Els Terruwe is blij met de reischeque. | Foto: Stibat.
Els Terruwe is blij met de reischeque. | Foto: Stibat. Foto: Stibat

Valkenburgse wint reischeque met inleveren lege batterijen

Bijdragen n aan een beter milieu én lekker op vakantie gaan. Stibat maakt dit wel heel gemakkelijk. Iedereen die lege batterijen inlevert, maakt namelijk kans op mooie prijzen, zoals een reischeque. Afgelopen maand won Els Terruwe (63) uit Valkenburg deze fantastische prijs. ‘Ik zou heel graag terug willen naar het Griekse eiland Kefalonië.’

‘Bij ons thuis weet iedereen: lege batterijen gooi je niet in de prullenbak. Daar staat zo’n beetje de doodstraf op, haha! Al met al gebruiken we aardig wat batterijen. Voor de afstandsbediening, de draadloze muis, de elektrische gordijnen... Zeker drie à vier keer per jaar lever ik de batterijen in bij onze supermarkt in Valkenburg. Dat doe ik al jaren, dus dan is het extra leuk dat ik nu voor de moeite wordt beloond. Met de hoofdprijs nog wel. Het was een enorme verrassing toen Henk van Stibat me de reischeque overhandigde. De buren vroegen zich vast af: wat gebeurt daar nou? Een reis naar het buitenland zit er op de korte termijn niet in, maar ik zou heel graag een keer terug willen naar het Griekse eiland Kefalonië. Maar van een huisje of hotelletje in Nederland word ik ook heel blij, hoor.’


Over de actie

Stibat verloot elke maand één reischeque van € 1000,-, drie van € 400,- en honderd Pluim cadeaubonnen ter waarde van € 25,- onder inleveraars van lege batterijen. Consumenten maken kans op een prijs door 10 lege batterijen in een zakje te doen, samen met hun naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres op een briefje. Vervolgens leveren ze dit zakje in bij een van de vele inleverpunten, bijvoorbeeld: de supermarkt, bouwmarkt of drogist. In Stibats batterijensorteercentra in Lelystad en Rotterdam selecteren twee gerechtsdeurwaarders elke maand de 104 gelukkige winnaars.


Stibat organiseert als non-profitorganisatie de inzameling en recycling van lege batterijen in Nederland. In 1995 richtten batterijenproducenten en -importeurs Stichting Batterijen met uitvoeringsorganisatie Stibat op om aan de wettelijke inzamel- en recycleverplichtingen te voldoen. In vijfentwintig jaar tijd bouwde de stichting een landelijk dekkend inzamelnetwerk van ruim 25.000 inleverpunten op bij winkels en scholen.
Kijk voor meer informatie op www.legebatterijen.nl.


Uitspraak Raad van State teleurstelling voor veel Valkenburgers

n Werkzaamheden Boskalis mogen voorlopig doorgaan

uitspraak n De Raad van State (RvS) heeft vorige week het verzoek om een voorlopige voorziening voor het werk aan de tijdelijke N206 afgewezen. Dit bekent dat aannemer Boskalis door mag gaan met de werkzaamheden die in de omgevingsvergunningen worden geregeld.

Zolang de omgevingsvergunningen nog niet onherroepelijk zijn, doet de aannemer dit voor eigen risico. Over het beroep dat vanuit de omgeving is ingesteld tegen de hiervoor verleende vergunningen doet de RvS naar verwachting volgend voorjaar uitspraak.


In gesprek

Wethouder Rien Nagtegaal realiseert zich dat deze uitspraak voor veel Valkenburgers een teleurstelling betekent. ‘Valkenburg heeft zich hard gemaakt voor een andere tijdelijke oplossing, en het is pijnlijk voor de Valkenburgers dat ook de rechter vooralsnog anders oordeelt. Wij zijn met de betrokken bewoners, ondernemers en de school in gesprek over wij als gemeente kunnen doen om de situatie zo leefbaar mogelijk te houden.’


Tijdelijke verlegging

In augustus verleende de gemeente drie omgevingsvergunningen voor de tijdelijke verlegging van de N206 aan de noordkant van de huidige weg en de bomenkap ten behoeve van de tijdelijke N206. Deze tijdelijke weg is noodzakelijk omdat aannemer Boskalis het verdiepen en verbreden van de huidige Ir. G. Tjalmaweg (als onderdeel van de RijnlandRoute) in z’n geheel van oost naar west uitvoert, en de Tjalmaweg hierdoor zo’n anderhalf jaar buiten gebruik is.

Vanuit de omgeving is tegen de omgevingsvergunningen voor de tijdelijke verlegging aan de noordkant en de daarvoor benodigde bomenkap beroep ingesteld bij de Raad van State, en - vooruitlopend op de uitspraak hierin – verzocht om een voorlopige voorziening. Deze voorlopige voorziening heeft de rechter nu afgewezen.


De uitspraak betekent dat Boskalis het werk dat binnen de omgevingsvergunningen valt, weer mag hervatten. Het gaat hierbij onder andere om de kap van een aantal bomen voor de tijdelijke en de definitieve situatie. Een overzicht van de geplande werkzaamheden is te vinden op www.rijnlandroute.nl.
| Foto: PZH.

Impressie van de toekomstige Tjalmaweg.