Afbeelding
Foto: C. de Mooij

Steun gemeente voor ruim 800 ondernemers

Voor financiële schade door corona


Iedereen n heeft al maandenlang te maken met maatregelen om het coronavirus in te dammen. Deze maatregelen zijn nodig, maar zorgen er wel voor dat maatschappelijke organisaties, (sport)verenigingen, ondernemers, de cultuursector, inwoners en de gemeente hard worden geraakt, vooral financieel. De gemeente Katwijk heeft 1.902.000 euro aan compensatie ontvangen van het Rijk.


Dit geld is al ingezet of wordt komende periode ingezet voor compensatie van financiële schade door corona. Daarnaast heeft de gemeente zelf regelingen om gedupeerde organisaties en ondernemers te ondersteunen en zet zij zich in om andere regelingen aan te spreken.


Noodfonds

Dat het virus impact heeft op de sociaal-maatschappelijke infrastructuur in Katwijk is duidelijk. De gemeente wil dat non-profitorganisaties ook na de coronacrisis hun belangrijke functie in de gemeente kunnen blijven uitvoeren. Daarom gaat zij coulant om met de afspraken over prestaties die zijn gemaakt met organisaties die subsidie ontvangen.


Komen deze organisaties toch in financiële problemen, dan kunnen zij gebruik maken van een speciale subsidieregeling die de gemeente vanuit de Rijksmiddelen heeft gemaakt voor buurt- en dorpshuizen,


vrijwilligersorganisaties jeugd en culturele instellingen.

Verder heeft de gemeente bij de provincie een subsidiebudget gevraagd en gekregen voor noodsteun aan culturele organisaties. Binnenkort worden de culturele organisaties die in aanmerking komen voor deze subsidieregeling hierover geïnformeerd.


Ondernemers

Ondernemers worden hard getroffen door de noodzakelijke coronamaatregelen. Daarom is er een uitgebreid steun- en herstelpakket met tijdelijke financiële regelingen, waarmee de Rijksoverheid kleine en grote bedrijven en zelfstandig ondernemers helpt. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet. Hiermee zijn al ruim 800 Katwijkse ondernemers door de gemeente ondersteund in de coronacrisis. Daarnaast zijn de afgelopen maanden vele honderden vragen en verzoeken van ondernemers behandeld.

De ontvangen coronamiddelen van het Rijk bieden de gemeente helaas geen ruimte om bovenop de steunpakketten ook huur of pacht kwijt te schelden. Wel wordt de mogelijkheid geboden om een betalingsregeling te treffen als het niet lukt om de kosten te betalen.


Voor horecaondernemers is het mogelijk gemaakt om terrassen te verruimen en langer te laten staan en is een voorstel in voorbereiding om winterterrassen mogelijk te maken, zodra de horeca weer open mag. Ook zijn ondernemers met een seizoensgebonden strandpaviljoen tegemoet gekomen: zij mogen eenmalig, zonder extra kosten, deze winter hun strandpaviljoens laten staan.

Daarnaast is het betalen van lokale lasten uitgesteld en zijn er in het centrum van Katwijk tijdelijke voorzieningen gemaakt voor fietsparkeren en zijn straatmarkeringen aangebracht. Om de weekmarkt veilig te laten verlopen zijn ook daar markeringen aangebracht en is het mogelijk gemaakt om op donderdag een extra weekmarkt te houden.


Sportaccommodaties

Sport wordt ook hard getroffen door de maatregelen. Sportverenigingen zijn van grote waarde in onze dorpen. Daarom heeft de gemeente de huur van de buiten- en binnensportaccommodaties via Sportbedrijf Katwijk in de periode 1 maart tot 1 juni kwijtgescholden. Via de TVS-regeling van het Rijk verwacht de gemeente hiervoor gecompenseerd te worden.


Noodopvang

Een groot gedeelte van de 1.902.000 euro aan ontvangen compensatiemiddelen is besteed aan bijvoorbeeld de noodopvang van kinderen waarvan de ouders met een cruciaal beroep moesten doorwerken tijdens de eerste lockdown. Daarnaast is er geld voor de extra kosten die zijn gemaakt voor de zorg; jeugdzorg en Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO).


Er zijn ook veel extra kosten door de enorme hoeveelheid extra grondstoffen die zijn aangeboden op de milieustraat. Omdat de gemeente minder inkomsten vanuit parkeren en toeristenbelasting heeft ontvangen, wordt ook dit gecompenseerd door het geld van het Rijk.


Denk mee over een toekomstbestendige gemeente

Duurzaam n Hoe gaan we elektriciteit en warmte duurzaam opwekken en gebruiken in de gemeente? Hoe gaan we energie besparen? En hoe kunnen we onze omgeving aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering? De keuzes die de gemeente hierover moet maken kunnen grote invloed hebben op de buurt waar u woont, werkt en in uw vrije tijd naartoe gaat.

Tot en met 6 december kunt u laten weten wat u belangrijk vindt. Vul de vragenlijsten over de ‘energietransitie’ en over een ‘klimaatbestendig Katwijk’ in via www.katwijk.nl/vragenduurzaamheid.


klimaat

De gemeente Katwijk maakt zich klaar voor een duurzame toekomst, waarin iedereen fijn kan blijven wonen, werken en recreëren. Om dit te bereiken moeten we onder andere op een andere manier omgaan met energie om verdere verandering van het klimaat tegen te gaan.


