Uitdaging

In ons gezin is de discussie rond het scheiden van afval weer een hot item. Ik merk in de gezinnen van onze kinderen dat ze hier niet altijd even secuur mee omgaan. Glas en papier houden ze apart. Maar ik zie, naar mijn bescheiden mening, dat er nog te veel gft in de restafvalzak terecht komt. Als ik er iets van zeg krijg ik als antwoord: ‘Ja, dat weet ik wel, maar dan hebben we nog meer bakken in huis. En alles komt toch op een grote hoop.’ Vorige week stond in deze krant een artikel van de gemeente Katwijk over de plicht dat in 2023 80% van het afval gescheiden moet worden. Ik maak een foto van het artikel en zet het in onze gezinsapp. Met daarbij de opmerking: ‘Zie je nu wel, het heeft wel degelijk zin om je afval te scheiden’. Korte opmerkingen volgen als O…. En een emoji het aapje met de handjes voor de ogen. Ik voeg er aan toe dat ze het bericht ook op de website van de gemeente Katwijk kunnen lezen.

Hierin legt wethouder Corien van Starkenburg uit: ”We moeten er echt voor zorgen dat we met elkaar meer grondstoffen gaan sorteren. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu maar ook omdat het ons anders hard in onze portemonnee gaat raken. Als we niets doen, gaan we met elkaar steeds meer betalen om dezelfde hoeveelheid afval te verwerken.”

De Rijksoverheid heeft de afgelopen jaren de belasting op het verbranden van restafval enorm verhoogd. Zo proberen zij hun doelstelling, 75% gescheiden afval in 2020, te bereiken. Als we dus niet meer gaan sorteren, is de verwachting dat de afvalstoffenheffing elk jaar stijgt. Kosten die de inwoner moet betalen.

Het lijkt nog ver weg, maar in 2023 moeten gemeenten het afval voor 80% gescheiden. Op dit moment is dat nog maar 50% en dat percentage is niet gestegen de afgelopen jaren. Het is de bedoeling dat de gemeente goede sorteerders gaat belonen door de afvalstoffenheffing te verdelen in een vast en een variabel tarief. Dit betekent dat als je minder restafval aanbiedt, je dan ook minder betaalt.

Uit analyses blijkt dat het restafval 35% gft bevat en dan met name keukenafval. Een emmertje keukenafval weegt zwaar. Als dit in het restafval blijft zitten, zorgt dit voor onnodig hoge kosten. Voor het restafval moet namelijk per ton betaald worden.

Voor gezinnen met jonge kinderen is het idee om verzamelcontainers in de wijken neer te zetten, waar zij de luiers in kunnen gooien. Voor inwoners die veel medisch afval hebben, wordt maatwerk aangeboden. Bijvoorbeeld een regeling waarbij een aantal aanbiedingen van restafval niet in rekening wordt gebracht.

Met elkaar willen we blijven consumeren. Daarbij is het zaak om goed op te letten wat en hoe je iets gebruikt. Scheiden van afval en recyclen is en blijft een uitdaging, voor iedereen.

Houdoe.