Opzouten

Ik schreef in mijn laatste column over tijdelijke woningen die er nu toch echt gaan komen. Maar niet in de Duinvallei in woonwijk De Zanderij. Neen, het gemeentebestuur denkt die tijdelijke woningen te kunnen gaan plaatsen in Nieuw Valkenburg. Men wil ze samen gaan bouwen met de woning verhuurder Dunavie. Die heeft aangegeven in 2021 helemaal los te gaan op de woningmarkt, talloze renovatie en nieuwbouw-projecten moeten de komende jaren in snel tempo worden gerealiseerd. Goed nieuws. Nu maar hopen dat de woningen ook in de verhuur komen. Een bezorgd dorpsgenoot wees mij er onlangs op dat in het appartementencomplex langs De Poel af vanaf het voorjaar meerdere woningen leeg staan. Eigendom van Dunavie. Ze zijn niet te koop nog te huur. In ieder geval niet te vinden op hun website. Woningnood? Kennelijk niet bij Dunavie, eerder overschot.


Het komend decennium verwachten onze bestuurders toch echt eindelijk van die woningnood af te komen. Naast Nieuw Valkenburg (5500 woningen) willen ook Leiden (5300 woningen) en Leiderdorp (1000 woningen) volop gaan bouwen. Hier in Rijnsburg werd deze week bouwplan Hof van Rijnsburg gepresenteerd. Bijna 100 appartementen op het voormalige Garage Dijksman terrein. Voor het goedkoopste appartement (52m2) moet je wel € 280.000 neertellen. Wat een prijzen hoor ik u denken. Maar het kan gekker. In Amsterdam kopen mensen geen huis meer maar een slaap/woonkamer van 9 m2 in een woonpand. De keuken, douche en toilet delen ze met de andere bewoners. Zo’n kamer kost een ton. Huren kan ook, dan betaal je € 800,00 voor zo’n kamer. Waanzinnige bedragen.


Het bibliotheekdossier is weer eens van de plank gehaald. Het hoofdpijndossier. Het gemeentebestuur worstelt al vele jaren met de vraag waar de hoofdbibliotheek onder te brengen. De laatste optie: De Burgt in Rijnsburg. De ondernemers die er nu kantoor houden moeten opzouten. Klinkt hard, maar zo voelt het wel voor de 15 ondernemers die er nu hun onderkomen hebben. De hoofdbieb in Rijnsburg, wie had dat ooit gedacht. Jarenlang namen we afscheid van allerlei (gemeentelijke) instanties maar het tij is gekeerd. Rijnsburg wordt straks the place to be. Katwijk telt vijf kernen en uitgerekend hier komt de hoofdbieb. Een beetje vreemd als je bedenkt dat die andere kernen daar net zo goed recht op hebben. Die moeten soms zelfs afscheid nemen van hun eigen vertrouwde bibliotheek. Half Katwijk dus straks naar Rijnsburg. Waar de huidige huurders naar toe moeten? Misschien is het een idee om die onder te brengen in de al jaren leegstaande Maranathakerk. Krijg die toch nog een (maatschappelijke) bestemming.

Reageren?
uicatcher@gmail.com