Doe mee met Online BiebQuiz

nostalgie n Na de succesvolle online quiz over Katwijkse woorden en uitdrukkingen presenteert Bibliotheek Katwijk, in nauwe samenwerking met Nostalgisch Katwijk en Katwijk Actueel, nu de BiebQuiz ‘Nostalgisch Katwijk’, over het Katwijk van weleer.

Het wordt een leuk en verrassend uurtje op woensdag 9 december van 20.00 tot 21.00 uur waarbij foto’s van plekken en personen uit Katwijk de basis vormen voor de verrassende online quiz met dertig vragen. Ga thuis de competitie aan, test je kennis over nostalgisch Katwijk en speel gratis mee met deze online quiz.


Gratis

De BiebQuiz met vragen over Nostalgische Katwijk sluit mooi aan bij de leesbevorderingscampagne Nederland Leest die in november in bibliotheken door heel Nederland wordt gehouden. Het thema is: kleine geschiedenis, grote verhalen.

Lezers krijgen de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Dat gaan we met deze quiz ook doen: we keren terug naar het Katwijk van vroeger en zoeken de herinneringen bewust op met oud fotomateriaal.


De quiz begint op 9 december om 20.00 uur: iedereen kan vanuit huis meespelen.

De quiz met 30 vragen wordt gepresenteerd door Lenny Remmelzwaal en Jacqueline van Duijvenboden van Nostalgisch Katwijk. In de bibliotheek zijn Anneke van Duijn-Schaap, Nel Noort, Heleen Schoneveld-Van der Plas en Lies van Beelen uitgenodigd om de quiz ter plekke mee te spelen. Na de quiz worden de antwoorden met de deelnemers besproken en kan iedereen zelf concluderen wie er het meest weet van de geschiedenis van Katwijk.

Rond 21.00 uur is de uitreiking van de prijs.


Vanuit huis

De BiebQuiz met Nostalgisch Katwijk is op woensdag 9 december en is gratis en openbaar te volgen via livestream op Facebook live en YouTube live van Bibliotheek Katwijk, Facebook van Nostalgisch Katwijk.
Als je een reminder wilt ontvangen, dan kun je een mailtje sturen naar apauwels@bibliotheekkatwijk.nl. Woensdag 9 december krijg je dan een link toegestuurd naar de live-uitzending die om 20.00 uur begint.

Doe je ook mee met de BiebQuiz?


Kerk in Actie

Van n 29 november-5 december: Huis-aan-huiscollecte voor vluchtelingenkinderen Griekenland

Het is bijna zover. Van 29 november-5 december collecteren we - volledig coronaproof! - voor vluchtelingenkinderen in Griekenland. Hun situatie is, na de brand in Moria, urgenter dan ooit. Meer dan 50.000 kinderen verblijven onder erbarmelijke omstandigheden op diverse Griekse eilanden. Door de trage procedures zitten sommigen daar wel drie jaar.


Een van hen is Anis Gul uit Afghanistan. Ze zegt: “Ik wilde helemaal niet weg uit mijn land. Afghanistan is een prachtig land waar mensen hun kinderen een goed leven willen bieden. Maar oorlog maakt dit onmogelijk en slechte mensen zorgen ervoor dat wij niet naar school kunnen en dat je er je leven niet zeker bent. Ik ben gevlucht omdat ik in vrede wil leven, naar school wil en mijn dromen wil waarmaken. Veel geld of een duur huis hoef ik niet, als ik maar bij mijn familie kan zijn en niet al jong hoef te trouwen.”


Iets groots neerzetten

Kerk in Actie, die de huis-aan-huiscollecte organiseert, helpt de vluchtelingenkinderen in Griekenland met voedsel, kleding en onderwijs en probeert ze op een betere plek te krijgen. Op meer dan zeshonderd plekken gaan collectanten in de eerste week van december langs de deuren. “Ik vind het vreselijk wat die kinderen in Griekenland meemaken. Ze hebben er niet om gevraagd en part noch deel aan de situatie”, vertelt een collectant. “Als ik dan aan mijn eigen kinderen denk, kun je toch alleen maar dankbaar zijn dat ze hier geboren zijn, en niet daar. Daarom collecteer ik, en ik hoop dat mensen gul geven. Als we allemaal iets kleins doen, kunnen we met elkaar iets groots neerzetten!”


In de knel

Kerk in Actie is het diaconale programma van de Protestantse Kerk in Nederland. De organisatie zet zich wereldwijd in tegen armoede en onrecht. De projecten van Kerk in Actie richten zich op mensen slachtoffer zijn van rampen en conflicten, mensen die niet in vrijheid kunnen geloven en mensen die leven in armoede. Een belangrijk deel van het werk van Kerk in Actie richt zich op kinderen die in de knel zitten door oorlog, armoede of uitbuiting. Kijk ook op kerkinactie.nl/griekenland.

Geef gul aan de collectant! Namens alle vluchtelingenkinderen in Griekenland: dank voor uw betrokkenheid.