelding
Foto: pr

Betaalbare woningen voor mensen met een beperkte portemonnee

woonagenda n Om er voor te zorgen dat er in Katwijk genoeg betaalbare woningen komen voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen, heeft de gemeente op donderdag 26 november een doelgroepenverordening vastgesteld.

Wethouder Gerard Mostert: “De gemeente zet zich op meerdere manieren in voor meer betaalbare woningen. Met de doelgroepenverordening zorgen we ervoor dat die woningen ook echt naar woningzoekenden gaan voor wie de woningen bedoeld zijn. Hogere inkomens kunnen de lage- of middeninkomens dan niet verdringen voor betaalbare woningen.”


Doelgroep

Onlangs heeft de gemeente de woonagenda gemaakt. Een belangrijk punt hierin is dat er genoeg betaalbare woningen komen voor mensen met een laag inkomen of een middeninkomen. In de huidige woningmarkt is dit aanbod te beperkt. Om er voor te zorgen dat er in Katwijk betaalbare woningen voor deze huishoudens worden gebouwd, heeft de gemeente een doelgroepenverordening gemaakt.
De doelgroepenverordening is een document waarin regels zijn vastgelegd over het bouwen en behouden van betaalbare huur- en koopwoningen. In de doelgroepenverordening zijn drie belangrijke onderwerpen geregeld:

Er zijn maximale huur- en koopprijzen vastgelegd, waardoor woningen betaalbaar zijn.

Er zijn doelgroepen vastgesteld, zodat de betaalbare woningen ook echt naar de huishoudens gaan die daar behoefte aan hebben.

Er is een instandhoudingstermijn opgenomen, zodat woningen voor langere tijd betaalbaar blijven.


Talent op Maat opent nieuwe deuren

Economie n Ook voor bemiddeling baan in de zorg

De pilot Talent op Maat van Economie071 koppelt de vaardigheden van mensen aan banen die er zijn in regio Katwijk - Leiden.

In eerste instantie lag de focus op mensen met interesse en ervaring in techniek en op mensen uit de horecasector die nu moeten wisselen van baan. Vanwege de vraag uit de markt wordt daar nu de doelgroep die wil gaan werken in de zorg aan toegevoegd.


Kansen voor horeca en zorg

Wethouder Jacco Knape (Katwijk): ‘Mensen met horeca-ervaring hebben veel vaardigheden die van pas komen bij andere beroepen. Op basis van het aangemaakte profiel wordt bekeken waar kansen zich voordoen om over te stappen naar een andere baan. Dit kan soms een verrassende overstap zijn naar bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening’. Wethouder Ton de Gans (Zoeterwoude): ‘Voor vacatures in de zorg is er contact met zorginstellingen in de regio. Een overstap van horeca naar zorg behoort dus ook tot de mogelijkheden. Talent op Maat kan zo nieuwe deuren openen naar werk dat bij je past’.


Deelname is gratis

De pilot wordt aangeboden door Economie071 voor het versterken van de regionale economie. Belangstellenden kunnen gratis een account aanmaken via www.talentopmaat.nu. Als men deelneemt aan de Talentenpool, kijkt een loopbaancoach actief mee naar de mogelijkheden.


Samen bereiken we meer

actie n Het eind van het jaar leent zich voor veel mensen eens iets extra’s voor de medemens te doen. Via TV en social media worden we hiervan op de hoogte gebracht.

Zo ook de Valkenburgse Marli Lindhout en haar zes jarig dochter Lisa Schaart. Marli vertelt: ‘Vorige week zag ik op Facebook de oproep van de Leidse wijkagent Eric voor de inzameling van boterhambeleg voor de Voedselbank. Ik heb het gedeeld op mijn Facebook account, zodat we wellicht meer mensen kunnen bereiken.

Onze dochter Lisa, net 6 jaar oud, kwam uit school. Ik vertelde over de Voedselbank en de actie van de agent. ‘Dat is fijn! Maar wat ga je doen dan mama’, vroeg Lisa nieuwsgierig. Als antwoord liet ik haar weten dat ik wat extra boodschappen meeneem...niet voor ons, maar voor anderen.
‘Oké. Maar is dat wel voor iedereen?’ Nee Lisa dat niet. Want er komen heel veel mensen komen bij de Voedselbank’.


Dank

Lisa ging naar school en vertelde de directeur over deze actie en vroeg hem of hij misschien mee wilde doen. En dat wilde hij wel. De directeur van CBS de Burcht stuurde zelfs een berichtje naar alle ouders van de school. Wat bijzonder om te zien hoeveel mensen aan de oproep gehoor hebben gegeven. We hebben zelf een doos vol aan te bieden, maar Lisa haar actie zorgt voor meer....

Daarom iedereen bedankt die hieraan heeft meegeholpen.

De vader van Lisa heeft afgelopen dinsdag alle boodschappen naar wijkagent Eric gebracht. | Foto: pr.