Bijvoorbeeld door steeds meer energie te besparen en door over te gaan op duurzame energiebronnen die stroom en warmte aan onze huizen leveren. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen en windmolens voor het opwekken van duurzame stroom. Of het gebruik van duurzame warmte om uw huis te verwarmen en om te koken in plaats van het gebruik van aardgas. Daarnaast bereiden we ons voor op de gevolgen van klimaatverandering door onze omgeving hier zo goed mogelijk op aan te passen. We merken steeds vaker de gevolgen van het veranderende klimaat. Door wateroverlast op straat vanwege hevige regenbuien. Of omdat het lastiger is om verkoeling in en om het huis te vinden in de zomer door periodes van hitte en droogte. De gemeente werkt aan een plan om met deze gevolgen om te gaan. Bijvoorbeeld door meer groen in de omgeving te planten om wateroverlast of hittestress tegen te gaan.


Uw mening is belangrijk

Om goede plannen voor de gemeente en uw wijk te maken vindt de gemeente het belangrijk om van u te weten hoe u over deze veranderingen denkt en wat u belangrijk vindt. Vul daarom de vragenlijsten in via www.katwijk.nl/vragenduurzaamheid. De vragenlijsten duren beiden ongeveer 10 minuten om in te vullen en kunnen tot en met 6 december 2020 ingevuld worden. De ingevulde gegevens in de vragenlijsten zijn vertrouwelijk en worden anoniem verwerkt.


Bij het invullen van de vragenlijst over een klimaatbestendig Katwijk maakt u kans op één van vijf te winnen regentonnen ter waarde van 139,- euro. Bij het invullen van de vragenlijst over de energietransitie maakt u kans op een van de 10 tegoedbonnen ter waarde van 20 euro. Om hiervoor in aanmerking te komen kunt u uw e-mailadres achterlaten in beide vragenlijsten.


Gemeente en Welzijnskwartier gaan samenwerken aan nieuw vervoer voor ouderen

‘Katwijk Rijd(t) Mee’ biedt lokaal en sociaal vervoer

Het n Welzijnskwartier gaat in opdracht van de gemeente Katwijk nieuw, duurzaam en betaalbaar lokaal vervoer voor ouderen en inwoners met een lichte beperking opzetten.

Wethouder Corien van Starkenburg geeft een toelichting: “Ik vind het belangrijk dat kwetsbare inwoners, die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, niet vereenzamen en mobiel blijven. Om tot een nieuwe vervoersoplossing voor deze doelgroep te komen, heeft de gemeente met verschillende vervoersspecialisten en zorg- en welzijnsorganisaties gesproken. Het Welzijnskwartier gaat met Katwijk Rijd(t) mee de nieuwe vervoersvoorziening verzorgen. Ik ben blij dat we samenwerken met een lokale organisatie als het Welzijnskwartier, die al goed in contact staat met de groep mensen om wie het gaat. Er gaat echt iets moois ontstaan!”


Piet van Arkel, directeur van het Welzijnskwartier vult aan: “Met een shuttle (Wijkhopper) een boodschapje doen, of een vriendin een dorp verderop bezoeken via particulier vervoer (ANWB Automaatje) of een lekkere fietsrit met de duo fiets (Fietsmaatjes Katwijk) maken. Via Katwijk Rijd(t) Mee kan iedereen die minder mobiel is mee blijven doen aan de samenleving. 'Iedereen doe(t) mee' is onze missie. Met Katwijk Rijd(t) Mee vervullen we deze missie nog beter. We verbinden vrijwilligers, werkzoekenden en inwoners aan elkaar en met een sociale ontmoetingsplaats. Ontzettend leuk om als behulpzame chauffeur nieuwe mensen te leren kennen en iets goeds te doen voor een ander!”

Vanwege de maatregelen om het Corona virus in te dammen, hebben we allemaal minder gereisd. Zeker mensen met een beperking en ouderen hebben meer thuisgezeten. Dit heeft invloed gehad op het gebruik van de Regiotaxi, die nu vanuit de gemeente tijdelijk voorziet in het lokale vervoer van deze doelgroep, maar ook op de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwe vervoersvoorziening. ‘Katwijk Rijd(t) Mee’ biedt een duurzame en toekomstbestendige oplossing, die flexibel genoeg is om aan te passen aan veranderende omstandigheden.

De Belbus verzorgde tot en met september 2019 binnen onze gemeente het lokale sociaal recreatieve vervoer. Deze verdween omdat de aanbieder van de Belbus niet meer tegen het gebruikelijke lage tarief kon rijden. Als tussenoplossing is de Regiotaxi door de gemeente ingezet om naast het regionale vervoer, ook het lokale vervoer te verzorgen. Dit is een relatief dure oplossing voor de gemeente. Daarnaast wil de gemeente een sociale vervoersvoorziening, die mensen aan elkaar verbindt en eenzaamheid tegengaat. Het Welzijnskwartier gaat daarin voorzien.


De gemeente heeft groot vertrouwen in de manier waarop het Welzijnskwartier deze uitdagende opgave aan gaat pakken. De aanpak zal in nauwe samenwerking met de gemeente tot stand komen. De verwachting is dat ‘Katwijk Rijd(t) Mee’ aan het eind van het 1e kwartaal van 2021 zichtbaar gaat zijn in het straatbeeld. Tot die tijd blijft de Regiotaxi in het lokale vervoer voorzien.