Marja en Koos van Rossum. | Foto: pr.
Marja en Koos van Rossum. | Foto: pr. Foto: pr

Koninklijke onderscheiding voor Koos van Rossum

Lintje n Op de dag dat Koos van Rossum uit Rijnsburg met pensioen is gegaan, heeft burgemeester Cornelis Visser hem verrast met een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Van Rossum was sinds 1977 werkzaam als manager bedrijfsvoering bij het LUMC en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de bedrijfsvoering in het LUMC. Zo was hij onder andere initiatiefnemer van de oprichting van een centrale planningsorganisatie voor het LUMC. En verantwoordelijk voor de bouw en organisatie van het Cardiovasculair Interventiecentrum. Het centrum combineert complexe behandelingen van hart- en vaatziekten met de nieuwste radiologische technologie. In de afgelopen maanden heeft hij zijn ervaring in de zorg en bedrijfsvoering aangewend om de uitdagingen op het gebied van de behandeling van patiënten met COVID-19 zo goed mogelijk te organiseren.

Lokale betrokkenheid

In 2005 werd Van Rossum secretaris in het bestuur bij Gym- en Dansvereniging DWS in Rijnsburg. Burgemeester Visser: ‘Jullie dochters waren lid van deze vereniging. En ook al zijn jouw meiden inmiddels gestopt, jij bent hier nog steeds actief als bestuurslid. Ze noemen je daar ‘ome Koos’ en eenmaal per jaar ook ‘Sinterklaas’ omdat jij dan voor de jongste leden in de huid van de goedheiligman kruipt. Naast jouw rol als secretaris help je bij iedere wedstrijd of dansshow. Je vermaakt de kinderen, controleert entreekaarten of verzorgt de catering. Niets is jou te gek. Ook ben je actief EHBO-er en kan de vereniging altijd een beroep op jou doen tijdens de turn- en danswedstrijden om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Het bestuur van DWS noemt jou een onmisbare kracht, een vrijwilliger in hart en nieren. Iemand die met zijn inzet en fijne karakter bijdraagt aan een prettig en veilig bestuurs- en sportklimaat.’

Van 1988 tot 2010 heeft Koos van Rossum zich als ouderling enorm ingezet voor de Protestantse Gemeente Rijnsburg. Drie keer was hij als ouderling voor een periode van 4 jaar actief. ‘Dat werk betekent onder meer dat je samen met een collega-ouderling ieder jaar gemiddeld 35 huishoudens bezoekt. Daarnaast was je als ouderling ook aanwezig in de diensten van de kerk en woonde je maandelijkse vergaderingen bij. Je hebt door je betrokkenheid een grote bijdrage geleverd aan de PKN-gemeente van Rijnsburg. Daar is de gemeente jou zeer dankbaar voor. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van al deze activiteiten, heeft het Zijne Majesteit de Koning behaagd u te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’, zo sprak burgemeester Visser en overhandigde vervolgens de versierselen aan mevrouw van Rossum die deze bij haar man opspeldde.